S-a intamplat in 4 noiembrie 1944: Instaurarea celui de al doilea guvern condus de generalul Constantin Sanatescu. Data de 23 august 1944 a marcat rasturnarea guvernului condus de maresal Ion Antonescu in Romania, la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial, in decursul caruia armata romana se aliase cu Germania nazista.

Romania a intors armele impotriva fostului []The post S-a intamplat in 4 noiembrie 1944 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 4 noiembrie 1944 was first posted on noiembrie 4, 2020 at 1:42 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 4 noiembrie 1944: Instaurarea celui de al doilea guvern condus de generalul Constantin Sanatescu. Data de 23 august 1944 a marcat rasturnarea guvernului condus de maresal Ion Antonescu in Romania, la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial, in decursul caruia armata romana se aliase cu Germania nazista.

Romania a intors armele impotriva fostului aliat si s-a alaturat Natiunilor Unite in lupta impotriva puterilor Axei. Regele Mihai I l-a demis si arestat pe maresalul Ion Antonescu, conducatorul statului si presedintele Consiliului de Ministri.

Actul de la 23 august 1944 a fost realizat de catre o coalitie formata din regele Mihai I, partidele democratice interbelice, liberal, taranist si social-democrat, dar si comunisti, aliate in Blocul National Democrat si mai multi ofiteri superiori ai armatei, precum generalul Constantin Sanatescu. Scopul principal al inlaturarii guvernului Antonescu de la putere era trecerea imediata a tarii de partea Aliatilor si incetarea razboiului impotriva acestora.

Spre seara zilei de 23 august, este emis decretul regal prin care Constantin Sanatescu este numit presedinte al Consiliului de ministri. In noul guvern, fiecare partid din BND avea cate un reprezentant. Zilele urmatoare armata romana a actionat pentru oprirea ofensivei trupelor germane care primise ordin de la Hitler de a suprima puciul. Pe 12 septembrie 1944, Romania a semnat armistitiul cu Natiunile Unite, care stabilea noul statut international al tarii noastre: iesirea din razboiul antisovietic si angajarea in lupta impotriva Germaniei hitleriste, plata unor insemnate despagubiri de razboi, anularea dictatului de la Viena, stabilirea granitei romano-sovietice din 28 iunie 1940. Astfel, Romania devenea o tara ocupata de Uniunea Sovietica, iar SUA si Marea Britanie girau aceasta...