S-a întâmplat în 13 noiembrie…
XI.2006, pentru a marca rolul Sfintei Scripturi in viata liturgica si formarea duhovniceasca a credinciosilor; coincide cu ziua de sarbatorire a Sf. Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului. Ziua Internationala a educatiei copiilor nevazatori ; se marcheaza, []The post S-a intamplat in 13 noiembrie appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 13 noiembrie was first posted on noiembrie 13, 2020 at 5:23 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 13 noiembrie Ziua Bibliei , instituita prin decizia Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 15.
XI.2006, pentru a marca rolul Sfintei Scripturi in viata liturgica si formarea duhovniceasca a credinciosilor; coincide cu ziua de sarbatorire a Sf. Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului. Ziua Internationala a educatiei copiilor nevazatori ; se marcheaza, din anul 1946, in ziua de nastere a pedagogului francez Valentin Ha y (1745-1822), cel care a intemeiat prima scoala pentru nevazatori din lume, la Paris, in 1784. O Zi a nevazatorilor mai este marcata la 15 octombrie Ziua Internationala a Mimului , instituita la initiativa Institutului International de Teatru, incepand din 1998, declarat Anul international al mimului , cu ocazia centenarului nasterii francezului tienne Decroux (1898-1991), fondatorul artei mimului corporal sau a mimului pur 354 d.
H: S-a nascut Sf. Augustin (Aurelius Augustinus), filosof si scriitor roman, unul dintre teologii vestiti ai bisericii crestine timpurii occidentale (m. 430 d.
H.) 1460: A murit printul Henric Navigatorul, patronul exploratorilor portughezi (n. 1394).
Dezvoltarea puterii maritime a Portugaliei a venitul de la printul Henric Navigatorul (1394 1460). Calatoriile de descoperire pe care el le a condus sau desfasurat departe in Atlantic, catre Azore si de a lungul coastei de vest africane.
Aceste calatorii au fost vazute de istorici ca inceputul epocii descoperirilor .
Ca membru al familiei regale, printul avea pozitia si ocazia de a si pune ideile in practica impreuna cu curajosii lui capitani.
El personal nu a fost niciodata pe mare; porecla Navigatorul i a fost data abia in secolul XIX. Henric a murit in 1460, cand coasta africana de vest fusese explorata pana in Sierra Leone. Pentru a si atinge obiectivele, printul Henric a adus experti consultanti la palatul din Lisabona si la Sagres unde locuia.
Sunt inca supuse dezbaterilor tintele sale exacte. In ciuda opiniei generale, el nu a fost, se pare, preocupat sa gaseasca un drum pe mare catre India, iar cercetarile stiintifice au fost un concept strain pentru el. Rapoartele autorilor curtii arata ca a fost doar interesat sa propovaduiasca crestinismul pretutindeni in lume, insa alte documente indica faptul ca interesele sale economice au prevalat. 1594: Incepe razboiul antiotoman al Moldovei si Valahiei. Conform unui plan bine alcatuit impreuna cu domnul Moldovei si cu Sigismund Bathory din Transilvania, Mihai Viteazul a organizat nimicirea tuturor otomanilor si a creditorilor turco-levantini din Bucuresti si din alte parti ale arii Romanesti. 1619: A murit Ludovico Carracci, pictor Italian Ludovico (ori Lodovico) Carracci (21 aprilie 1555 13 noiembrie 1619) a fost un pictor italian din barocul timpuriu, desenator si gravor, nascut in Bologna. 1718: S-a nascut John Montague, conte de Sandwich, inventatorul sandwichului (m.30.04.1792) 1745: S-a nascut Valentin Ha y, savant francez, intemeietorul primei scoli pentru nevazatori din lume (d. 19.03.1822) 1805: Johann Georg Lehner a inventat hot dog -ul -1834: S-a nascut poetul, romancierul si pedagogul Ignacio Manuel Altamirano, figura reprezentativa a culturii mexicane (m. 1893) 1850: S-a nascut scriitorul scotian Robert Louis Stevenson. Robert Louis (Balfour) Stevenson (n. Edinburgh, Scotia d. 3 decembrie 1894 in Apia, Samoa) a fost poet si romancier scotian, autor al unor jurnale de calatorie si reprezentant de seama al neoromantismului in literatura engleza.
