1 Pe cat de cu putint este indreptarea celui care nu a inteles dar intreab , pe atat de cu neputint este indreptarea celui care intelegand r u, nu mai vrea nici s intrebe nici s asculte! 2 Pe cat de cu putint este mantuirea celui care, nestiind, ascult , pe atat este de cu neputint mantuirea aceluia care, []1 Pe cat de cu putint este indreptarea celui care nu a inteles dar intreab , pe atat de cu neputint este indreptarea celui care intelegand r u, nu mai vrea nici s intrebe nici s asculte!2 Pe cat de cu putint este mantuirea celui care, nestiind, ascult , pe atat este de cu neputint mantuirea aceluia care, stiind r u, se ind r tniceste cu trufie si considerandu-se pe sine mai intelept decat toti ceilalti, merge inainte pe calea sa r t cit !3 Din orice pr pastie poate fi salvat un suflet omenesc dar din neascultarea r t cirii, salvarea este de cele mai multe ori cu neputint . Fiindc cel c zut nu se crede asa.

Priviti-i pe cei ajunsi asa si veti vedea c asa este.4 Suflete al meu, nu te rusina niciodat s intrebi, cind nu intelegi bine, care este porunca Domnului cu privire la un lucru.

Si nu intarzia s o asculti cand o afli limpede.

Intrebarea este fericit numai atunci, cand ascultarea fericit o urmeaz indat ce i s-a r spuns.5 Nu tinea niciodat s fortezi tu Cuvantul lui Dumnezeu, dandu-I intelesul care ti-ar conveni tie, in locul celui pe care i-l d El si fr tietatea ta.

Cand indrum torii si fratii t i v d un alt inteles decat tine, nu-i dispretui si nu te impotrivi lor.

Ci cu smerenie, cerceteaz -l si insuseste-ti-l, c ci acela care ti-l spun ei este cel bun.

Fiecare in parte putem gresi, dar toti fratii impreun nu.

C ci intre noi este totdeauna Duhul Sfant, care ne c l uzeste in adev r.

El a fost totdeauna in biserica Sa, adic acolo unde sint cei doi sau trei. Nu unde este doar unul singur.6 Domnul Iisus, tot ce a spus, tot ce a avut de spus cuiva, a spus totdeauna pe fat (Ioan 18, 20).

N-a vorbit despre nimeni, nici bine nici r u decit pe fat .

El a spus si spune pe fat si nu in ascuns totul.

Ce bine ar fi dac si noi toti am face totdeauna la fel.7 Pe fat le-a vorbit Domnul fariseilor f tarnici, tot ce avea de spus f t rniciei lor. Si tot ce avea de osandit in purt rile lor (Luca 16, 15).

Pe fat i-a vorbit lui Nicodim (Ioan 3, 1-12). Cand el venise noaptea la Mantuitorul s se intereseze despre problema mantuirii sale, zicindu-i: trebuie s v nasteti din nou .

Ce bine-ar fi dac si noi am spune mereu si pe fat tuturor acest divin adev r, f r de care nimeni nu va vedea Imp r tia lui Dumnezeu.8 Spunandu-i direct si pe fat oricui, c f r nasterea din nou cu nici un chip nu se poate vedea Imp r tia lui Dumnezeu, Mantuitorul a spus lui Nicodim categoric si clar, conditia mantuirii tuturor oamenilor.

Deci omule, nu pierde nici vremea ta, nici sufletul t u cu speranta c si f r nasterea din nou vei putea intra in ea.

Dac n-a putut intra nici Nicodim si nici altcineva de dou mii de ani, pan ast zi, fii sigur c nu vei intra nici tu, f r ea.9 Pe fat a mustrat Domnul Iisus totdeauna pe cei vrednici de mustrare (2 Petru 2, 16).

Si pe fat a l udat pe cei vrednici de laud (Luca 7, 9).

Pe fat le-a spus adev rul, totdeauna si tuturor (Ioan 18, 20).

Si noi s ...