Părintele Iosif Trifa în presa vremii – Cum am cunoscut eu Biblia (text în original)
Cred ca va fi de interes sa spun si eu altora cum am cunoscut Biblia. Ca sa fiu sincer trebue sa mar turisesc indata la inceput, ca nu eram un bun cunos cator al Bibliei cand am esit din seminar. Dimpotriva.
Vina acestei constatari dureroase nu o purtau nici iubitii mei profesori si nici eu elevul lor. Vina o purta si o poarta o alta imprejurare: haina atat de nepotrivita a slovelor cirile in care e im- bracata limba atat de frumoasa a Bibliei ce se folosea in seminar editia aguna. Aceasta haina veche trebue schimbata azi fara intarziere, altcum ea impedeca mereu pe tinerii nostri teologi si preoti ca sa patrunda in co morile si frumsetile Bibliei. 1Esit din seminar nu cunosteam asadar Biblia asa cum trebuea sa o cunosc si faptul acesta m a palmuit cumplit indata Ia inceputul carierii mele.
Un batran carturar din sat mi-a esit inainte cu citatii si intrebari de prin cartile lui Moise si proroci, imi venea sa intru in pamant de rusinea mea, ca ma intrece un mirean, un om simplu din popor in cunoa sterea Bibliei.
Mi-aduc apoi aminte inca de un caz. Plecasem cu trenul la Arad. Dintre calatori iata sa ridica un om simplu, un sectar si incepe a invata . Citeaza mereu din memorie parti, pasagii intregi din Mateiu, Ioan, Luca, Pavel, din vechiul si noul Testament incat par ca vieata lui intreaga numai cu de acestea s a ocupat. O datorie ma indemna sa ma ridic ca sa-1 combat. O teama insa ma opria sa nu ma scol din locul meu: nu cunosteam de-ajuns Biblia. Cum inca tiner fiind nu purtam barba si nimica extern nu ma vadia ca sunt preot, am aflat mai de bine sa tac eu un slugitor si vestitor al cuvantului .
Cazurile acestea m au pus pe ganduri. Mi-am dat indata seama ca necunoasterea Bibliei este pentru mine o stare, o situatie imposibila si rusinoasa, din care trebue sa ies. Intr o dimineata m am ridicat cu vointa si hotarare de fer sa ies din aceasta stare, sa ma apuc de invatarea Scripturilor. Mi-am procurat Testamentul Nou edat de prof, Nitzulescu, format mic cu litere latine, Psaltirea format mic editia sf. Sinod si din edi tiile britanice am ales din una mai ingrijita Testamentul vechiu, (pe atunci nu se aflau alte editii cu litere latine; azi situatia s a schimbat si usurat), le-am legat in le gatura cea mai buna si m am apucat de studiarea lor.
Azi? Le cunosc destul de bine. Am in ele notite de material, note si insemnari de meditatie, reflexiuni pastorale, texte subliniate. Am inaintea mea si sunt stapan pe un vast material din care de cateori vreau sa predic sau sa scriu nu caut, ci aleg pe acela care se potriveste mai bine pentru predica sau scrisul meu.
Dar cu cetirea si studiarea Bibliei am dobandit ceva mai mult decat cunoasterea ei sau decat un simplu material de predici. Intrand in cetirea si cunoasterea Bibliei am dat peste o comoara nebanuita, am dat peste comori, pe cari niciodata nu mi-le-as fi putut inchipui ca le are Biblia, daca nu le aflam eu. Cetind si me ditand Scripturile, am impresia, ca am intrat in o baie de metale scumpe. De ce intru mai adanc si sap mai adanc, dau peste noua si nepretuite comori...