Este cunoscut, in special, pentru cartile Treasure Island (Insula comorii) si The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde trad. rom.) 1868: A murit compozitorul italian Gioacchino Rossini, cunoscut pentru operele Barbierul din Sevillia si William Tell (n.29.02.1792) 1874: S-a nascut pianista franceza Marguerite Long (m. 1966) 1893: S-a nascut (la Galati) pictorul Reuven Rubin (Zelicovici), stabilit din 1922 in Israel; in anul 1948 a fost numit ambasador in Romania, fiind primul reprezentant diplomatic al noului stat la Bucuresti. Reuven Rubin (d. 13 octombrie 1974) a fost un pictor israelian, de origine evreu roman nascut la Galati, avand numele la nastere Rivn Zelicovici, cel dintai reprezentant diplomatic, cu rang de ministru plenipotentiar, al statului Israel in Romania. i-a petrecut tineretea la Falticeni, unde a semnat punerea in scena a piesei Avarul de Moli re.
Istoria artei israeliene a inceput intr-un moment prolific al istoriei artei internationale, un moment de rebeliune semnat de C zanne impotriva conventiilor din trecut. Rubin si-a inceput cariera in acesta etapa propice afirmarii. Pictorii evrei din anii 1920 s-au razvratit impotriva canoanelor academice de la Academia de Arta si Design Bezalel din Ierusalim.
Ei au cautat stilurile europene, care ar ajuta portretizarea propriei tari in conformitate cu spiritul timpului. Peisaje lui Rubin din 1920 au fost definite ca un limbaj artistic modern si un stil naiv care infatiseaza, intr-un mod sensibil, peisajul si locuitorii din Israel.
Biografia lui Reuven Rubin a fost publicata in anul 1969, fiind intitulata My Life arta mea (de Jeannie Rosenfeld). Muzeul Rubin a fost deschis in anul 1983. Directorul si curatorul muzeului este fiica lui Reuven, Carmela Rubin. Picturile lui Reuven Rubin sunt tot mai cautate. La casa de licitatie Sotheby sNew York, in anul 2007, opera sa a reprezentat un record al vanzarilor.
Culorile puternice si formele rotunjite specifice picturii naive se regasesc in arta lui Reuven Rubin. Inspiratia sa vine din natura, din viata simpla a taranilor sau a pescarilor arabi si evrei.
Aceste teme au o atractie tot mai mare in randul colectionarilor de arta. 1897: Fotograful parizian Raoul Grimoin Sanson a brevetat un sistem ce permitea luarea si proiectarea de vederi panoramice, dand iluzia realitatii, compus din 12 aparate asezate in cerc unul langa altul, in tare sa inregistreze imagini animate, sistemul Multiplex Cin rama .
Acesta a suferit perfectionari succesive pana in anul 1900, a fost prezentat la Expozitia Universala de la Paris. 1903: A murit Camille Pissarro, pictor si grafician francez, reprezentant al impresionismului. Camille Pissarro (n. 10 iulie 1830, Charlotte-Amalie, astazi in Insulele Virgine Americane d. Paris) a fost un pictor francez care a jucat un rol decisiv in unificarea miscarii impresioniste si in schimbarile ce au avut loc in arta celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea, rol recunoscut ca atare cu mult mai tarziu decat cel al altor pictori contemporani cu el. Prin contributia pe care a avut-o la formarea artistica a lui Paul C zanne, Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Georges Seurat si altii a influentat, desi mai putin remarcat, aparitia picturii moderne din secolul al XX-lea. 1907: Inventatorul francez Paul Cornu a realizat primul zbor pe verticala cu un elicopter prototip-1909, 13/26: S-a nascut Eugen Ionescu (Eug ne Ionesco), dramaturg, prozator, memorialist, eseist francez de origine romana (m. 1994). Eugen Ionescu (n. Slatina d. 28 martie 1994, Paris), cunoscut in afara Romaniei sub numele de Eug ne Ionesco, conform ortografiei franceze, a fost un scriitor de limba franceza originar din Romania, protagonist al teatrului absurdului si membru al Academiei Franceze (fotoliul nr. 6). Obisnuia sa declare ca s-a nascut in anul 1912, ori din pura cochetarie, ori din dorinta de a crea o legatura intre nasterea lui si moartea marelui sau precursor Ion Luca Caragiale. 1909: S-a nascut actorul suedez de film Gunnar Bj rnstrand (m. 1986)-1913: A murit Nerva Hodos, istoric si bibliograf; unul dintre fondatorii bibliografiei romanesti; a desfasurat o activitate rodnica pentru organizarea colectiilor Bibliotecii Academiei (n. 1869) 1914: A murit Dimitrie Anghel, poet (considerat un Luchian al literaturii , datorita volumului sau de debut, In gradina ), prozator si traducator (n. 1872).-1921: Prima realimentare in zbor.
Americanul Wesley May trece de pe aripa avionului Lincoln Standard pe cea a unui JN-4 cu un bidon de combustibil in spate pentru a alimenta avionul ramas fara combustibil. El...