S-a intamplat in 3 noiembrie 2000: Statia Spatiala Internationala incepe sa functioneze. Lansata in 1998, Statia Spatiala Internationala este una dintre cele mai ambitioase colaborari internationale din istorie. Statele Unite ale Americii, Rusia, Japonia si Canada impart cu Europa statia de 360 de tone si peste 820 de metri cubi de spatiu sub presiune []The post S-a intamplat in 3 noiembrie 2000 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 3 noiembrie 2000 was first posted on noiembrie 3, 2020 at 4:02 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 3 noiembrie 2000: Statia Spatiala Internationala incepe sa functioneze. Lansata in 1998, Statia Spatiala Internationala este una dintre cele mai ambitioase colaborari internationale din istorie. Statele Unite ale Americii, Rusia, Japonia si Canada impart cu Europa statia de 360 de tone si peste 820 de metri cubi de spatiu sub presiune spatiu suficient pentru echipajul de sase persoane si pentru o gama larga de experimente stiintifice. Statia Spatiala Internationala (The International Space Station, ISS) este o statie spatiala experimentala aflata in spatiu. Ea poate servi ca spatiu locuibil pentru un echipaj, post de comanda pentru operatii pe orbita in jurul Pamantului si ca port de intalnire si acostare pentru mici nave spatiale. Scopul pentru care este construita este studiul efectelor microgravitatiei si a mentinerii vietii in spatiu si ca platforma de observatie astronomica si a Pamantului.

Fiind plasata pe orbita la o altitudine ce variaza intre 319,6 km si 346,9 km, este o structura artificiala din spatiu care poate fi vazuta cu ochiul liber de pe Pamant.

Statia Spatiala Internationala este un proiect la care participa cinci mari agentii spatiale: NASA (Statele Unite ale Americii), RKA (Rusia), JAXA (Japonia), CSA (Canada) si ESA (o asociatie de mai multe tari europene). Constructia ISS a inceput in noiembrie 1998, cu lansarea modulului rusesc Zarya, insa operatiunile au fost intarziate din cauza pierderii tragice a navei spatiale Columbia, eveniment care a determinat decizia de a retrage toate navele spatiale dupa finalizare statiei. Ultima parte majora a statiei, livrata de o nava spatiala, a fost AMS-02, in mai 2011.

Inca un modul presurizat va mai fi atasat la ansamblu: Laborator Multifunctional rusesc Nauka, care va fi instalat pe portul de andocare orientat cu fata spre Pamant al modulului Zvezda. ESA este responsabila de doua elemente esentiale: laboratorul european Columbus si Vehiculele de Transfer Automat (ATV), nave pentru aprovizionare propulsate in spatiu pe racheta Ariane 5. De origine europeana este si cupola, o structura asemanatoare unui dom cu o fereastra circulara de 80 de cm in diametru, alaturi de sase alte ferestre laterale.

Aceasta cupola ofera astronautilor vizibilitate catre toate directiile. Bratul robotizat european va fi lansat in 2015 si va deservi modulele rusesti. Primul astronaut european a zburat in spatiu in 1983.

Incepand cu anul 1998, Centrul European de Astronauti pregateste femei si barbati pentru misiuni spatiale. Primul european care a facut parte dintr-un echipaj pe Statia Spatiala Internationala a fost Umberto Guidini, in aprilie 2001. Statia Spatiala Internationala este o platforma stiintifica unica ce permite studierea impactului microgravitatiei si a altor efecte spatiale asupra vietii de zi cu zi, precum si realizarea unor experimente inovatoare care nu ar putea si desfasurate in alta parte.

