Sf. Nectarie din Eghina A cunoaste si a ne implini datoria fata de Dumnezeu este cea dintai virtute. Cel ce a dobandit-o il marturiseste pe Dumnezeu drept Creator, Facator si Ziditor al intregii lumi si simte ca pentru aceasta a fost zidit si ca acesta este scopul pentru care a fost facut fiinta ganditoare si []Sf. Nectarie din Eghina A cunoaste si a ne implini datoria fata de Dumnezeu este cea dintai virtute. Cel ce a dobandit-o il marturiseste pe Dumnezeu drept Creator, Facator si Ziditor al intregii lumi si simte ca pentru aceasta a fost zidit si ca acesta este scopul pentru care a fost facut fiinta ganditoare si libera, de sine statatoare si inzestrata cu vointa proprie. O voce launtrica il indeamna la lauda si la slavirea lui Dumnezeu. Isi simte sufletul atras spre Dumnezeu si simte cum in inima ii creste iubirea pentru El. Duhul ii este purtat intr-o pornire fireasca spre Domnul si se desfata cercetand lucrarile Sale minunate. O voce tainica graieste urechilor sufletului sau, spunandu-i ca pentru aceasta a fost zidit, ca pentru aceasta a luat fiinta din nefiinta si ca menirea lui este cunoasterea lui Dumnezeu, asemanarea cu El, lauda si multumirea adusa Lui. Simte ca, neglijand indatoririle inalte pe care le are fata de Domnul, s-ar abate de la aceasta menire inalta si s-ar intoarce din calea adevarului si a dreptatii harazite lui. Simte deopotriva ca voia lui trebuie sa fie una cu voia lui Dumnezeu, fiindca numai in aceasta unire se simte liber sufleteste si deasupra firii inrobite. Nepasarea fata de indatoririle catre Dumnezeu o socoteste nerecunostinta fata de Cel ce l-a coplesit cu darurile si bunatatile Sale.

Cel ce il cunoaste pe Dumnezeu marturiseste feluritele taine descoperite lui de Domnul in multe chipuri, pentru dobandirea invataturii, pentru calauzirea si mantuirea lui, ca si cele intamplate de la inceputul lumii spre luminarea omului, prin bunavoirea lui Dumnezeu, adeverite si de istorie, si il slaveste si ii multumeste lui Dumnezeu.

Cel ce il cunoaste pe Dumnezeu marturiseste in toate imprejurarile descoperirea facuta lui prin Fiul lui Dumnezeu pentru mantuirea lumii. Marturiseste ca, prin sederea Fiului printre oameni, Preasfantul Duh s-a coborat in lume, de asemenea, ca prin Fiul lui Dumnezeu lumea s-a eliberat si a scapat de tirania diavolului, ca prin Fiul lui Dumnezeu omul s-a facut fiu al lui Dumnezeu...