S-a întâmplat în 22 februarie 1269
Incepand cu 1307, cetatea a devenit resedinta voievodala. Cetatea, care servea ca fortareata militara, a fost transformata de Iancu de Hunedoara in castel nobiliar (1453) si intarita succesiv []The post S-a intamplat in 22 februarie 1269 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 22 februarie 1269 was first posted on februarie 22, 2021 at 12:00 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 22 februarie 1269: Apare prima mentiune documentara a Cetatii Deva, intr-un act emis de tefan, duce de Transilvania, in care se aminteste de Castrum Deva.
Incepand cu 1307, cetatea a devenit resedinta voievodala. Cetatea, care servea ca fortareata militara, a fost transformata de Iancu de Hunedoara in castel nobiliar (1453) si intarita succesiv intre secolele XVI-XVIII, ajungand printre cele mai puternice din Transilvania.
Deva este un municipiu situat in partea central-vestica a Romaniei, resedinta a judetului Hunedoara.
Este situat pe stanga vaii raului Mures, in Depresiunea Simeria-Deva, la poalele de nord-est ale Muntilor Poiana Ruscai. Cetatea Devei face parte dintre cele 12 fortificatii regale construite de regele Bela al IV-lea dupa invazia tatarilor din secolul al XIII-lea. Pe langa cetatile regale, pe teritoriul Transilvaniei au fost construite in aceeasi perioada si multe cetati fortificate ale nobilimii locale.
Edictul regelui Bela al IV-lea din 1260 suna astfel: Ordon ca pe tot teritoriul supus coroanei, in locurile care se preteaza, sa fie infiintate fortificatii, sa fie construite cetati in care populatia sa se poata retrage in cazul amenintarii unui pericol. [] Orice persoana care detine o proprietate situata intr-un loc bun pentru construirea unei fortificatii, acela il va da la schimb sau sub orice forma juridica comunitatii locale cu scopul construirii unor adaposturi intarite, sigure. Iar daca un asemenea loc se afla in proprietate regala, acela va fi, de asemenea, dat in folosinta persoanelor private, pentru ca in acest fel locurile bune pentru fortificatii sa ajunga in posesia celor care pot sa se ingrijeasca de construirea unor edificii care sa foloseasca adapostirii in siguranta a cat mai multor persoane, in caz de pericol. Prima...