Cele patru metacompetențe de care avem nevoie pentru ceea ce ne așteaptă în viitor – autonomia
Cele patru metacompetente de care avem nevoie pentru ceea ce ne asteapta in viitor autonomia was first posted on octombrie 6, 2020 at 4:50 pm. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comCele patru metacompetente de care avem nevoie pentru ceea ce ne asteapta in viitor autonomiaAUTONOMIA Uitati-va la ce se intampla si cu noi, dar mai ales cu generatiile care vin! Sunt tot mai multe instrumente cu care oamenii isi vor rezolva problemele, adica tot mai mult incepi sa te gandesti nu la cum sa rezolvi o problema, ci care-i tool-ul, scula cu care tu vei rezolva problema pentru ca tot mai multe probleme sunt rezolvate de instrumente, nu de mine. Daca vreau sa ma orientez, deschid Google Maps. Am un tool care-mi spune: la dreapta, la stanga, inainte! Tot mai mult ne gandim ce tool-uri sunt pentru traducere, mereu avem instrumente de calcularea bugetului, de project management, tot mai multe vor fi, iar oamenii se vor gandi unde sa gasesc eu tool-ul care sa rezolve problema cutare, undeva pe net trebuie sa fie o aplicatie care sa-mi rezolve problema, nu eu cu capul meu, gasesc o scula si ea face.
Numai ca apare apare aici si un efect secundar foarte ciudat. Devenim tot mai dependenti de instrumentele astea. Sunt oameni care nu mai pot sofa daca nu au Google Maps, care nu mai pot sa se orienteze prin oras si nu mai pot face un calcul simplu daca nu utilizeaza o aplicatie de undeva de pe telefon si apare o dependenta din ce in ce mai mare. Orice instrument ne abiliteaza pe ceva si ne debilizeaza de pe altceva. Nu exista o scula care sa aduca numai castiguri. Ne ajuta la ceva, dar ne face sa fim contraperformanti pe altceva fiindca creierul nu mai dezvolta acea abilitate, acea functie pentru ca nu are rost daca am tool-ul.
Autonomia inseamna sa stiu care sunt limitele instrumentului pe care il utilizez, ca altfel incep sa devin cu mintea mea o anexa la instrumentul meu, iar mintea mea incepe sa semene tot mai mult cu instrumentele pe care le utilizez si, in loc sa se dezvolte si sa devina creativa, devine tot mai mult o anexa la instrumentul tehnologic pe care il am, la telefonul meu mobil, la computer.
Deja incep sa apara date ca utilizarea acestor tool-uri care sunt foarte eficiente pe anumite dimensiuni reduc semnificativ din abilitatea de creativitate si imaginatie. () Autonomia inseamna a gandi critic despre valoarea si limitele instrumentelor pe care le utilizezi, a nu fi anexa lor, a utiliza tu instrumentul, nu a lasa instrumentul sa te utilizeze pe tine.
Uitati-va la Google! Trebuie sa-ti dai seama de valoarea lui, dar si de limitele lui. Toate motoarele de cautare sau retele de socializare creeaza un filter bubble, o bula pentru ca Google si Facebook urmareste care sunt interesele si parerile tale, care sunt parerile pe care le agreezi pentru ca tot dai like-uri acolo. Dupa aceea, din multimea de informatii care apare, aplicatia iti face un traseu. Tu crezi ca te uiti la Google in general? Nu! Te uiti la Google al tau, la ce a aflat el despre tine si dupa aceea incepe sa-ti dea informatii in functie de ce ai cautat, de interesele tale si de like-urile tale. Si atunci tu traiesti intr-o bula. De exemplu, esti impotriva UE si cauti informatii despre asta, ai tot mai multi prieteni in bula aia si tu crezi ca aia e realitatea. Nu e! E ceea ce a filtrat reteaua uitandu-se la comportamentul tau anterior. Tu crezi ca acelea sunt stirile? Nu! Nu, e ceea ce masina a vazut ca tu cauti si ti-a creat realitatea in functie de comportamentul tau anterior. Asta este filter bubble, o bula in care traiesti si te afunzi din ce in ce mai mult. Asta inseamna ca esti manipulabil, iar daca cineva vrea sa te manipuleze pe tine, o face fara...