S-a intamplat in 6 noiembrie Ziua internationala pentru prevenirea exploatarii mediului in timp de razboi sau conflict armat ; La 5 noiembrie 2001, Adunarea Generala declara ziua de 6 noiembrie a fiecarui an drept Zi Internationala pentru prevenirea exploatarii mediului in timp de razboi sau conflict armat (rezolutia 56/4).

Prin aceasta decizie s-au luat in considerare []The post S-a intamplat in 6 noiembrie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 6 noiembrie was first posted on noiembrie 6, 2020 at 6:56 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 6 noiembrie Ziua internationala pentru prevenirea exploatarii mediului in timp de razboi sau conflict armat ; La 5 noiembrie 2001, Adunarea Generala declara ziua de 6 noiembrie a fiecarui an drept Zi Internationala pentru prevenirea exploatarii mediului in timp de razboi sau conflict armat (rezolutia 56/4).

Prin aceasta decizie s-au luat in considerare consecintele conflictelor armate asupra mediului, acestea afectand ecosistemele si resursele naturale la mult timp dupa terminare, depasind frontierele nationale si avand efecte negative asupra mai multor generatii.

De asemenea, s-a reamintit Declaratia ONU a Mileniului, care pune accent pe necesitatea de a proteja mediul inconjurator comun. Marcarea acestei zile urmareste sensibilizarea opiniei publice si a factorilor de decizie asupra consecintelor actiunilor armate asupra mediului. 1494: S-a nascut Suleiman (Soliman) Magnificul, sultan al Imperiului Otoman. Soliman I (n. 6 noiembrie 1494 d. 5/6 septembrie 1566) a fost al zecelea sultan al Imperiului otoman, ce a domnit intre anii 1520-1566, fiind unul dintre cei care au domnit o perioada lunga de timp. A fost cunoscut sub numele de Soliman Magnificul si Legislatorul, datorita implicarii sale in finalizarea sistemului de legi al Imperiului Otoman. Soliman a fost cel mai puternic si cunoscut conducator din Europa secolului al XVI-lea.

El coordona politica si economia Imperiului, dar era, in acelasi timp, si conducatorul armatei. Fiind in fruntea acesteia el cucereste pe rand Belgrad-ul, Rhodos-ul, si, dupa victoria de la Mohacs din 1526, reuseste sa puna stapanire pe o mare parte din teritoriul Regtului Ungar. 1528: Conchistadorul Alvar Nunez Cabeza de Vaca devine primul european care a ajuns pe teritoriul actualului Texas.-1692: S-a nascut scriitorul francez Louis Racine (piesele Andromaca , Ifigenia in Aulida ) (m. 29.01.1763). 1795: A murit compozitorul ceh Jiri Antonin Benda (botezat la 30.

VI.1722). 1796: A murit Ecaterina a II-a a Rusiei (n. 1729) si urcarea pe tron a fiului ei, Pavel I al Rusiei. Ecaterina a II-a, cunoscuta si ca Ecaterina cea Mare (n.21 aprilie1729, Stettin (Szczecin), Polonia d. Sankt-Petersburg, Rusia) nascuta Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst, a fost imparateasa a Rusiei de la 9 iulie 1762 (stil nou) dupa asasinarea sotului ei, Petru al III-lea al Rusiei, pana la moartea ei la 17 noiembrie 1796 (stil nou). 1814: S-a nascut Adolphe [Antoine-Joseph] Sax, interpret si constructor belgian de instrumente de suflat (inventatorul saxofonului) (m. 1894). 1822: A murit chimistul francez Claude Louis Berthollet; a elaborat, impreuna cu Antoine Lavoisier, o nomenclatura chimica rationala; a descoperit proprietatile decolorante ale clorului si aplicatiile acestuia ca agent de albire (n. 1748). 1825: S-a nascut arhitectul francez Charles Garnier, cel mai important reprezentant al stilului Second Empire; printre lucrarile sale se numara Opera din Paris, Franta si Opera din Monte Carlo, Principatul Monaco (m. 1898)Palais Garnier este un reper al intrarii nordice a Bulevardului Operei (Avenue de l Op ra) din Paris, Franta.

Este privit ca una din piesele de valoare arhitecturala deosebita ale vremii sale. Construita in stilul neo-baroc, este al treisprezecelea teatru care gazduieste Opera din Paris, de la fondarea sa de catre Ludovic al XIV-lea in 1669.

Este denumita de multe ori Opera din Paris, insa de la construirea Operei Bastille in 1989 este desemnata drept Op ra Garnier.

Palatul Garnier a fost construit la ordinul lui Napoleon al III-lea, ca parte a unui plan de mare anvergura de modernizare urbanistica, realizat de catre Baronul Haussmann. Proiectul a avut parte de o competitie, castigata de Charles Garnier (1825-1898), un arhitect de 35 ani, pe atunci necunoscut.-1833: S-a nascut scriitorul norvegian Jonas Lie, ajuns celebru datorita romanului Prevazatorul, sau Tablouri din Nordland .

Jonas Lauritz Idemil Lie (d. 5 iulie, 1908) a fost un scriitor norvegian, considerat a fi unul dintre cei 4 mari scriitori norvegieni din secolul al XIX-lea, alaturi de Bj rnstjerne Bj rnson, Henrik Ibsen si Alexander Kielland.

