Ale cui sunt vaietele? Ale cui sunt oftarile? Ale cui sunt galcevile? Ale cui sunt necazurile si sfezile? Ai cui sunt ochii rosii? Au nu a celor ce intarzie la vin si a celor ce pazesc unde se fac ospete? Nu te uita la vin ca curge rosu in pahar si face spume, el aluneca []Ale cui sunt vaietele? Ale cui sunt oftarile? Ale cui sunt galcevile? Ale cui sunt necazurile si sfezile? Ai cui sunt ochii rosii? Au nu a celor ce intarzie la vin si a celor ce pazesc unde se fac ospete? Nu te uita la vin ca curge rosu in pahar si face spume, el aluneca usor dar pe urma musca ca un sarpe (Pilde 23, 29-35).

Vai de cei ce dis-de-dimineata alearga dupa bauturi ametitoare si sed pana noaptea tarziu si se infierbanta de vin. Caci cu alaute si lauta beau vinul, iar spre lucrurile Domnului nu cauta (Isaia 5, 11-12).

Vai de cei tari cand este vorba de baut vin si de viteji cand e vorba de amestecat bauturi tari (Isaia 5, 22). Batjocoritor este vinul, si de ocara betia si tot cel stricat de el nu va fi intelept (Pilde 20, 1).

Vinul, mustul si desfranarea iau mintile omului (Osea 4, 11). Vai de tara ai carei carmuitori benchetuiesc (Eclesiastul 10, 16). Nu fiti betivi caci toti betivii vor saraci (Pilde 23, 19).

Domnul a vorbit lui Aaron si i-a zis: Tu si fiii tai impreuna cu tine, sa nu beti vin, nici...