S-a intamplat in 12 noiembrie 1877 Ion Luca Caragiale citeste O noapte furtunoasa la banchetul Junimii . Premiera piesei a avut loc la Bucuresti, la 30.01.1897.

O noapte furtunoasa este o comedie (in patru tablouri) de Ion Luca Caragiale. A aparut in Convorbiri literare, 1879, nr. 7 si 8, cu o elogioasa prezentare a lui Titu []The post S-a intamplat in 12 noiembrie 1877 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 12 noiembrie 1877 was first posted on noiembrie 12, 2020 at 2:00 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 12 noiembrie 1877 Ion Luca Caragiale citeste O noapte furtunoasa la banchetul Junimii . Premiera piesei a avut loc la Bucuresti, la 30.01.1897.

O noapte furtunoasa este o comedie (in patru tablouri) de Ion Luca Caragiale. A aparut in Convorbiri literare, 1879, nr. 7 si 8, cu o elogioasa prezentare a lui Titu Maiorescu, ajungand si pe scena Operei Romane, in 1935, insotita de muzica lui Paul Constantinescu. In 1943 regizorul Jean Georgescu a facut un film omonim dupa aceasta valoroasa piesa de teatru. Adevarata notorietate a lui Caragiale incepe cu reprezentarea traducerii, dupa A. Parodi, a tragediei in versuri Roma invinsa, la Teatrul National din Bucuresti, care avusese cu putin inainte mare succes la Paris.

Drama, in versuri superioare celor originale, fusese remarcata drept exceptionala de juriul in care figurasera Hasdeu, Alecsandri si Maiorescu.

Acest succes il indeamna pe Eminescu, de curand redactor la Timpul, sa-l introduca in cenaclul lui Titu Maiorescu, in care se va impune cu autoritate. Confirmandu-si promisiunile cu lectura Noptii furtunoase la sedinta aniversara din 12 noiembrie 1878 la Iasi, Titu Maiorescu si prietenii sai au recunoscut in noul dramaturg pe scriitorul mult asteptat, cu subiecte originale, in autentic mediu romanesc si in plina actualitate.

Exista si o opera omonima, compusa de Paul Constantinescu (1934), pe un libret propriu care foloseste textul piesei lui Caragiale. De la debutul sau in dramaturgie (1879) si pana in 1892, Caragiale s-a bucurat de sprijinul Junimii, desi in intregul proces de afirmare a scriitorului, Junimea insasi a fost, pana prin 1884 1885, tinta atacurilor concentrate ale adversarilor ei. Mai multe dintre adversitatile indreptate impotriva lui Caragiale au fost cauzate si de calitatea sa de junimist si de redactor la ziarul conservator si junimist, Timpul (1878 1881). Prima piesa a dramaturgului, O noapte furtunoasa, bine primita de Junimea si publicata in 1879 in Convorbiri literare (in care au fost publicate toate piesele sale), a beneficiat, la premiera, de atacuri deloc neglijabile.

Dupa trei ani de colaborare, Caragiale s-a retras in iulie 1881 de la Timpul, dar Comitetul Teatrului National de la Iasi, prezidat de Iacob Negruzzi, l-a numit director de scena, post pe care dramaturgul l-a refuzat. A participat frecvent la sedintele Junimii, iar la intalnirea din martie 1884, in prezenta lui Alecsandri, si-a marturisit preferinta pentru poeziile lui Eminescu. La 6 octombrie a citit la aniversarea Junimii, la Iasi, O scrisoare pierduta, a carei premiera a avut loc la 13 noiembrie cu mare succes, in prezenta reginei. In 1888 Titu Maiorescu l-a numit director al Teatrului National din Bucuresti si i-a prefatat volumul de Teatru (1899), cu studiul intitulat Comediile d-lui I. L. Caragiale.

La 9 mai 1892,...