A scris o proza de atmosfera romantica, consacrata peisajului natal, cultivarii fantasticului si mitului autohton. 1835: S-a nascut Cesare Lombroso, medic si antropolog italian; este teoreticianul cel mai reprezentativ in ceea ce priveste orientarea biologica in teoriile cauzalitatii in criminologie (a facut din ideea tipului fizic criminal o cauza a crimei) (m. 1909). 1851: S-a nascut Charles Dow, jurnalist si economist american, cel care a folosit pentru prima data indicii bursieri; Indicele Dow (d. 04.12.1902). 1857, 6/18: Se incheie, la Galati, un aranjament intre guvernul Moldovei si Comisiunea Europeana a Dunarii pentru serviciul liniei telegrafice Galati-Sulina (ratificat la 19/31.

III.1858). 1860: S-a nascut Ignacy (Jan) Paderewski, pianist, compozitor si om politic polonez; prim-ministru si ministru de externe al Poloniei (ianuarie-decembrie 1919); a semnat Tratatul de la Versailles-1919 (m. 1941). 1861: S-a nascut James Naismith, medic si pedagog canadian, inventatorul baschetului. James A. Naismith (d.28 noiembrie 1939), pedagog, medic, preot prezbiterian si antrenor canadian, a fost inventatorul jocului de baschet, primul care a introdus casca de protectie in fotbalul american si primul antrenor care a creat si condus o echipa de baschet formata din 5 (cinci) jucatori.

Nascut in cartierul Ramsay (Ramsay township) in apropiere de Almonte, Ontario, Canada, Naismith a fost fiul cel mai mare al unei familii de imigranti scotieni, care sosisera in zona in 1851 pentru a lucra in industria miniera. 1865: S-a nascut medicul militar britanic William Eishman; pasionat de bacteriologie, a descoperit vaccinul contra febrei tifoide (m. 1926). 1880: S-a nascut romancierul austriac Robert Musil, unul dintre creatorii romanului modern.

Aflat sub influenta filosofiei lui Friedrich Nietzsche, Musil descrie o realitate contradictorie, devenita pentru individ aproape incomprehensibila (Omul fara insusiri ) (m. 15.04.1942) Este plasat printre cei mai importanti romancieri ai secolului XX, alaturi de Marcel Proust (In cautarea timpului pierdut) si James Joyce (Ulise). 1882, 6/19: S-a nascut Aurel Vlaicu, inginer si pilot, creator al primelor aeroplane romanesti, pionier al aviatiei romanesti si mondiale; membru post-mortem al Academiei Romane (1948) (m.31.

VIII/13.

IX.1913; s-a prabusit cu un monoplan proiectat si construit de el, Vlaicu II , langa Campina, in timp ce incerca sa treaca Muntii Carpati). 1893: A murit compozitorul rus Piotr Ceaikovski. A compus simfonii,concerte instrumentale,opere,muzica de camera si piese pentru pian (balet: Lacul lebedelor , Spargatorul de nuci , Frumoasa din padurea adormita ; opere: Evgheni Oneghin , Mazepa , Dama de pica etc) (n.07.05.1840).-1905:S-a nascut poetul Simion Stolnicu, situat de critica literara in descendenta liricii lui Ion Barbu (m. 1966). 1905: S-a nascut preotul Valerian Zaharia, episcop al Oradei intre 1951 si 1969, an cand a fost fortat de comunisti sa se pensioneze; dupa multe peregrinari prin tara si domiciliu fortat a trait, din 1979, intr-una din casele parohiale ale bisericii Podeanu din Bucuresti (m. 1996). 1905: La Pittsburgh a fost deschis primul cinematograf permanent din SUA, numit Nickel Odeon , deoarece intrarea se facea pe baza unei monede de nichel de 5 centi; zilnic, de la 8 la 24, se prezentau spectacole de 20 de minute. Intr un singur an vor aparea peste o mie de asemenea sali. 1914: S-a nascut scriitorul Alexandru Mitru (numele la nastere: Alexandru Paraianu), autor de literatura pentru copii si tineret (m. 1989) (Legendele Olimpului , Sageata capitanului Ion , Povesti cu talc ) (d. nov. 1989). 1917: A izbucnit Revolutia Bolsevica din Rusia.

Evenimentul istoric cunoscut sub denumirile de Revolutia din Octombrie sau de Revolutia Bolsevica, a fost lovitura de stat prin care bolsevicii au preluat puterea cu forta de la guvernul lui Kerenski, si care a inaugurat a doua faza a Revolutiei Ruse din 1917.

Lovitura de stat a fost organizata de bolsevici sub conducerea lui Vladimir Ilici Lenin si e considerata prima revolutie comunista din secolul al XX-lea, revolutie bazata pe ideile lui Karl Marx. Cele mai importante activitati revolutionare au fost cele de sub controlul Comitetului Militar Revolutionar al Sovietului din Petrograd.

Initial, evenimentul era numit Revolta din octombrie sau Revolta de pe 25, asa cum apare in prima editie a operelor complete ale lui Lenin.

Proeminenta evenimentului a fost scoasa in evidenta mai tarziu. Numele oficial al evenimentului in Uniunea Sovietica, incepand cu a zecea aniversare din 1927, a fost Marea Revolutie Socialista din Octombrie. Azi, denumirea de Revolutia din Octombrie...