S-a intamplat in 21 noiembrie - Ziua Internationala a Filosofiei . Este marcata la initiativa UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, tiinta si Cultura), din anul 2002, in a treia zi de joi din noiembrie; manifestarile legate de aceasta zi (mese rotunde, conferinte, olimpiade de filosofie, expozitii etc.) sunt organizate prin Comisiile nationale pentru UNESCO si prin []The post S-a intamplat in 21 noiembrie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 21 noiembrie was first posted on noiembrie 21, 2020 at 5:26 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 21 noiembrie- Ziua Internationala a Filosofiei . Este marcata la initiativa UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, tiinta si Cultura), din anul 2002, in a treia zi de joi din noiembrie; manifestarile legate de aceasta zi (mese rotunde, conferinte, olimpiade de filosofie, expozitii etc.) sunt organizate prin Comisiile nationale pentru UNESCO si prin Birourile regionale. Ziua mondiala a salutului (World Hello Day), initiata in anul 1973 de fratii Brian si Michael McCormack din statul Nebraska/SUA, ca o contributie la reducerea incordarii internationale. Ziua mondiala a televiziunii ; marcheaza data la care, in 1996, a avut loc, sub egida Natiunilor Unite, primul Forum Mondial al Televiziunii (aceasta zi a fost proclamata prin Rezolutia nr. 51/205 a Adunarii Generale a ONU din 17.

XII.1996) 1555: A murit omul de stiinta german Georgius Agricola (numele real: Georg Bauer); contributii importante in domeniul stiintelor miniere (fiind supranumit parintele mineralogiei), dar si in alte domenii: medicina, farmacie, alchimie, filologie, istorie (n. 1494) 1615: Batalia de la Tatareni. Alexandru Movila, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki si Samuel Koreki, il invinge pe tefan Tomsa si se inscauneaza domn al Moldovei. 1694: S-a nascut Voltaire (Fran ois-Marie Arouet), filosof, istoric, dramaturg si prozator al Iluminismului francez. A fost creatorul asa numitului voltairianism respingerea fanatismului, a prejudecatilor, a intolerantei si a abuzurilor de orice fel si afirmarea ratiunii umane; spirit polemic, atent la realitatile sociale, Voltaire a intruchipat noul tip al scriitorului reprezentant al constiintei publice si luptator pentru idealurile cele mai inalte ale vremii (T. Vianu) si a pregatit, ideologic, Revolutia Franceza (d.30.05.1778) Voltaire a ramas celebru si pentru spiritul sau ironic. Cand au fost indepartati jumatate din caii grajdurilor regale din motive economice, el a propus ironic, ca ar fi fost mai bine sa fi fost eliberati jumatate din magarii de la curtea regala. Pe de alta parte a devenit cunoscut si pentru toleranta sa. Astfel si-a exprimat odata punctul sau contradictoriu fata de un adversar: Parerea dumneavoastra mi se pare respingatoare, dar m-as lasa omorat, pentru ca dumneavoastra sa puteti sa v-o exprimati. Conceptia sa politica se intemeiaza pe armonia dintre monarhii care detin puterea politica si filozofii care detin intelepciunea. De asemenea, Voiltaire reprezinta spiritul cel mai inalt al epocii sale, doctrina sa fiind unul din fundamentele Revolutiei din 1789. Voltaire a fost impreuna cu Jean-Jacques Rousseau un initiator al Revolutiei franceze. Mari realizari ii sunt atribuite si ca istoric iluminist.[Iluminismul numit si Epoca Luminilor sau Epoca Ratiunii este o miscare ideologica si culturala, antifeudala, desfasurata in perioada pregatirii si infaptuirii revolutiilor din sec. XVII-XIX in tarile Europei, ale Americii de Nord si ale Americii de Sud si avand drept scop crearea unei societati rationale , prin raspandirea culturii, a luminilor in mase (cf. Carp Maxim).

Iluminismul este o replica la adresa barocului, care incearca sa inlature dogmele religioase si sa infiltreze luminarea maselor pe baza experientei proprii. 1695: A murit compozitorul englez Henry Purcell considerat creatorul operei nationale engleze (opera Dido and Aeneas ) (n. 1659) 1740: A inceput construirea monumentului Sfanta Treime de la Timisoara, denumit si statuia ciumei; monumentul a fost ridicat in amintirea epidemiei care a devastat Timisoara si intregul Banat in jurul anului 1739. 1783: In Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta intr-un balon cu aer cald; zborul a durat 25 de minute, pe o distanta de 9 km iar altitudinea maxima atinsa fiind de 1000 de metri 1811: A murit Heinrich von Kleist, scriitor german; a introdus in literatura germana nuvela (Michael Kohlhaas ) si comedia (Ulciorul sfaramat ), ca specii literare. Bernd Heinrich Wilhelm von Kleist (n. 18 octombrie 1777, Frankfurt (Oder); d. Wannsee bei Berlin) a fost un dramaturg si poet romantic german.

