S-a intamplat la 9 octombrie 1944, 9-17: In timpul vizitei la Moscova, premierul englez Winston Churchill propune si Stalin accepta o intelegere privind zonele de influenta in Balcani, potrivit careia Romania intra in sfera de influenta sovietica (90%). In octombrie 1944, cel de-al doilea razboi mondial era in plina desfasurare, iar victoria []The post S-a intamplat la 9 octombrie 1944, 9-17 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 9 octombrie 1944, 9-17 was first posted on octombrie 9, 2020 at 2:55 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 9 octombrie 1944, 9-17: In timpul vizitei la Moscova, premierul englez Winston Churchill propune si Stalin accepta o intelegere privind zonele de influenta in Balcani, potrivit careia Romania intra in sfera de influenta sovietica (90%). In octombrie 1944, cel de-al doilea razboi mondial era in plina desfasurare, iar victoria Natiunilor Unite impotriva Germaniei naziste si a Japoniei imperialiste se profila cu claritate.

In aceste conditii, prim-ministrul Marii Britanii, Winston Churchill, i-a propus dictatorului sovietic Stalin sa isi imparta sferele de influenta din Europa. Winston Churchill i-a scris pe un servetel modul in care ii propunea lui Stalin acest lucru. Winston Churchill i-a propus lui Stalin ca Marea Britanie sa aiba 90 la suta influenta in Grecia, iar URSS 10 la suta. In Romania, procentul era inversat: sovieticii urmau sa aiba 90 la suta influenta, iar Marea Britanie 10 la suta. In Bulgaria, Uniunea Sovietica avea 75 la suta influenta, iar Marea Britanie 25 la suta, in timp ce in Ungaria si in Iugoslavia, sferele de influenta urmau sa fie impartite 50 50 la suta. Churchill a transmis apoi la Londra o explicatie seaca legata de tratativele sumare prin care s-a stabilit cui urma sa revina Balcanii. Este destul de natural, Rusia are interese vitale in tarile riverane Marii Negre, in special in privinta Romaniei, care a fost cel mai salbatic atacata, cu 26 divizii de razboi Marea Britanie considera corect sa arate un respect deosebit fata de optica Rusiei in aceasta chestiune si fata de dorinta URSS de a conduce in numele unei cauze comune cu aceste tari, este detaliat in cartea de memorii Calator fara harta a lui Dimitrie Dimancescu, diplomat interbelic, erou de razboi, fondator al Cercetasiei din Romania impreuna cu fratele sau Ioan. Foaia cu continea intelegerea dintre Est si Vest, cu Romania cap de lista, a fost pastrata de Churchill la sugestia lui Stalin, iar existenta si cuprinsul sau au fost dezvaluite in memoriile politicianului britanic. Ulterior, ministrii de externe ai celor doua state, Anthony Eden si Viaceslav Molotov au re-negociat sferele de influenta in Ungaria si in Bulgaria, in asa fel incat Uniunea Sovietica sa aiba preponderenta de 80 la suta in cele doua tari.

In februarie 1945, SUA, Marea Britanie si URSS au incheiat Conferinta de la Ialta care stabilea zonele de influenta in Europa si ajutorul pe care urma sa si-l dea pentru castigarea avantajului pe plan mondial. Numele Romaniei nu este mentionat in documente. In esenta, impartirea Europei in sfere de influenta a fost identica cu impartirea Asiei in astfel de sfere, pentru care Japonia a fost considerata un stat agresor. Diferenta tine doar de faptul ca Marea Britanie si Uniunea Sovietica au castigat razboiul, in timp ce Japonia l-a pierdut. Istoricul britanic Ian Buruma mai...