De la punerea in functiune si pana la momentul actual, ISS a facilitat realizarea a o serie de descoperiri importante in domeniul sanatatii, telemedicinei, educatiei si observarii Pamantului din spatiu, ale caror beneficii pentru umanitate au fost deja demonstrate. Pot fi enumerate aici cercetarea in dezvoltarea de vaccine, imaginile furnizate de statie sunt utilizate in managementul dezastrelor si agricultura, programele educationale care inspira viitorii oameni de stiinta, ingineri sau exploratori, iar acestea sunt doar cateva exemple ale felului in care acest centru inovator de cercetare intareste economia si imbunatateste vizibil calitatea vietii de pe Pamant. De exemplu, pe 13 martie 2011, echipajul aflat la Statia Spatiala Internationala a raspuns in timp real situatiei de criza de pe coasta de est a Japoniei, care a fost zguduita de cutremurul de magnitudine 9.0 Tohoku, unul dintre cele mai puternice inregistrate vreodata, si care a dat nastere unui tsunami ce a inundat o mare parte a insulei Honshu. Imaginile furnizate de ISS au ilustrat doua aspecte unice ale statiei pentru monitorizarea Pamantului si de raspuns in caz de dezastru. Folosind camere digitale portabile, echipajul are capacitatea de a capta lumina soarelui pe suprafete de apa cu o frecventa si un control mai mare decat majoritatea sistemelor prin satelit, fapt care inseamna o capacitate imbunatatita de a detecta si cartografia apele statatoare si de a indica zone de interes in ceea ce priveste contaminarea mediului si a sanatatii. De asemenea, imaginile la rezolutii cu varietate de pixeli sunt mai usor de inteles, nefiind necesara o post-procesare a acestora. i in ceea ce priveste cunoasterea Soarelui si a efectelor sale asupra Pamantului au fost facute progrese impresionante datorita suitei de instrumente SOLAR ale Agentiei Spatiale Europene, care de pe Statia Spatiala Internationala inregistreaza aproape intregul spectru de radiatii solare. i in domeniul sanatatii au fost obtinute rezultate incurajatoare la bordul Statiei Spatiale Internationale.

In urma unui experiment desfasurat in anul 2006, cercetatorii au descoperit factorul care impiedica celulele imune sa isi desfasoare activitatea la parametri optimi, si anume un transmitator specific in celulele imune, numit calea Rel/NF- B, si care nu mai functioneaza in conditii de imponderabilitate.

Componentele europene ale ISS: COLUMBUS laboratorul de cercetare atasat permanent la Statia Spatiala Internationala, unde au loc experimente in domeniul cercetarii multidisciplinare in stiinta materialelor, fizica fluidelor si stiintele vietii. In plus, o facilitate externa adaposteste experimente si aplicatii in domeniul stiintelor spatiale, observarea Pamantului si tehnologie. Vehiculele de Transfer Automat de care Statia Spatiala Internationala este dependenta, livrarile regulate de utilaje si piese de schimb, dar si mancare, aer si apa, fiind posibile prin intermediul acestora. Inca de la prima misiune, in 2008, vehiculele de Transfer Automat ale Agentiei Spatiale Europene au devenit indispensabile pentru ISS.

La fiecare aprox.12 luni sunt transportate 7.7 t de marfa de pe portul de lansare din Kourou, Guyana Framceza, la Statia Spatiala Internationala, la 340 km deasupra Pamantului. Sistemul de navigatie de inalta precizie ghideaza vehiculul pe o traiectorie catre ISS, unde in mod automat va andoca la modulul rus de serviciu al statiei. ATV-ul va ramane acolo ca o parte sub presiune si integranta a statiei maxim 6 luni, pana la misiunea sa finala: o misiune intr-o singura directie catre atmosfera Pamantului, unde va elimina pana la 6.4 t de deseuri de pe statie. Bratul Robotic European care va lucra cu noul sas rus, pentru a transfera sarcinile utile mici direct din interiorul Statiei Spatiale Internationale in exteriorul acesteia. Sistemul ESA de Management al Datelor DMS-R Care ofera orientare, navigatie si control pentru intreaga statie, controlul sistemelor de bord si a...