S-a intamplat in 18 noiembrie 1940: A murit Ion Inculet, om politic liberal; a desfasurat o sustinuta activitate pentru unirea Basarabiei cu Romania, ca presedinte al Sfatului arii; dupa unire a fost ministru in mai multe randuri; membru al Academiei Romane.

Ion Inculet (n. Razeni, Basarabia 18 noiembrie 1940, Bucuresti), om politic, presedinte al Sfatului []The post S-a intamplat in 18 noiembrie 1940 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 18 noiembrie 1940 was first posted on noiembrie 18, 2020 at 4:01 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 18 noiembrie 1940: A murit Ion Inculet, om politic liberal; a desfasurat o sustinuta activitate pentru unirea Basarabiei cu Romania, ca presedinte al Sfatului arii; dupa unire a fost ministru in mai multe randuri; membru al Academiei Romane.

Ion Inculet (n. Razeni, Basarabia 18 noiembrie 1940, Bucuresti), om politic, presedinte al Sfatului arii, organism care a votat unirea cu Romania la 27 martie 1918, ministru, parlamentar. Nascut la 5 aprilie 1884 intr-o familie de razesi din Basarabia, Ion Inculet a ramas in constiinta publica prin contributia sa la infaptuirea Unirii Basarabiei cu Regatul Romaniei din 27 martie 1918, insa istoria i-a fost ingrata. Destinul va face ca Inculet sa fie martor de pe pozitii executive in statul roman la destramarea operei sale politice in urma anexarii Basarabiei de Uniunea Sovietica in iunie 1940. Este absolvent al Seminarului Teologic din Chisinau (1906) si al Facultatii de tiinte din Sankt Petersburg (1911), specializarea fizica-matematica. In anii studentiei participa la formarea asociatiei studentilor basarabeni din Sankt Petersburg, Bessarabskoe zemliachestvo , iar dupa absolvirea studiilor va activa ca profesor de fizica si matematica la diferite institutii de invatamant din capitala Imperiului Rus (redenumita Petrograd in 1914 din cauza rezonantei germane a vechii denumiri). Izbucnirea Revolutiei din feburarie 1917 ii ofera sansa de a pasi spre o cariera politica, fiind ales in Sovietul din Petrograd din partea Partidului Socialist-Revolutionar (SR-ii). Revine in Basarabia in aprilie 1917 ca emisar al Guvernului provizoriu condus de Kerenski cu gandul de a intari transformarile politice si sociale din Imperiul Rus, insa preluarea puterii la Petrograd de bolsevici in urma revolutiei din octombrie si izbcunirea razboiului civil in Rusia il va determina pe Inculet sa imbratiseze ideea Unirii Basarabiei cu Romania. Datorita calitatilor sale de om politic, se impune imediat ca lider al moldovenilor unionisti. La 21 noiembrie este ales in unanimitate presedinte al Sfatului arii, organismul care va prelua oficial conducerea Basarabiei. Din aceasta pozitie va declara independenta Republicii Democratice Moldovenesti (ianuarie 1918), iar la 27 martie 1918 va semna Rezolutia unirii cu Romania, adoptata cu cu 86 de voturi pentru, 3 contra si...