Parintele Teofil Paraian La slujba Sfantului Maslu este o alc tuire, o rug ciune c tre Maica Domnului, cu urm torul cuprins: Pe tine, preacuratul palat al Imp ratului ceresc, ceea ce esti multl udat , te rog, cur teste-mi mintea mea cea intunecat cu tot felul de p cate si o f locas infrumusetat al dumnezeiestii Treimi, ca s laud si s m resc []Parintele Teofil ParaianLa slujba Sfantului Maslu este o alc tuire, o rug ciune c tre Maica Domnului, cu urm torul cuprins: Pe tine, preacuratul palat al Imp ratului ceresc, ceea ce esti multl udat , te rog, cur teste-mi mintea mea cea intunecat cu tot felul de p cate si o f locas infrumusetat al dumnezeiestii Treimi, ca s laud si s m resc puterea ta si mila ta cea nem surat , fiind mantuit eu, netrebnicul robul t u .

Aceast rug ciune ne pune in atentie m retia Maicii Domnului. O numim pe Maica Domnului palat preacurat al Imp ratului ceresc ; o numim pe Maica Domnului multl udat . Dorim ca prin mijlocirea Maicii Domnului s fie cur tit mintea noastr de tot felul de p cate , dorim s fie f cut mintea noastr locas infrumusetat al dumnezeiestii Treimi . Cerem aceasta ca s laud si s m resc puterea ta si mila ta cea nem surat . Avem in vedere m retii ale Maicii Domnului pe care ni le pune in atentie Sfanta noastr Biseric , dar pe care noi nu le putem intelege si nu le putem pretui la m sura lor, pentru c nu avem conditiile ca s st m cu admiratie in fata Maicii Domnului.

O stim pe Maica Domnului palat al Imp ratului ceresc , o stim multl udat , o stim mijlocitoare, infrumuset toare de suflet, stim c are putere si mil , stim c are m rire, stim c toate acestea trebuie luate in seam . Pentru toate acestea trebuie s -i aducem laud Maicii Domnului, dar nu putem face aceasta, pentru c lucrurile lui Dumnezeu nu pot fi intelese numai din puterea omului.

Maica Domnului este Maica Dumnezeului nostru, este cea aleas de Dumnezeu ca prin ea s vin in lumea aceasta Fiul S u. Este cea care L-a purtat in pantecele s u pe Mantuitorul lumii, este cea care L-a n scut pe Cel ce este om adev rat si Dumnezeu adev rat. Maica Domnului este mama Mantuitorului nostru si atunci este multl udat ; nu este nimeni in lumea aceasta ca Maica Domnului, nimeni nu are m surile Maicii Domnului. Iar m surile Maicii Domnului sunt mari, pentru c ea este in leg tur cu Treimea cea dumnezeiasc , cu puterea care a umbrit-o, cu Duhul Sfant care S-a pogorat peste ea, cu Fiul ei si Dumnezeul nostru pe care L-a n scut.

Maica Domnului este locas al Preasfintei Treimi. Este m rirea a toat lumea, care din oameni a r s rit si pe Cuvantul L-a n scut. Este mai inalt decat cerurile si mai curat decat str lucirile soarelui . Este mai cinstit decat heruvimii si mai m rit , f r de asem nare, decat serafimii , fiindc este Maica Dumnezeului nostru. Pe toate acestea noi le spunem cu cuvantul. Am vrea s le intelegem cu gandul si s le tr im cu simtirea, dar din puterea noastr nu putem face aceasta decat la m surile noastre, si atunci cerem de la Maica Domnului ajutor s intelegem si s l ud m m rirea ei, puterea ei, mila ei.

Ar trebui s avem mereu astfel de ganduri m car la s rb torile Maicii Domnului, cinci fiind acestea: Nasterea Maicii Domnului in 8 septembrie, Intrarea in Biseric a Maicii Domnului, in 21 noiembrie, Soborul Maicii Domnului, in 26 decembrie, Bunavestire, in 25 martie, si Adormirea Maicii Domnului, in 15 august. Dar noi ne intalnim cu Maica Domnului si in alte zile la slujbele noastre, cand zicem: Sp i-mantatu-s-au toate de dumnezeiasc m rirea ta, c tu, Fecioar neispitit de nunt , ai avut in pantece pe Dumnezeu Cel peste toate si ai n scut Fiu pe Cel f r de ani, pe Cel ce d ruieste pace tuturor celor ce te laud pe tine .

Ne gandim la Maica Domnului in timpul sfintelor slujbe, cand auzim: Pe preasfanta, curata, preabinecuvantata, m rita, St pana noastr , de Dumnezeu N sc toarea si pururea Fecioara Maria, cu toti sfintii s o pomenim . Ne gandim la Maica Domnului cand auzim la sfintele slujbe: Pe N sc toarea de Dumnezeu si Maica Luminii, intru cant ri cinstindu-o, s o m rim .

Ne gandim la Maica Domnului cand ni se spune: Pe tine, preacuratul palat al Imp ratului ceresc, ceea ce esti multl udat . Ne gandim la Maica Domnului cand se spun cuvintele: De tine se bucur , ceea ce esti plin de dar, toat f ptura, soborul ingeresc si neamul omenesc; ceea ce esti biseric sfintit si rai cuvant tor, lauda fecioriei, din care Dumnezeu S-a intrupat si prunc S-a f cut Cel ce este mai inainte de veci. C bratul t u scaun l-a f cut si pantecele t u mai desf tat decat cerurile l-a lucrat. De tine se bucur , ceea ce esti plin de har, toat f ptura, m rire tie! . Ne gandim la Maica Domnului ca la ceea ce este mai presus de minte si de cuvant, c ci ni se spune: Pe tine, Maica lui Dumnezeu, cea mai presus de minte si de cuvant, care ai n scut negr it sub ani pe Cel f r de ani, credinciosii, te m rim .

Ast zi, la s rb toarea aceasta, ne gandim la leg tura Maicii Domnului cu Templul din Ierusalim. Templul din Ierusalim era un locas sfant, ceea ce...