S-a întâmplat în 16 noiembrie 1717
S-a intamplat in 16 noiembrie 1717 was first posted on noiembrie 16, 2020 at 1:23 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 16 noiembrie 1717: S-a nascut Jean le Rond D Alembert, filosof iluminist francez si matematician (unele dintre teoremele sale si-au gasit aplicatii imediate in astronomie si fizica); coeditor, impreuna cu Denis Diderot, al Enciclopediei franceze . D Alembert s-a nascut la Paris, pe data de 16 noiembrie 1717. Era fiul nelegitim al scriitoarei Claudine Gu rin de Tencin si al cavalerului Louis-Camus Destouches, ofiter de artilerie. La cateva zile dupa nastere, a fost abandonat de catre mama sa, o servitoare a acesteia depunandu-l pe scarile capelei Saint Jean le Rond (componenta a catedralei Notre-Dame de Paris). Dupa obiceiul timpului, a fost botezat cu numele sfantului protector al acelei capele Jean le Rond.
A fost plasat la asezamantul copiilor gasiti , dar tatal sau (care fusese plecat o perioada) l-a luat de acolo si l-a incredintat spre adoptie unei familii modeste din Paris. Cu toate ca nu l-a recunoscut niciodata oficial, cavalerul Destouches a vegheat la educatia copilului, i-a acordat o pensie viagera si l-a vizitat din cand in cand. La varsta de doisprezece ani, D Alembert a fost admis sa urmeze cursurile Colegiului celor patru natiuni (Coll ge des Quatre-Nations). A fost un elev eminent, obtinand bacalaureatul in arte. A urmat apoi cursurile Scolii de Drept , unde s-a inscris sub numele de Daremberg, pe care l-a schimbat apoi in D Alembert, nume pe care il va pastra pentru tot restul vietii sale.
In 1739, D Alembert a prezentat la Academia Franceza de Stiinte, prima sa lucrare stiintifica in domeniul matematicilor, cu privire la erorile pe care le descoperise in l Analyse d montr e , publicata in 1708 de catre Charles-Ren Reynaud (profesorul cu care D Alembert a studiat elementele de baza ale matematicii). In 1742, la varsta de 24 de ani, a fost numit asistent la sectia de astronomie a Academiei de Stiinte (unde era coleg cu matematicianul Alexis Clairaut). In 1743 a publicat faimosul sau Trait de Dynamique (Tratat de dinamica), acesta fiind considerat de catre specialisti treapta din istoria mecanicii ce face legatura intre contributiile lui Newton si cele ale lui Lagrange.
La 28 de ani (in 1746) a fost ales ca membru al Academiei de stiinte din Berlin, iar in 1748 membru al Royal Society. Prieten cu Voltaire si implicandu-se constant in pasionatele controverse ale perioadei iluminismului, D Alembert frecventa in mod regulat si principalele saloane pariziene, ca cele ale Mariei-Therese Geoffrin, Marie du Deffand, Julie de Lespinasse. Acolo l-a cunoscut pe Denis Diderot, in 1746. In anul urmator, ei au pus bazele proiectului Enciclopediei. In 1751, dupa cinci ani de munca, la care au participat mai mult de doua sute de contribuitori voluntari, a aparut primul volum al Enciclopediei, prefata acesteia (Discours pr liminaire) fiind scrisa de catre D Alembert.
In 1754, D Alembert a fost ca membru al Academiei franceze, al carei secretar permanent a devenit la 9 aprilie 1772. A continuat sa scrie numeroase lucrari stiintifice si filosofice pana la moartea sa, survenita la 29 octombrie 1783. In discursul funebru tinut cu aceasta ocazie la Academia Franceza, noul secretar al acestei prestigioase institutii, Marchizul de Condorcet, a elogiat intreaga activitate a lui D Alembert, subliniind indeosebi contributiile sale la dezvoltarea stiintelor exacte. Impreuna cu Denis Diderot, D Alembert a fost initiatorul si editorul principal al Enciclopediei.
In 1745, D Alembert, care era deja membru al Academiei de stiinte, a fost insarcinat sa traduca din limba engleza in franceza Cyclopaedia lui Ephra m Chambers. Pornind de la o simpla traducere, acest proiect s-a transformat in redactarea unei opere originale si unice pentru acea perioada: Encyclop die, ou dictionnaire raisonn des sciences, des arts et des m tiers.
D Alembert a scris celebrul Discours pr liminaire (Prefata Enciclopediei ), precum si cea mai mare parte a articolelor avand subiecte stiintifice (indeosebi din matematica) circa 1700 articole, semnate cu pseudonimul O . Nivelul sau de participare la dezvoltarea Enciclopediei a scazut insa dupa anul 1762. Una dintre cele mai remarcabile contributii ale lui...