Este considerat intemeietorul nuvelei germane moderne.

A scris o opera de puternica tensiune tragica, generata de conflictul intre adevarul launtric si realitatea evenimentelor exterioare, opunand armoniei clasice pasionalitatea si demonia romantica.

Nuvelele, de o impresionanta concentrare narativa, sunt remarcabile prin observatia realista si concizia stilistica si dezvolta situatii-limita. Cat despre corespondenta sa, filologul Fritz Martini o considera unul dintre cele mai zguduitoare documente ale istoriei literare germane .

A fost editor al revistelor Ph bus si Berliner Abendbl tter. 1818: S-a nascut Lewis Henry Morgan, etnolog american (d.17.12.1881) Lewis Henry Morgan (1818-1881) va dezvolta astfel teoria evolutiei concentrandu-se asupra clasificarii si compararii sistemelor de rudenie. Principala sa teza este aceea ca familia a evoluat de-a lungul istoriei parcurgand diferite stadii ascendente: de la relatiile primitive bazate pe promiscuitate (un loc comun pentru gandirea moralista a secolului XIX), prin poliandrie si apoi prin poliginie catre familia monogama patriarhala. Dezvoltand studii intinse pe cazul indienilor irochezi, Morgan va descrie detaliat diferite sisteme particulare de inrudire, iar pe seama acestora va distinge intre doua forme dominante: sistemul descriptiv (bazat pe casatoria de grup ), specific hoardelor , si sistemul clasificator (in care sunt precizate reguli complexe ale incestului), acesta din urma fiind temelia organizarii in clanuri. Ceea ce este semnificativ in opera lui Morgan este tentativa de a distinge societatile in functie de structurarea rudeniei. El va pune astfel bazele unui nou domeniu, care va deveni unul dintre campurile clasice ale interogatiei antropologice: cel al sistemelor parentale. Teza sa dupa care societatile primitive sunt organizate pe baza inrudirii, in timp ce doar cele civilizate presupun fundamente politice va face o lunga cariera in antropologia politica si nu numai. Este notorie influenta pe care scrierile sale, in special Ancient Society, le-au avut asupra lui Marx, care vroia la un moment dat sa-i dedice chiar Capitalul, ca si asupra lui Engels, a carui Origine a familiei, proprietatii si statului se bazeaza in buna masura pe evolutionismul social al lui Morgan. 1840: S-a nascut Printesa Victoria a Marii Britanii, imparateasa Germaniei, fiica reginei Victoria (d. 05.08.1901) 1844: A murit Ivan Andreevici Krilov, fabulist rus.

Ivan Andreevici Krilov (n. 13 februarie 1769, Moscova d. Sankt Petersburg) este cel mai cunoscut fabulist rus.

Fabulele sale ridiculizeaza racile morale ale epocii, in versuri libere, intr-o limba populara, presarata cu proverbe si zicatori.

Sunt remarcabile gama variata a ironiei si satirei, uneori bonome, limbajul vioi, pitoresc si paremiologic. Cartea intelepciunii poporului -acesta e numele pe care N.

V.

Gogol l-a dat operei lui Krilov creatorul fabulei nationale ruse. 1853: S-a nascut zoologul Alexandru M. Vitzu, considerat fondator al scolii romane de fiziologie experimentala; a desfasurat, de asemenea, o activitate de pionierat in domeniul endocrinologiei; membru corespondent al Academiei Romane din 1897 (m. 1902). Unele surse dau ca data a nasterii 23 noiembrie 1853 1854: S-a nascut Papa Benedict al XV-lea (Giacomo della Chiesa), recunoscut ca un papa al dreptatii, prin eforturile sustinute pentru mentinerea pacii (d.22.01.1922) 1870: S-a nascut Sigfrid Edstr m, investitor suedez si Presedinte al Comitetului Olimpic International d.18.03.1964) 1880: Dupa decesul unicei sale fiice (Maria), Carol de Hohenzollern, domnitor al Romaniei in perioada 1866-1881 si rege intre anii 1881 si 1914, semneaza, la Sigmaringen (Germania), actul de familie prin care printul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul sau de frate, devine print mostenitor prezumtiv al Coroanei Romaniei. Urcarea pe tron a regelui Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (1865-1927) a avut loc la 28.

IX/11.

X.1914, in timpul domniei sale desavarsindu-se unitatea statului roman 1887, 21 (sau 27): A murit Petre Ispirescu, folclorist si povestitor (n. 1830) 1891: S-a nascut Karl Hubbuch, academician, desenator si pictor german 1895: S-a nascut tenorul Traian Grozavescu (m. 1927).

