S-a intamplat in 15 februarie Ziua internationala a copilului cu cancer ; este marcata din 2003, la initiativa Confederatiei Internationale a Organizatiilor Parintilor cu Copii Bolnavi de Cancer, in amintirea zilei de 15 februarie 2002, cand parinti din intreaga lume s-au unit pentru prima oara pentru a ajuta ca toti micutii bolnavi de cancer sa []The post S-a intamplat in 15 februarie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 15 februarie was first posted on februarie 15, 2021 at 12:30 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 15 februarie Ziua internationala a copilului cu cancer ; este marcata din 2003, la initiativa Confederatiei Internationale a Organizatiilor Parintilor cu Copii Bolnavi de Cancer, in amintirea zilei de 15 februarie 2002, cand parinti din intreaga lume s-au unit pentru prima oara pentru a ajuta ca toti micutii bolnavi de cancer sa primeasca cel mai bun tratament si ingrijire 1549: A murit Il Sodoma, pictor italian (n. 1477) Il Sodoma a fost numele dat pictorului italian renascentist Giovanni Antonio Bazzi. Il Sodoma a pictat intr-o maniera care a suprapus stilul renasterii superioare din Roma inceputului secolului al XVI-lea peste traditiile scolii provinciale sieneze; si-a petrecut viata profesionala in Siena, cu doua perioade in Roma. 1564:S-a nascut Galileo Galilei, matematician, astronom si fizician renascentist italian; intemeietorul mecanicii clasice si al metodei experimentale in stiinta; in 1609 a construit o luneta cu care a descoperit muntii de pe Luna, natura stelara a Caii Lactee, patru sateliti ai lui Jupiter, petele solare (m. 1642). 1621: A murit Michael Praetorius, muzicolog si compozitor german. Michael Praetorius (numele umanistului Michael Schultz) (n.

Creuzburg, 15 februarie 1571 d., Wolfenb ttel) a fost un compozitor si muzicolog german.

A fost Kapellmeister (dirijor de orchestra) la diferite curti europene. Figura remarcabila, intre Baroc si renascentism, a fost unul dintre muzicieni principali pentru renasterea muzicala germana.

Vasta sa opera de compozitie cuprinde circa 1200 de opere de muzica sacra. La fel de importanta este si lucrarea sa Syntagma Musicum , din 1619, incluzand desene ale istoriei muzicii. Lucrarea este impartita in trei parti: prima parte si ce-a de-a treia sunt redactate in limba italiana si contin adnotari istorice asupra formelor si tehnicilor muzicale; a doua parte in germana, este un studiu al orgilor epocii. 1690: S-a incheiat, la Sibiu, tratatul secret dintre Constantin Cantemir, domnul Moldovei si Sfantul Imperiu Roman. In tratat se stipula ca Moldova va sprijini actiunile antiotomane ale imperiului condus de Casa de Habsburg. 1705: S-a nascut, la Nisa, Charles Andr , zis Carle Van Loo sau Vanloo (m.1765), pictor francez de origine olandeza. A pictat portrete, mari compozitii decorative, tablouri cu teme religioase sau mitologice (Rinaldo si Armida). 1760: S-a nascut, la Drucat, Jean Fran ois Lesueur (m.1837), compozitor si muzicolog francez, primul teoretician al romantismului din Franta.

A fost profesorul compozitorilor Hector Berlioz si Charles Gounod.

A compus opere (Pestera; Paul si Virginia; Barzii), cantece si imnuri revolutionare, mise, oratorii etc. 1781: A murit scriitorul si criticul de arta german Gotthold Ephraim Lessing. Gotthold Ephraim Lessing (n. 22 ianuarie 1729) a fost un scriitor si filozof german, reprezentant de seama al Iluminismului in Germania. Spirit critic lucid, patrunzator, caracater onest, optimist si independent, temperament viguros si combativ, Lessing a indrumat viata culturala germana pe drumuri noi. Spirit critic lucid, patrunzator, caracater onest, optimist si independent, temperament viguros si combativ, Lessing a indrumat viata culturala germana pe drumuri noi. 1823: S-a nascut Melchisedec (Mihail) tefanescu, episcop si istoric; unionist convins, a luptat pentru unirea Moldovei si arii Romanesti si pentru consolidarea acesteia; a initiat, impreuna cu Mihail Kogalniceanu, Legea secularizarii averilor manastiresti; editor de izvoare istorice; membru titular al Societatii Academice Romane din 1876, vicepresedinte al Academiei Romane intre anii 1882 1885 (m. 1892) Insufletit patriot, a luptat pentru unirea Principatelor, fiind ales membru in Divanul Ad-Hoc (1857), a sprijinit reformele lui Al.

