Parintele protosinghel Serafim Badila, este unul dintre cei mai nevoitori duhovnici romani din ultimii douazeci de ani. Smerit si rugator, bucuros si milostiv, postitor si ravnitor, bun sfatuitor si indrumator duhovnicesc, a facut din Manastirea,,Inaltarea Sfintei Cruci de la Casiel un loc de sfintenie si un centru de pelerinaj. Pelerini din tot Ardealul i-l []Parintele protosinghel Serafim Badila, este unul dintre cei mai nevoitori duhovnici romani din ultimii douazeci de ani. Smerit si rugator, bucuros si milostiv, postitor si ravnitor, bun sfatuitor si indrumator duhovnicesc, a facut din Manastirea,,Inaltarea Sfintei Cruci de la Casiel un loc de sfintenie si un centru de pelerinaj.

Pelerini din tot Ardealul i-l cauta pe parintele Serafim pentru spovedanie si pentru sfat.

Parintele este cunoscut in zona pentru milostenia s-a duhovniceasca (material nu are nimic), ajutand, cercetand spitale, penitenciare, in Dej, Gherla,Bistrita, Zalau, grijindu-se de-opotriva pentru tinerii ortodocsi din zona.

La Casiel povatuieste o obste de calugarite de peste trei zeci de maici si surori, care precum albinele in stup, se intrec in munca si rugaciune.

Manastirea Casiel a fost ctitorita in sec. al XVII lea de catre ieromonahul Pahomie Georgiu, calugar la Manastirea Putna, cu origini locale. Este una din cele opt manastirii aflate in zona Chiuestiului, la Casei, Rugasesti, Leurda, Strambu si Salatruc, pana sa fie arse de generalul Bucow.

Este cunoscut ca la Chiuesti a fost protoerie ortodoxa, iar patruzeci de credinciosi, care n-au voit primi uniatia au fost inpuscati.

Maica Stareta, Stavrofora Varvara Georgiu, a redeschis manastirea in anul 1991, este fiica acestor locuri, nascuta in catunul Huta, cealalta Filie a Parohiei Strambu..

Dupa nume, pare a fi o ruda indepartata a ieromonahului Pahomie Georgiu ctitorul. A intrat din frageda tinerete si este formata duhovniceste in Marea Lavra a Rametului, traind acolo aproape doua zeci de ani.

Parintele Serafim este un duhovnic cu intelpciune si cu har.

I-a cunoscut personal, pe marii duhovnicii ai Romaniei din secolul trecut.

A studiat teologia iar mai apoi s-a calugarit, la indemnul Sfantului Parinte Arsenie Boca.

Despre Parintele Arsenie, pe care il cercerta la Draganescu, spune ca a fost un om indumnezeit.

Mereu ii evoca, aminteste de sfaturile lui si insista ca tinerii sa fie curati pana la casatorie, sa zamisleasca si apoi sa traiasca in curatie, caci asa se nasc copii curati in care pune Dumnezeu darul, precum in parintele Arsenie.

Dela marele Parinte Cleopa Ilie, a invatat cum sa aplice canoanele la spovedanie, ca prin ele omul sa se schimbe duhovniceste.

Despre Parintele Iustin Parvu spune ca a fost un mucenic marturisitor, care avea o putere duhovniceasca in rugaciune si binecuvantare, cu n-a mai vazut si pe care simtit-o in viata sa.

Despre arhiepiscopul Justinian spune ca a fost un ierarh sfant, care la sfaturit sa-si faca mormantul, aici la Manastirea Casiel unde slujeste de douazeci si sapte de ani.

S-a spovedit la Parintele Dometie Manolache de la Ramet, despre care spune era milostiv, predica si canta frumosLa Parintele Paisie Olaru, care avea darul mangaierii, la parintele Ioanichie Balan ( care-l pretuia in mod aparte pe mai tanarul parintele Serafim s.n.); la parintele Ilarion Argatu, care era un postitor cum n-a mai fost in zilele noastre, de aceia avea putere asupra duhurilor necurate. Dela fiecare a invatat cate ceva si a pastrat cate un cuvant de folos.

Parintele Serafim s-a nascut la praznicul Sfantului Ierah Nicolae, 6 decembire 1948, in satul Deal, Comuna Calnic, Judetul Alba, si a primit la Botez numele marelui sfant ierarh.

Din familia sa patru persoane s-au calugarit, ceia ce arata o mare dragoste si fata de Dumnezeu.

Doua din surori sunt astazi, Maicile Starete Mina si Pavelida, dela Manastirile Sfanta Cruce respectiv Buna Vestire din Oradea.

Mai apoi s-a calugarit si mama devenint Monahia Mihaela, astazi mutata la cele vesnice.

Parintele a fost invatator in satele din jurul Rametului, vreme de douazeci de ani.

Sub influenta duhovniceasca a parintelui Dometie dela Ramet si a parintelui Arsenie Boca, parintele Serafim si-a descoperit vocatia slujirii lui Dumnezeu, ca monah si ca preot.

In plin comunism a inceput sa le vorbeasca elevilor despre Dumnezeu si despre duhovnicie, iar dupa 1989 parasit invatamantul, a studiat teologia, a devenit preot duhovnic la Manastirea Sfanta Cruce din Oradea. Aici a facut o misiune importanta, formand sute si mii de fiii duhovnicesti.

Din anul 1993 este la Manastirea Casiel, care atunci era un loc putin cautatAstazi pe langa cele trezeci de vietuitoare si alti zeci de ajutatori permanenti, sunt zilnic zeci si sute de credinciosi care asteapta sa fie primiti de parintele Serafim.

Parintele ii intampina cu bucurie, cu lumina si veselie, asemeni Sfantului Serafim din Sarov, ocrotitorul sau in cinul monahal.

Il stiu de mai bine de un sfert de veac. N-ai cum sa nu-l iubesti.

Mi-amintesc de cei doisprezece ani cat am fost staret in Eparhia Clujului, cand in Sinaxele Monahale, pe care le aveam parintele Serafim, prin voiciunea sa, prin felul autentic si original de a fi, dadea culoare acestor intalnirii.

Este ca sarea in bucate, ceiace arata profunzimea trairii sale duhovnicesti.

Parintele Serafim sfatuieste duhovniceste cu multa claritate si convingere.

Povetele sale sunt verificate in viata si experienta marilor duhovnici si a sa insusi. M-am spovedit de mai multe ori la sfintia sa si de fiecare dara m-am folosit..

Odata s-a spovedit si sfintia la mine.

Suntem legati duhovniceste si sufleteste, avand evlavie si pretuire reciproca, avand desigur in anumite privinte si opinii sau pareri diferite.

Intalnindu-l in aceasta perioada premergatoare Postului Mare, i-am cerut cateva sfaturi duhovnicesti, pentru perioada ce urmeaza, izvorate din viata si experinta sa de duhovnic. * * *Parintele Andrei: Parinte Serafim spovediti foarte multi oameni, care vin aici la sfintia voastra de ani si ani. Ce bucurie duhovniceaca veti din aceasta lucrare ? Ce experiente duhovnicesti a-ti trait ?Parintele Serafim: Ca duhovnic, am constatat ca oamenii chiar daca au pacate mari si multe, prin Taina Spovedaniei, reusesc sa lepede pe omul cel vechi si sa se imbrace in omul cel nou. Spovedania renaste duhovniceste pe foarte multi, cand e facuta sincer, cu parere de...