Lucrarea Duhului este absolut libera si nu poate fi ingradita nici de asezamantul Bisericii si de Tainele ei. De aceea putem vedea fulgere ale Duhului oriunde. Acest lucru il observa multi, dar putini observa cealalta parte a adevarului potrivit careia, harul, desi poate fi primit oriunde, el nu devine roditor decat in Biserica. Putem vedea []Lucrarea Duhului este absolut libera si nu poate fi ingradita nici de asezamantul Bisericii si de Tainele ei. De aceea putem vedea fulgere ale Duhului oriunde. Acest lucru il observa multi, dar putini observa cealalta parte a adevarului potrivit careia, harul, desi poate fi primit oriunde, el nu devine roditor decat in Biserica. Putem vedea oameni treziti si cercetati de Dumnezeu chiar in afara Bisericii, dar purtatori de Dumnezeu nu vedem decat in inima Bisericii. Cei care nu au inteles lucrul acesta si nu se lasa incorporati deplin in Trupul lui Hristos , raman la un nivel pietist, sentimental, psihologic si asa au primit in zadar harul lui Dumnezeu (II Cor 6, 1).

Sfantul Siluan Atonitul (+ 24 sept.), unul dintre marii sfinti apropiat de noi care s-a facut partas Duhului Sfant asa cum putini sunt intr-o generatie, ne da numeroase si uimitoare marturii despre experienta sa in Duhul Sfant. Intre acestea el aminteste conditiile pe care trebuie sa le implineasca cineva pentru a primi harul Duhului Sfant si a-L face roditor.

Potrivit acestui Parinte, o conditie de baza a dobandirii Duhului Sfant este lupta neincetata cu pacatele si gandurile rele. In acest sens, Sfantul Siluan spune: Uraste pacatul si gandurile rele si atunci Domnul iti va da harul Lui si vei cunoaste pe Domnul prin Duhul Sfant . Sfantul Siluan in repetate randuri arata ca si pocainta este necesara pentru dobandirea Duhului Sfant: Domnul se bucura de sufletul care se pocaieste intru smerenie si ii da harul Duhului Sfant .

Alte doua conditii pentru dobandirea Duhului Sfant sunt ascultarea si smerenia. Despre ascultare...