S-a intamplat in 21 februarie 1805: S-a nascut Timotei Cipariu (n. Panade, plasa Hususau, comitatul Tarnava-Mica d. 3 septembrie 1887, Blaj), preot greco-catolic, carturar umanist de talie europeana si filolog; considerat unul dintre intemeietorii filologiei romanesti; a jucat un rol de prim-plan in Revolutia de la 1848 din Transilvania; membru fondator al ASTREI (1861); []The post S-a intamplat in 21 februarie 1805 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 21 februarie 1805 was first posted on februarie 21, 2021 at 12:10 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 21 februarie 1805: S-a nascut Timotei Cipariu (n. Panade, plasa Hususau, comitatul Tarnava-Mica d. 3 septembrie 1887, Blaj), preot greco-catolic, carturar umanist de talie europeana si filolog; considerat unul dintre intemeietorii filologiei romanesti; a jucat un rol de prim-plan in Revolutia de la 1848 din Transilvania; membru fondator al ASTREI (1861); membru fondator al Societatii Academice Romane din 1866, vicepresedinte al acestui for (1867-1872). S-a nascut la 21 februarie 1805 in satul Panade, langa Blaj, judetul Alba, din parinti liberi. A studiat la Blaj, in 1823 absolvind cursul de filosofie, iar in 1825 pe cel de teologie.

Din anul 1825 a fost pentru multe decenii profesor de filologie si de teologie la gimnaziul din oras.

In 1827 a fost hirotonit preot. A ocupat diferite functii in ierarhia bisericeasca greco-catolica si a condus tipografia seminarului din Blaj.

Timotei Cipariu a participat la Marea Adunare Nationala de la Blaj din 3-5 mai 1848, fiind ales secretar al acesteia. A fost ales de adunarea de la Blaj ca sa mearga la Viena pentru a prezenta imparatului doleantele romanilor. Alaturi de alti fruntasi ai revolutiei, va semna in octombrie 1848 apelul prin care se cerea romanilor ardeleni sa se inarmeze impotriva insurgentilor unguri, pentru a se putea apara singuri de agresiunea acestora.

Cipariu a publicat o foarte lunga serie de studii asupra limbii romane si a gramaticii sale, fiind considerat unul dintre intemeietorii filologiei si lingvisticii romanesti. Prin studiile sale a cautat sa dovedeasca drepturile istorice ale poporului roman si originea noastra romana. Influentat de coala Ardeleana, a fost unul dintre adeptii latinismului si ai ortografiei etimologice, fapt pentru care a propus folosirea predilecta a cuvintelor de origine latina, si evitarea cuvintelor de origine nelatina.

In 1850 a ajuns deputat la Viena si a luptat pentru drepturile politice ale romanilor.

Intre 1854 si 1875 a fost inspector al scolilor din Blaj.

De asemenea, Timotei Cipariu a fost unul dintre pionierii ziaristicii romanesti din Transilvania prin periodicele infiintate si conduse de el: Organul luminarei, Invatatorul poporului, Archivu pentru filologie si...