Deci si-a ales Lot tot tinutul din preajma Iordanului (Fac. 13, 11). Fiecare in chemarea in care a fost chemat, in aceasta sa ramana (I Cor. 7, 20). Plina de invataturi este despartirea lui Lot de Avraam! In viata fiecarui credincios se iveste cate o clipa de incercare ce destainuie temelia pe care se []Deci si-a ales Lot tot tinutul din preajma Iordanului (Fac. 13, 11).

Fiecare in chemarea in care a fost chemat, in aceasta sa ramana (I Cor. 7, 20). Plina de invataturi este despartirea lui Lot de Avraam!In viata fiecarui credincios se iveste cate o clipa de incercare ce destainuie temelia pe care se reazema el, privirile care-l mana, precum si tinta ce o urmareste in umblarea lui.

Asa s-a intamplat si cu Lot. N-a murit in Haran, insa a cazut in Sodoma. Cearta ce s-a ivit intre slujitorii lui Lot si ai lui Avraam a dat la lumina frumusetea credintei lui Avraam si desertaciunea lumeasca de care era plina inima lui Lot. Cearta a facut sa se arate ce era in inima lui Lot si ce era in aceea a lui Avraam.

Asa este totdeauna: luptele, certurile si des partirile ce se ivesc in Biserica lui Dumnezeu ajung pentru multi un prilej de cadere si de intoarcere in lume. Atunci cei cazuti arunca vina asupra luptelor si despartirilor, ca sa scape de raspunderea ce cade asupra lor, cand, de fapt, toate acestea n-au facut decat sa invedereze starea sufletelor si a pornirilor lor. Caci daca in inima ta stapaneste lumea, vei gasi usor drumul ei; iar invinovatirea oamenilor si a imprejurarilor, cand radacina raului se afla in tine, arata tocmai starea morala in care te afli.

Fara indoiala, e destul de trist cand se ivesc neintelegeri intre copiii lui Dumnezeu, cand ei ajung sa se certe inaintea canaanitilor si ferezitilor, cand vorbirea lor ar trebui sa fie intotdeauna: Te rog, sa nu fie cearta intre mine si tine ca suntem frati (Fac. 13, 8)!Dar de ce nu alege Avraam Sodoma? De ce aceasta cearta nu-l impinge pe Avraam in lume? Fiindca Avraam a privit aceasta cearta cu ochii lui Dumnezeu. L-a lasat pe Lot sa aleaga, iar el a lasat pe seama lui Dumnezeu grija de a alege pentru sine.

Iata intelepciunea de...