S-a intamplat in 6 noiembrie 1947: Adunarea Deputatilor voteaza o motiune de neincredere in activitatea gruparii politice liberale conduse de Gheorghe Tatarascu, reprezentantii liberali fiind inlaturati din guvernul Groza (practic, din acel moment, activitatea Partidului National Liberal inceteaza, pana in ianuarie 1990). Dupa 23 august 1944, invocand calitatea sa de secretar general al P.

N.

L., []The post S-a intamplat in 6 noiembrie 1947 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 6 noiembrie 1947 was first posted on noiembrie 6, 2020 at 4:45 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 6 noiembrie 1947: Adunarea Deputatilor voteaza o motiune de neincredere in activitatea gruparii politice liberale conduse de Gheorghe Tatarascu, reprezentantii liberali fiind inlaturati din guvernul Groza (practic, din acel moment, activitatea Partidului National Liberal inceteaza, pana in ianuarie 1990). Dupa 23 august 1944, invocand calitatea sa de secretar general al P.

N.

L., Gheorghe Tatarescu, care incepuse o actiune politica proprie, sustinut de un grup de partizani, inca din vremea dictaturii lui Ion Antonescu, a incercat sa stranga in jurul sau intregul partid si sa imprime orientarea pe care o socotea acum necesara: elaborarea unei politici interne de centru-stanga, de reforme sociale si politice menite sa adapteze Romania evolutiei europene generale in acest sens, in perioada de dupa razboi.

Despre politica externa, Tatarescu considera ca ea trebuia dusa pe raporturi prioritare de alianta cu Uniunea Sovietica in a carei sfera de influenta era convins ca Romania intrase odata cu incheierea conflagratiei mondiale. Credinta lui Gheorghe Tatarescu, impartasita in anumita masura si de reprezentanti ai P.

N.

L. de sub sefia lui C. I. Bratianu, era ca numai prin aceasta adaptare la imprejurarile create in urma razboiului, partidul putea sa supravietuiasca.

Tatarescu a incercat, in mai multe randuri, sa ia legatura cu Dinu Bratianu in vederea infaptuirii unitatii liberale.

El considera ca gravitatea problemelor ce intereseaza viitorul nostru il indeamna la aceste demersuri, iar neintelegerile din partid trebuiau lasate la o parte. Dinu Bratianu a ramas, insa, intransigent la cererile lui Tatarescu neraspunzandu-i la nici una din scrisori. In aceste conditii, Tatarescu a inceput o laborioasa campanie in toata tara pentru reorganizarea Partidului National Liberal in jurul sau. La 1 iulie 1945, Delegatii de la Congresul general al partidului au proclamat, in unanimitate, pe Gheorghe Tatarescu presedintele noului Partid National Liberal. Erau acum oficial doua partide liberale: P.

N.

L.- Dinu Bratianu si P.

N.

L.- Tatarescu. Gheorghe Tatarescu a fost unul dintre putinii oameni politici romani care in anii celui de-al doilea razboi mondial nu si-a facut iluzii in mult asteptatul sprijin anglo-american pentru Romania. In septembrie 1943, el ii spunea diplomatului roman Raoul Bossy: Pacea va fi incheiata sub semnul biruintei rusesti .

La sfarsitul anului 1944, Romania se afla sub ocupatia trupelor sovietice.

Regimul instaurat pe 23 august nu putea fi schimbat insa peste noapte cu unul comunist. Partidul Comunist din Romania nu avea capacitatea sa preia singur puterea, iar, pe de alta parte, sovieticii voiau sa menajeze eventualele suspiciuni ale aliatilor ei occidentali. Tatarescu s-a aratat dispus la colaborare, probabil in ideea ca intelepciunea si prestigiul sau politic ii vor da castig de cauza in fata sovieticilor. Dar in tot timpul colaborarii sale guvernamentale, Gh. Tatarescu nu a putut sa depaseasca conditia de tovaras de drum pe care Kremlinul i-o fixase tacit.

Dupa mai multe discutii pe aceasta tema, liderii comunisti au ajuns la concluzia ca ar putea avea beneficii dintr-o colaborare cu Tatarescu. Gheorghiu-Dej spunea ca Tatarescu cunoaste foarte multe fapte.

Daca am putea sa-l convingem pe Tatarescu, care este un tip realist, sa ia pozitie impotriva lui Maniu, ar fi bine. De o mie de ori este mai compromis Iuliu Maniu decat Tatarescu . Si Lucretiu Patrascanu era de acord cu colaborarea cu Tatarescu: cred ca Tatarescu trebuie pastrat ca o rezerva intru-cat reprezinta o figura care poate fi usor manevrata . Prin apropierea lui Tatarescu de F.

N.

D., comunistii urmareau sa atraga in noua formatiune politica si cateva personalitati liberale sau taraniste loiale acestuia.

Liderii comunisti, chiar daca nu recunosteau, se temeau, totusi, de calitatile diplomatice ale fostului premier. De aceea, o conditie unanima pentru colaborarea cu Tatarescu era interzicerea ca acesta din urma sa faca parte din guvern. Vasile Luca spunea ca este exclus ca Tatarescu sa fie membru al guvernului . Stalin a trimis la Bucuresti pe A. I. Vasinski, la 28 februarie 1945, iar pe 6 martie acesta a impus noul guvern Petru Groza. Cu toata opozitia celor din F.

N.

D., Gheorghe Tatarescu si unii dintre adeptii sai au intrat in guvernul nou format, Tatarescu fiind vicepresedinte al Consiliului de Ministri si ministru al Afacerilor Straine.

Dusmanii si adversarii politici ai lui Tatarescu nu au aprobat intrarea politicianului in Guvernul Groza si l-au calificat drept tradator. In august 1946, delegatia romana condusa de Gheorghe Tatarescu pleaca la Conferinta de Pace de la Paris.

Cand a luat cuvantul, ministrul roman de Externe s-a multumit sa ceara usurarea clauzelor economice din partea Angliei si Americii, dar chestiunile vitale frontierele de nord-est si plecarea trupelor rusesti din tara nu au fost atinse. Despre aceasta, generalul Constantin Sanatescu spunea ca Nu se poate ca Gheorghe Tatarescu sa nu raspunda de aceste abuzuri . La 10 februarie 1947, Gheorghe Tatarescu, in calitate de...