S-a intamplat in 22 februarie 1903: S-a nascut Tudor Musatescu, dramaturg, prozator, poet, umorist si publicist (m. 1970). Tudor Musatescu s-a nascut la Campulung, judetul Arges. Este fiul Elenei (nascuta Vladescu) si al lui Alexandru Musatescu, profesor de latina, greaca si romana, director al Gimnaziului Dinicu Golescu din Campulung, primar, senator, prefect. Intre 1910 []The post S-a intamplat in 22 februarie 1903 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 22 februarie 1903 was first posted on februarie 22, 2021 at 12:06 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 22 februarie 1903: S-a nascut Tudor Musatescu, dramaturg, prozator, poet, umorist si publicist (m. 1970). Tudor Musatescu s-a nascut la Campulung, judetul Arges. Este fiul Elenei (nascuta Vladescu) si al lui Alexandru Musatescu, profesor de latina, greaca si romana, director al Gimnaziului Dinicu Golescu din Campulung, primar, senator, prefect. Intre 1910 si 1914, Musatescu invata la scoala primara din Campulung si dovedeste un talent literar precoce la 9 ani compunea feeria Povestea violetelorsi alcatuia revista Ghiocelul , in care publica epigrame, schite si piesa Ardealul.

Urmeaza liceul la Campulung si Iasi (1914-1919), iar bacalaureatul il sustine la Liceul Sf. Sava din Bucuresti. Scrie versuri pentru copii in Revista copiilor si a tinerimii , povestiri si insemnari de razboi, cuplete pentru reviste teatrale, pe care le publica sub pseudonim (Ion Freamat, Mircea Boldur, Mat) in Romania si Scena din Iasi. Intre 1919 si 1924 urmeaza Facultatea de Drept si Facultatea de Litere si Filosofie absolvite magna cum laude, dar nu va profesa nici in domeniul juridic, nici ca profesor de franceza.

Se dedica jurnalisticii si literaturii, colaboreaza la Adevarul literar , Universul literar , ara de Jos , Sburatorul , Sinteza , scrie frecvent in Rampa , Saptamana muncii intelectuale si artistice si in Cetatea literara , unde semneaza cu pseudonimele Lunettes Noires, Simeon Kiru, Mitica, Mouche, Don Rodrigue, Dimitrie Taiga, B. Vrabiuta.

Primele piese, T.

T.

R. si Datoria, ii sunt jucate (fara a fi vreodata tiparite) in 1925, in timpul stagiului militar, de colegii de la coala de Ofiteri de Rezerva de Artilerie din Craiova. La Bucuresti i se reprezinta in 1928 piesa Pantarola care, desi premiata de Asociatia Criticilor Dramatici, nu are succesul scontat de E. Lovinescu. In noiembrie 1932, la Teatrul National din Bucuresti, comedia Titanic Vals este primita foarte bine de public, deschizand astfel un drum pe care Musatescu il va parcurge ca autor de succes. Intemeiaza, impreuna cu Sica Alexandrescu, Teatrul Vesel si Teatrul Nostru, cu Aurel Maican Gradina Boema, iar in 1943 Teatrul Colorado.

Ca animator si conducator de companii teatrale, face foarte multe adaptari si localizari ale unor piese straine, unele minore, dar inregistrand succes in epoca.

Este inspector general al teatrelor (1930-1940) si intra in componenta conducerii Societatii Autorilor Dramatici Romani.

In 1945 incepe redactarea paginilor de jurnal. Din 1949 si pana in 1951 traverseaza o perioada grea.

Piesele ii sunt scoase de pe afis si, dupa marturia jurnalului, familia supravietuieste din salariul modest al sotiei dramaturgului, actrita Kitty Gheorghiu. Incepand cu anii 50 comediile lui Musatescu sunt montate din nou, iar Titanic Vals si Visul unei nopti de iarna vor fi si...