Câteva repere istorice: Liturghiile bizantine
Dac in primele trei secole au fost dominante riturile liturgice specifice principalelor centre crestine de atunci (Ierusalim, Antiohia, Cezareea Capadociei, Alexandria, Roma), incepand cu sec. IV dH, odat cu cresterea importantei Constantinopolului, s-a conturat si s-a impus ritul liturgic constantinopolitan sau bizantin. Ritul bizantin a devenit ritul liturgic propriu Bisericii Ortodoxe.
Liturghiile ritului bizantinLiturghiile ritului bizantin au fost alc tuite de Sfintii Vasile cel Mare si Ioan Gur de Aur. Asa numita Liturghie a darurilor mai inainte sfintite , pus sub numele Sfantului Grigore Dialogul, nu este de fapt o Liturghie deoarece in cadrul ei nu se aduce Sfanta Jertf si nu se sfintesc darurile. Ea este un ritual solemn de imp rt sire cu Sfintele Taine sfintite la una din Liturghiile propriu-zise.
Sfantul Vasile cel Mare (379), Arhiepiscop al Cezareei Capadociei, mare teolog si p stor al Bisericii, a redactat pe baza traditiei capadociene o Liturghie care a fost adoptat si la Constantinopol. Vechimea si autenticitatea acestei Liturghii este confirmat de numeroase m rturii.
La sfarsitul sec. IV si inceputul sec. V dH. a ajuns Arhiepiscop al Constantinopolului Sfantul Ioan Gur de Aur, originar din Antiohia. El a redactat o Liturghie, in traditie antiohian , care ii va purta numele. Lipsa unor m rturii la contemporanii, istoricii, biografii si panegeristii acestui Sfant P rinte cu privire la alc tuirea Liturghiei a f cut ca autenticitatea acesteia s fie contestat . Dar s-a demonstrat c rug ciunile sacerdotale ale Liturghiei, inclusiv anaforaua liturgic , apartin Sfantului Ioan Gur de Aur care, preluand o traditie mai veche, le reformuleaz cu propriile sale cuvinte.
Pan in sec. X Liturghia Sfantului Vasile cel Mare era Liturghia slujit in mod curent in Biserica Ortodox fapt dovedit de asezarea ei in manuscrise, pan in sec. X, inaintea Liturghiei Sfantului Ioan Gur de Aur.
In prezent Liturghia Sfantului Vasile cel Mare se slujeste numai de zece ori pe an si anume:in ziua Sfantului Vasile cel Mare (1 ianuarie);in primele cinci duminici din Postul Mare;in Joia Mare si Samb ta Mare;in ajunul...