Cand Dumnezeu Isi alege un om caruia sa-i incredinteze o misiune, o Lucrare prin care sa fie purtat numele Sau inaintea tuturor neamurilor, pregateste si locul, si timpul chemarii, si trimisul care sa-l instiinteze de misiunea pregatita lui. Astfel, alesul Domnului, aprins pentru Hristos, ca sa poata fi dus pe culmea de unde trebuie sa []Cand Dumnezeu Isi alege un om caruia sa-i incredinteze o misiune, o Lucrare prin care sa fie purtat numele Sau inaintea tuturor neamurilor, pregateste si locul, si timpul chemarii, si trimisul care sa-l instiinteze de misiunea pregatita lui. Astfel, alesul Domnului, aprins pentru Hristos, ca sa poata fi dus pe culmea de unde trebuie sa lumineze, sa poarte numele Domnului inaintea tuturor, trebuie scos din locul unde sta acoperit. De un astfel de om au trebuinta Dumnezeu si Biserica, Hristos si lumea, Duhul Sfant si Evanghelia.

Intocmai s-a intamplat cu Sfantul Apostol Pavel. Dumnezeu a trimis pe ucenicul Anania la omul, pe nume Saul: Mergi, fiindca acesta imi este vas ales, ca sa poarte numele Meu inaintea neamurilor si a regilor si a fiilor lui Israel (Fapte 9, 15). i tot astfel s-a intamplat cu Parintele Iosif TRIFA. Nu stim ce i-a vorbit Dumnezeu ierarhului, omul insufletit la acea vreme de cele mai frumoase ganduri si idei inaintate pentru ridicarea nivelului moral si duhovnicesc al acestui neam. Dar stim ca un tainic indemn a nascut o duioasa chemare, catre un frumos inceput: Iubite parinte Trifa! () Te rog sa te declari, ori si mai bine, sa vii la Sibiu ca sa luam intelegere. Daca ar fi sa vii in persoana, avizeaza-ma din buna vreme, ca sa poti primi raspuns ca sunt acasa . Chemarea aceasta frumoasa era datata: Sibiu, la 31 dec. 1920 si semnata: Cu arhiereasca binecuvantare, NICOLAE, Arhiepiscop si Mitropolit .

Istoria unei Jertfe ne spune totusi ca: Peste fata si peste viata acelui student al sau, fostul profesor vazuse atunci Semnul cel rar si sfant al Harului divin .

Documentele arata ca Parintele Iosif a ajuns la Sibiu in septembrie 1921. Ca sa poata fi slobod pentru Casa lui Dumnezeu, trebuia sa fie dezlegat de casa lui. Ca sa poata incepe lucrarea lui Hristos, trebuia sa-i fie imprastiate lucrurile lui ( Profetul vremilor noastre , vol. 1, pag. 73).

De casa era dezlegat, cuibul de-acasa spart si lucrurile sale risipite. De ce a trebuit sa treaca opt luni, pana iubitul nostru Parinte Iosif sa ia hotarare spre a...