Postul sfintei Invieri soseste ca o aducere aminte despre datoriile ce le are omul fata de sufletul lui, fata de man tuirea lui cea sufleteasca. Po stul este un inceput de urcus sufletesc spre Golgota, spre Jertfa cea mare si sfanta din care a izvorat mantuirea noa stra sufleteasca. Acest urcus trebuie sa-l faci zi de zi si []Postul sfintei Invieri soseste ca o aducere aminte despre datoriile ce le are omul fata de sufletul lui, fata de man tuirea lui cea sufleteasca. Po stul este un inceput de urcus sufletesc spre Golgota, spre Jertfa cea mare si sfanta din care a izvorat mantuirea noa stra sufleteasca. Acest urcus trebuie sa-l faci zi de zi si clipa de clipa, ca sa poti intelege si afla taina cea mare a mantuirii tale sufletesti. Un post care nu te-a suit la Golgota si nu te-a trecut peste Golgota n-ajunge nimic.(Mt 6, 14-21).

Evanghelia de duminica este pusa inaintea noastra la prinderea postului, cu invata tura sufleteasca despre cum trebuie sa facem postul nostru curatitor de pacate si mantui tor de suflete. Evanghelia in cepe cu vorbele: De nu veti ierta greselile semenilor vostri, nici Tatal ceresc nu va va ierta . Asta inseamna ca si temelia postului trebuie sa fie iertarea si iubirea de oameni. Nici po stul, nici viata noastra de cre stini n-ajunge nimic daca nu se reazema pe aceasta temelie. Ura si neimpacarea este pa catul cel mai mare zice Sf. Ioan Gura de Aur. Nici po stul, nici rugaciunea, nici mi lostenia n-ajung nimic daca au ne-am impacat . De ce? Apoi de aceea, pentru ca noi traim din mila si iertarea Tatalui ceresc si aceasta iertare ni s-a dat si ni se da conditionat, ca si noi sa iertam altora. In acest inteles ne-a invatat Mantuito rul a ne ruga: i ne iarta noua, Doamne, greselile noastre precum iertam si noi gre sitilor nostri . De cate ori ne rugam asa, dar nu iertam, ne osandim pe noi insine (citeste pilda datornicului nemilostiv de la Matei 18, 23-35).

Cand postiti nu fiti ca fatar nicii zice mai departe evan ghelia. Sa luam aminte ca acea sta mustrare apasa si posturile noastre. Cei mai multi crestini intra in sfantul post, trec prin el si ies din el fara nici o schimbare sufleteasca. Schim bam numai mancarile, dar pur tarile ba. (Cei mai multi nu schimba nimic: nici mancarile, nici purtarile.) Postesti? intreaba Sf. Ioan Gura de Aur. Arata-mi prin faptele tale Sa posteasca nu numai gura ta, ci si ochii, urechile, picioarele si mainile tale Ca de-am manca numai cenusa si inca de nici un folos nu ne va fi postul, daca noi ne infranam numai de mancari si de pacate nu . Ce folos sufletesc au oare aceia care isi apara gura lor de unele mancari, dar pentru bauturi, sudalme, minciuni, clevete lasa drumul slobod. Postul fara de fapte bune e...