I. Cuza si Razboiul de Independenta, a fost ministru al Cultelor (1860), membru de drept in Senatul Romaniei si i se incredinteaza o misiune politica in Rusia (1868).

Precursor al ecumenismului, a fost delegat de Sf. Sinod la Conferinta vechilor catolici de la Bonn (1875).

Ca membru al Sf. Sinod, a prezentat o serie de memorii pentru prosperarea vietii bisericesti, ameliorarea starii materiale a clerului, dar mai ales in legatura cu recunoasterea autocefaliei.

A trimis tineri la studii in Rusia (Gavriil Musicescu, Silvestru Balanesti, Constantin Nazarie s.a.).

Prin testament, creeaza o fundatie din care sa se acorde burse de studii la Academia duhovniceasca din Kiev; biblioteca si colectia sa numismatica le-a daruit Academiei Romane.

Ca profesor de seminar a publicat numeroase manuale, majoritatea prelucrate dupa cele rusesti. A fost unul dintre istoricii de seama ai vremii sale si a publicat documente slavone, inscriptii si insemnari din bisericile din Moldova, monografii de eparhii, biografiile unor ierarhi etc. La 10 septembrie 1870 a fost ales membru activ al Academiei Romane. 1817: S-a nascut Charles Fran ois Daubigny (m.1878), pictor si gravor francez.

A facut parte din grupul pictorilor de la Barbizon.

A pictat peisaje lirice; acvaforte (Pom cu corbi). A anticipat impresionismul prin redarea jocului luminii in aer si apa (Sat la marginea apei). 1834: S-a nascut Vasile Alexandrescu-Urechia, istoric, prozator si dramaturg roman (d. 1901) 1838: S-a nascut Eusebiu Popovici, preot si profesor; specialist in Vechiul Testament, in limbile semitice, in istoria bisericii si in drept bisericesc; a tradus in limba romana De Bello Gallico de Cezar si Exercitii pentru sintaxa limbii latine de Hauber; membru de onoare al Academiei Romane din 1908 (m. 1922) 1840, 15/27: S-a nascut Titu Maiorescu, critic literar, estetician si om politic; membru marcant al Partidului Constitutional (Junimist), iar ulterior al Partidului Conservator (al carui presedinte a fost intre anii 1913 si 1914); de mai multe ori ministru in cabinete conservatoare si prim-ministru (1912-1913); fondatorul gruparii literare iesene Junimea ; intemeietor al criticii literare romanesti moderne; membru fondator al Societatii Academice Romane (1866); vicepresedinte al Academiei Romane (1880-1884; 1886-1887) (m. 1917). 1841: S-a nascut istoricul Mihail C. Sutu; a pus bazele unei cercetari numismatice sistematice si istorice, inscriindu-si numele intre primii numismati din sud-estul Europei; a donat Academiei Romane intreaga sa colectie de monede si antichitati; membru al Academiei Romane (m. 1933) 1843: Consistoriul din Blaj cere episcopului Ioan Lemeni sa faca demersuri pe langa imparat impotriva legii privind obligativitatea limbii maghiare in administratie, justitie, scoli, biserici etc, lege votata de Dieta Transilvaniei 1847: S-a nascut Robert Fuchs, compozitor si profesor austriac (m. 1927) 1850: S-a nascut Ion Andreescu, pictor roman ales membru al Academiei Romane post-mortem. Ion Andreescu (n. Bucuresti d. 22 octombrie 1882, Bucuresti) a fost un pictor, pedagog si academician roman.

Din 1869 urmeaza coala de arte frumoase condusa de Theodor Aman, devenind, in 1872, profesor la catedra de desen liniar si caligrafie a Seminarului episcopal din Buzau.

