Daunazi citeam intr o revista straina apelai unul scriitor american catra tovarasii sai de munca intelectuala. Numitul apel lansa ideia unei asociatii de scriitori care si-ar pune rodul stradaniilor lor in slujba lui Hristos. Era vorba deci de-o ofensiva misionara menita sa duca mai departe opera evanghelizarii neamurilor de pe pa mantul nou si sa zideasca []Daunazi citeam intr o revista straina apelai unul scriitor american catra tovarasii sai de munca intelectuala. Numitul apel lansa ideia unei asociatii de scriitori care si-ar pune rodul stradaniilor lor in slujba lui Hristos. Era vorba deci de-o ofensiva misionara menita sa duca mai departe opera evanghelizarii neamurilor de pe pa mantul nou si sa zideasca evangheliei Rascumparatorului forturi inexpugnabile.

Nu stiu daca inchegarea acestei institutii atat de folositoare a fost dusa la realizare. Foarte probabil insa ca da, intrucat in apus asociatiile similare riau lipsit nici pana acuma. Ba mai mult, problema religioasa nici odata n a fost imbratisata cu mai mult entuziasm si cu o mai adanca intelegere decat in vremile noastre de apriga involburare spirituala. E reactia celui mai pur element din sufletul umanitatii dupa desechilibrul si ruina morala pe care crancenulrasboiu nea lasat-o drept mostenire imediata.

Reactia s a produs si la noi. i aceasta este constatarea care ne bucura ndeosebi.

Duhul pustiirii morale si al negatiei filozofice s a abatut si pe la noi, prinzand in orbita sa atatea suflete crescute la scoala rationalismului pur si a materialismului (care poate fi si impur) . Scriitori cari ti au incercat nici odata sasi dea seama de adevaratele temeiuri ale existentii noastre, nici se nteleaga esenta sufletului nostru istoric pentru a putea indruma viitorul nostru cultural s au facut propoveduiiorii unui europenism cusut cu ata care-si tradeaza originea ei transnistriana, sau ai asa numitei libere cugetari pe care de buna seama rfau invatat-o nici dela sfatosul Neculce, nici dela Eminescu. Sufletul neamului nostru este ortodox prin definitie. Era deci firesc, ca ofensiva ireligiositatii sa fie indreptata impotriva ortodoxiei si a Biserica care-o adaposteste ca pe-un...