S-a intamplat in 25 februarie 2010: A murit pianistul si compozitorul Dan Mizrahy, considerat unul dintre cei mai importanti pianisti si compozitori din Romania. (n. 28 februarie 1926, Bucuresti d. Bucuresti). S-a nascut la Bucuresti ca unul din cei doi copii ai lui Moscu Mizrahi, descendent al unei vechi familii de evrei sefarzi []The post S-a intamplat in 25 februarie 2010 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 25 februarie 2010 was first posted on februarie 25, 2021 at 12:38 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 25 februarie 2010: A murit pianistul si compozitorul Dan Mizrahy, considerat unul dintre cei mai importanti pianisti si compozitori din Romania. (n. 28 februarie 1926, Bucuresti d. Bucuresti). S-a nascut la Bucuresti ca unul din cei doi copii ai lui Moscu Mizrahi, descendent al unei vechi familii de evrei sefarzi si al Henriettei nascuta in familia askenaza Schoenfeld. Bunicii din partea tatei erau ceasornicarul Avram Mizrahi, nascut la Varna si stabilit din copilarie la Bucuresti, si Lucia Sara. Tatal a fost un veteran al armatei romane din primul razboi mondial.

Dan Mizrahy a studiat pianul de la 4 ani. La 9 ani a intrat, cu dispensa de varsta, la Academia de muzica din Bucuresti, ca student al Aureliei Cionca; printre profesorii sai s-au numarat Mihail Andricu si Faust Nicolescu. In 1941 a fost exmatriculat ca urmare a promulgarii legislatiei rasiale si a luat drumul pribegiei. In martie 1941, doar cu un rucsac in spinare, la 15 ani, a emigrat in Palestina, unde a fost repartizat intr-o scoala de agricultura, la gradinarit. A avut sansa ca la o serbare care avea loc in incinta scolii, la putine saptamani dupa sosire, sa puna mana pe acordeon sa cante si sa fie remarcat, astfel ca, in toamna acelui an, este admis la Academia de muzica din Ierusalim, unde studiaza pianul, pedagogia, formele, armonia, istoria muzicii, sub indrumarea lui Alfred Schroeder, asistent al pianistului Artur Schnabel. A absolvit in 1944, iar in 1945 a sustinut examenele pentru bacalaureatul britanic.

In toamna anului 1945 s-a repatriat in Romania. I s-au echivalat studiile din Palestina, a urmat Academia din Bucuresti, absolvind in 1948 cu media 10. A efectuat studii particulare de compozitie cu Mihail Jora. Din 1946 si-a inceput cariera solistica, iar din 1949 si pe cea de profesor de pian (la actualul Liceu Dinu Lipatti ). In timpul regimului comunist,...