S-a intamplat in 10 noiembrie 1688, 10/20: S-a terminat tiparirea primei traduceri a Bibliei in limba romana (Biblia de la Bucuresti sau Biblia lui erban ); textul (o sinteza a eforturilor depuse, timp de trei veacuri, de catre carturarii romani din toate tarile romanesti si considerat cel dintai document de limba literara, pe intelesul tuturor romanilor) []The post S-a intamplat in 10 noiembrie 1688, 10/20 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 10 noiembrie 1688, 10/20 was first posted on noiembrie 10, 2020 at 1:05 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 10 noiembrie 1688, 10/20: S-a terminat tiparirea primei traduceri a Bibliei in limba romana (Biblia de la Bucuresti sau Biblia lui erban ); textul (o sinteza a eforturilor depuse, timp de trei veacuri, de catre carturarii romani din toate tarile romanesti si considerat cel dintai document de limba literara, pe intelesul tuturor romanilor) a fost definitivat, din initiativa domnitorului muntean erban Cantacuzino (1678-1688), de catre un grup de invatati, intre care fratii erban si Radu Greceanu Eforturile de a tipari carti sfinte in limba romana au culminat cu aparitia Bibliei in limba romana in 1688, in timpul domniei lui erban Cantacuzino. Tiparirea a inceput sub indrumarea fostului episcop de Husi, Mitrofan.

Cartea fundamentala a cultului crestin a fost realizata la capatul unei munci indelungate de verificare a numeroaselor texte latine si grecesti si de contributia ale unor reputati clerici si carturari laici. Au fost valorificate toate traducerile scrierilor sfinte, de la textele coresiene, pana la Noul Testament de la Belgrad. Prefetele Bibliei de la Bucuresti subliniau faptul ca ea se adresa tuturor romanilor, un adevarat mesaj de unitate lingvistica si culturala romaneasca. Prima Biblie in limba romana avea 944 pagini mari, tiparite cu litere marunte pe doua coloane. Prin ea s-a pus in circulatie o limba literara ce incununa eforturile de pana...