S-a intamplat in 3 noiembrie 1971, 3-5: A avut loc plenara CC al PCR la care Nicolae Ceausescu a prezentat Expunerea cu privire la programul PCR pentru imbunatatirea activitatii ideologice, ridicarea nivelului general al cunoasterii si educatia socialista a maselor ; plenara a marcat o cotitura ideologica si politica a partidului, in sensul ca a pus []The post S-a intamplat in 3 noiembrie 1971, 3-5 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 3 noiembrie 1971, 3-5 was first posted on noiembrie 3, 2020 at 3:47 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 3 noiembrie 1971, 3-5: A avut loc plenara CC al PCR la care Nicolae Ceausescu a prezentat Expunerea cu privire la programul PCR pentru imbunatatirea activitatii ideologice, ridicarea nivelului general al cunoasterii si educatia socialista a maselor ; plenara a marcat o cotitura ideologica si politica a partidului, in sensul ca a pus capat perioadei de relativa liberalizare ce urmase Congresului al IX-lea al PCR, a marcat inceputul perioadei neostaliniste in politica interna, a declansat o inasprire a politicii in domeniul culturii si fata de intelectuali; plenara a constituit, totodata, semnalul consolidarii puterii personale a lui Nicolae Ceausescu si al declansarii cultului personalitatii. Tezele din iulie au reprezentat unui discurs pe care dictatorul roman Nicolae Ceausescu l-a adresat in fata Comitetului Executiv al Partidului Comunist Roman (PCR), pe data de 6 iulie 1971.

Numele sau complet era Propuneri de masuri pentru imbunatatirea activitatii politico-ideologice, de educare marxist-leninista a membrilor de partid, a tuturor oamenilor muncii. Tezele cuprindeau 17 propuneri , care urmau a fi dezbatute intr-o plenara C.

C. al P.

C.

R. din toamna aceluiasi an, adica aceea din 3-5 noiembrie. Acest discurs a marcat inceperea unei mini revolutii culturale in Romania Comunista, lansand o ofensiva neo-stalinista impotriva autonomiei culturale, o intoarcere la conducerea stricta a realismului socialist si atacuri asupra intelectualilor necorespunzatori.

Era ceruta o conformare stricta, ideologica in stiintele umane si sociale. Competenta si estetica urmau sa fie inlocuite de ideologie; profesionistii din anumite domenii urmau sa fie inlocuiti de agitatori, iar cultura urma din nou sa devina un instrument al propagandei politico-ideologice.

In ultima versiune din noiembrie 1971, publicate ca un document oficial al PCR, tezele aveau titlul: Expunere cu privire la programul PCR pentru imbunatatirea activitatii ideologice, ridicarea nivelului general al cunoasterii si educatia socialista a maselor, pentru asezarea relatiilor din societatea noastra pe baza principiilor eticii si echitatii socialiste si comuniste. Comportamentul lui Ceausescu s-a schimbat radical dupa vizitele sale in China si Coreea de Nord din cursul anului 1971.

Incantat de ceea ce vazuse, liderul roman s-a hotarat sa aplice acasa acelasi model ideologic. Astfel, la plenara CC al PCR din noiembrie 1971 s-a deschis calea catre noua revolutie culturala.

Prin alegerea sa in functia de presedinte al Republicii la 28 martie 1974, Nicolae Ceausescu a monopolizat intreaga putere in stat. De asemenea, au fost create o multitudine de alte functii precum Consiliul de Aparare a RSR, Comandant suprem al Fortelor Armate, Consiliul national al oamenilor muncii, toate fiind preluate de seful statului.

In paralel, a demarat o ampla actiune de inlocuire a vechii garzi . Prin metoda rotirii cadrelor a reusit sa anihileze orice rival sau nemultumit din conducerea partidului, iar orice manifestare critica...