S-a intamplat in 17 februarie 1411: In urma luptelor pentru succesiunea la tron, Musa, unul din fiii sultanului Baiazid, a devenit sultan cu sprijinul lui Mircea cel Batran.

Ofensiva otomana in Balcani si in Anatolia s-a produs in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, conducerea sultanilor Murad I (1360 1389) Baiazid I (1389 1402), poreclit []The post S-a intamplat in 17 februarie 1411 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 17 februarie 1411 was first posted on februarie 17, 2021 at 12:00 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 17 februarie 1411: In urma luptelor pentru succesiunea la tron, Musa, unul din fiii sultanului Baiazid, a devenit sultan cu sprijinul lui Mircea cel Batran.

Ofensiva otomana in Balcani si in Anatolia s-a produs in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, conducerea sultanilor Murad I (1360 1389) Baiazid I (1389 1402), poreclit Y ld r m (Fulgerul). Dezastrul otoman de la Ankara (29 iulie 1402) a marcat nu numai sfarsitul domniei lui Baiazid, dar si un moment de cumpana in istoria Imperiului Otoman. Autoritatea centrala s-a prabusit, dupa capturarea lui Baiazid de catre mongoli si, ulterior, moartea sultanului (martie 1403).

Hanul mongol nu urmarea insa cucerirea statului otoman sau lichidarea acestuia, ci s-a multumit cu eliminarea unei puteri rivale de la granita de vest a stapanirii sale.

Imediat dupa victoria militara, Timur a restaurat toate statele turcesti din Asia Mica, cucerite anterior de Baiazid. Imperiul Otoman a fost restrans in Anatolia la o mica portiune din Nord-Vest, prelungita cu o un coridor pana in zona Ankara. In schimb, mongolii nu au avut niciun interes sa modifice granitele otomane in peninsula Balcanica.

Imperiul Otoman a fost impartit de mongoli in doua: Anatolia (in partea asiatica), aflata sub conducerea lui Mehmed elebi, fiul cel mic al lui Baiazid, respectiv Rumelia (in partea europeana), condusa de S leyman elebi, fiul cel mare al lui Baiazid.

Amandoi au recunoscut suzeranitatea lui Timur.

Macinate de conflicte interne, Regatul Ungariei si statele balcanice nu au fost capabile foloseasca situatia favorabila pentru a-i alunga pe turci din Europa.

Nici ideea unei noi cruciade nu s-a concretizat, la cativa ani dupa esecul usturator de la Nicolole (1396). In schimb, Mircea a profitat de slabiciunea otomana si s-a implicat in luptele pentru tronul otoman, sustinand succesiv doi dintre fiii lui Baiazid, pe Musa elebi si pe Mustafa. De asemenea, voievodul Tarii Romanesti a reocupat Dobrogea, stapanita vremelnic si inainte de campania lui Baiazid la nord de Dunare (1394 sau 1395). Din aceasta perioada dateaza faimosul hrisov care consemneaza maxima intindere teritoriala a Tarii Romanesti: Io Mircea mare voievod si domn din mila lui Dumnezeu si cu darul lui Dumnezeu, stapanind si domnind peste toata Tara Ungrovlahiei si a partilor de peste munti, inca si catre partile tataresti si Amlasului si Fagarasului herteg si domnitor al Banatului Severinului si pe amandoua partile pe toata Podunavia, inca pana la marea cea mare si stapanitor al cetatii Darstorului . Din cronicile otomane aflam ca Mircea l-a invitat pe Musa elebi in Tara Romaneasca, in 1409.

Mai mult, fiul lui Baiazid s-a casatorit cu o fiica a lui Mircea. Stapanitorul Tarii Romanesti a trimis o solie, cerand trimiterea lui Musa langa el. In acelasi timp, el (Mircea) scrisese o epistola de garantie si lui Musa elebi prin care il instiinta ca, atunci cand va sosi in acea parte, ii va pune la dispozitie tara sa si ii va da de sotie pe fiica sa , scria istoricul otoman Hoca Sadeddin Efendi.

Casatoria fiicei lui Mircea cel Batran cu Musa este atestata si de o scrisoare, din anul 1411, a patriarhului Euthym al II-lea al Constantinopolului. Musa a ajuns in Tara Romaneasca pe Marea Neagra, din Sinop. De aici a organizat revolta Rumeliei impotriva fratelui sau, S leyman. Musa a trecut Dunarea pe la Silistra, in februarie 1410.

Pe langa turcii rasculati din Rumelia, el era sprijinit de un corp de oaste romanesc, comandat de Dan, nepotul lui Mircea, si de sarbii condusi personal de despotul Stefan Lazarevici, fiul...