Traian Grozavescu (1895 1927) a fost un tenor roman nascut la Lugoj, judetul Timis. A urmat Facultatea de Drept la Budapesta unde incepe in 1914 si cursurile Academiei de Muzica.

Debuteaza la Cluj in 1919 unde obtine succes dupa succes. Pleaca la Viena in martie 1923 si cu vocea sa exceptionala este pe rand angajat de Operele din Viena, Budapesta, Berlin.

Castiga stima unor muzicieni celebri precum Richard Strauss, Arturo Toscanini, Pietro Mascagni, Franz Schalk. Pe 14 februarie 1927 tenorul canta pentru ultima data pe scena operei din Viena, in Rigoletto. Peste numai 5 zile, pe 19 februarie, intr-un acces de gelozie, este ucis cu un glonte de revolver de catre sotia sa, Nelly. Grozavescu urma sa cante peste o luna la Metropolitan Opera din New York. Este inmormantat in cimitirul ortodox din Lugoj.

Teatrul Municipal din Lugoj poarta numele tenorului, aici organizandu-se si Concursul International de canto Traian Grozavescu . 1898: S-a nascut Ren Magritte, pictor si desenator belgian 1902: S-a nascut Isaac Bashevis Singer, scriitor american de origine poloneza; Premiul Nobel pentru Literatura pe 1978 (m. 1991).

Isaac Bashevis Singer a fost pregatit de tatal sau rabin hasid, pentru cariera teologica.

Pana la 12 ani nu a citit nici o carte profana. A studiat in continuare la seminarul rabinic Tahkemoni din Varsovia, dar, ca si fratele sau Israel Joshua Singer, autorul romanului Fratii Ashkenazy , a parasit modul de trai religios, si a imbratisat cariera literara.

Din anul 1922 a fost corector si traducator la publicatia in limba idis Literarische Blater , apoi a publicat romanul Satan in Goray , inspirat de dramele provocate de aparitia unui fals Messia, in jurul anilor 1650 1660. A obtinut un prim succes.

In 1935 a plecat in Statele Unite, unde a colaborat la diverse publicatii in limba idis. Treptat, a colaborat la diferite emisiuni radiofonice, la majoritatea revistelor literare sau care publica nuvele si povestiri: Newyorker , Commentary , Esquire .

In anul 1950 a aparut romanul Familia Moskat , o vasta fresca a trei generatii de evrei polonezi, mai cu seama din mediul intelectual, intre anii 1911 1939.

Pentru acest roman a primit Premiul Louis Laniel. 1910: S-a nascut Theodor Constantin, prozator dedicat aproape exclusiv literaturii politiste si de aventuri (m. 1975) 1912: S-a nascut Eleanor Powell, dansatoare americana, cantareata si actrita (d.11.02.1982) 1916: Pachebotul transatlantic Britannic este scufundat de catre un submarin german, 56 de pasageri din 1.134 pierzandu-si viata 1916: A murit Franz-Joseph I de Habsburg, imparat al Austriei (1848-1916) si rege al Ungariei (1867-1916); a inabusit Revolutia de la 1848-1849 din Ungaria si Transilvania si a reprimat miscarile nationale din Imperiul Habsburgic, restabilind absolutismul; in timpul sau s-a creat statul dualist Austro-Ungaria (1867); a participat la infaptuirea Triplei Aliante (bloc politic si militar constituit, in 1882, prin aderarea Italiei la Alianta dintre Germania si Austro-Ungaria, incheiata in 1879) si a dus o politica expansionista in sud-estul Europei. Franz Joseph al Austriei, (n. 18 august 1830, Viena d. Viena) a fost un imparat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei si Boemiei, rege al Croatiei, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al Voievodatului Serbia etc. din 1848 pana in1916.

Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, dupa cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei si a principelui Johann al II-lea al Liechtensteinului. 1918: S-a nascut istoricul literar Eugen Todoran; a facut parte din cercul literar de la Sibiu (m. 1997) 1918: S-a nascut parintele profesor Constantin Galeriu; unul dintre cei mai importanti duhovnici ai Ortodoxiei romane; vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor din 1990, preot paroh al bisericii Sfantul Silvestru in ultimii ani ai vietii; din cauza convingerilor sale religioase si umanitare, a fost intemnitat de mai multe ori de regimul comunist in anii 1950 si 1952-1953 (m. 2003) 1921: A murit compozitorul Ionel Bratianu (n. 1885); este autorul binecunoscutelor cantece patriotice Pui de lei (pe versuri de Ioan Nenitescu) si Imnul eroilor (cu un text de Iuliu Rosca Dormidont) (n. 1885) 1921: La Bucuresti a avut loc un congres al Partidului National Liberal la care s-au adoptat noul...