In 1873 se transfera la Gimnaziul comunal Tudor Vladimirescu , apoi, in 1875, la scoala de meserii din aceeasi localitate. La sfarsitul anului 1878 pleaca la Paris, unde frecventeaza cursurile Academiei libere Julian ; verile picteaza la Barbizon (unde se intalneste cu Nicolae Grigorescu) si in alte asezari rurale.

Interesat in egala masura de diferite genuri ale picturii, Andreescu creeaza peisaje, portrete si naturi statice. 1851: S-a nascut Spiru Haret, matematician, sociolog (a intrevazut posibilitatea aplicarii matematicii la studiul societatii), pedagog si om politic liberal; ca ministru al cultelor si instructiunii publice in mai multe randuri, a reorganizat pe baze moderne invatamantul romanesc de toate gradele; membru al Academiei Romane, vicepresedinte al acestui for (1904-1907) (m. 1912). 1857: A murit Mihail Glinka, compozitor rus. Mihail Ivanovici Glinka (n. 1 iunie 1804) a fost un compozitor rus.

Muzica secolului XIX trebuia sa fie una cu caracter predominant national. Acest lucru l-a inteles si Mihail Ivanovici Glinka, care a fost adeptul operei cu influente folclorice, folosind melodii cu caracter modal, orchestratia fiind inspirata din sonoritatile timbrale populare, iar subiectele alese, din legendele, miturile si istoria poporului rus. De asemenea, textul utiliza limba rusa.

Glinka a scris prima opera rusa, intitulata Ivan Susanin , despre un taran care salveaza viata viitorului tar al Rusiei, prin sacrificiul propriei sale vieti. In Ruslan si Ludmila , compozitorul propune un bard cu numele Ruslan, in costumatie populara, care canta si se acompaniaza.

In urma calatoriei sale in Spania, Glinka compune O noapte la Madrid , care ii va servi drept model la intoarcerea in Rusia, cand compune fantezia pentru orchestra Kamarinskaia , cu elemente modale orientale. 1857: S-a nascut Emanoil Grigorovitza, prozator si filolog; a publicat studii filologice privind sintaxa si etimologia limbii germane sau prezenta elementului romanesc in graiurile sasesti din Ardeal, ca si un important dictionar german-roman; impresionante sunt si datele adunate sub titlul Romanii din monumentele literare germane medievale (1901) (m. 1915) 1861: S-a nascut Charles Edouard Guillaume, fizician elvetian, laureat al Premiului Nobel.

Charles douard Guillaume (n. Fleurier d. 13 mai 1938, S vres), a fost un fizician elvetian, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in1920, pentru descoperirea unor anomalii in aliajele de nichel-otel.

De asemenea, Guillaume a descoperit doua aliaje de otel-nichel, numite de el invar si elinvar. 1864: A aparut revista Romania militara, devenita la 8 decembrie 1897, prin decretul regelui Carol I, revista oficiala a Marelui Stat Major.

Apare la Bucuresti in perioada 1864 1947. Din anul 1989 apare cu titlul Gandirea Militara Romaneasca. 1876: Apare lunar (pana la 15 mai, acelasi an), la Bucuresti, Revista literara si stiintifica , sub indrumarea lui Bogdan Petriceicu Hasdeu (partea literara) si dr. Dimitrie Brandza (partea stiintifica) 1882: S-a nascut actorul american de film John Barrymore (m. 1942) 1896: S-a nascut medicul tefan S. Nicolau; fondatorul si directorul Institutului de Inframicrobiologie din Bucuresti (1950-1967); creatorul scolii romanesti de inframicrobiologie; membru al Academiei Romane (m. 1967) 1897: A murit Dimitrie Ghica, fiul domnului arii Romanesti, Grigore Dimitrie Ghica, om politic.

Dimitrie Ghica (n. 31 mai 1816; d. Bucuresti) a fost prim-ministru al Romaniei din partea Partidului Conservator intre 1868 si 1870. 1898 Scufundarea navei USS Maine.

Razboiul hispano-american (21 aprilie 13 august 1898) a reprezentat un punct de cotitura in istoria Statelor Unite,...