10. Tu insa ai urmarit indeaproape invatatura mea, purtarea mea, hotararea mea, credinta mea, indelunga mea rabdare, dragostea mea, rabdarea mea, 11. prigonirile si suferintele ce au venit spre mine in Antiohia, in Iconia si in Listra. tii ce prigoniri am rabdat, si totusi Domnul m-a izbavit din toate. Versetul 11: Stiti ce prigoniri am []10. Tu insa ai urmarit indeaproape invatatura mea, purtarea mea, hotararea mea, credinta mea, indelunga mea rabdare, dragostea mea, rabdarea mea, 11. prigonirile si suferintele ce au venit spre mine in Antiohia, in Iconia si in Listra. tii ce prigoniri am rabdat, si totusi Domnul m-a izbavit din toate. Versetul 11: Stiti ce prigoniri am rabdatPe calea Domnului Iisus, nici un ucenic si urmas al Sau n-a putut merge fara cruce, n-a putut birui fara suferinte si n-a putut umbla fara prigoniri. Ori Il urmezi pe Iisus cu adevarat, si inseamna ca le ai din plin pe acestea, ori, daca nu le ai pe acestea, inseamna ca nu-L urmezi pe Iisus cu adevarat.

De ce trebuie neaparat, urmandu-L pe Iisus, sa ai si prigoniri, nu stiu. Asa trebuie! Asa este scris ca trebuie sa fie: toti cei ce vor sa traiasca cu evlavie in Hristos Iisus trebuie sa fie prigoniti (II Tim 3, 12). In Imparatia lui Dumnezeu trebuie sa intram prin multe necazuri (Fapte 14, 22). Nimeni dintre voi sa nu se clatine in necazuri, caci stiti singuri ca la aceasta suntem randuiti (I Tes 3, 3). Fiindca si Hristos a suferit v-a lasat o pilda, ca sa calcati pe urmele Lui (I Petru 2, 21).

Faptul ca orice trimis al Domnului Iisus trebuie sa sufere prigoniri din partea lumii, atatata de Diavolul impotriva sa, este deci un lucru sfant. Dar adevaratii trimisi ai lui Hristos, stiind mai dinainte acest adevar, striga fericiti spre toate aceste suferinte inca inainte de a ajunge in ele: Cine ne va desparti pe noi de dragostea lui Dumnezeu Care este in Hristos Iisus? Pentru ca suferintele din vremea de acum nu sunt vrednice sa fie puse alaturi cu slava viitoare ce are sa fie descoperita fata de noi (Rom 8, 18 39).

Sfantul Apostol Pavel vorbeste deschis despre aceste suferinte si prigoniri, nu pentru a se lauda pe sine ca le-a rabdat si ca a trecut biruitor prin ele, ci pentru a arata in primul rand ca, oricat de multe si oricat de grele ar fi aceste prigoniri si necazuri,...