Prin post zice parintele Ieronim ne putem intoarce din nou in raiul din care am fost scosi pentru placerea mancarii. Cea dintai porunca, pe care Dumnezeu a dat-o omului a fost postul. Cat timp el a pazit-o, a fost fericit; cand a nesocotit-o, a ajuns un nenorocit. Deci, zice Sfantul Ioan Gura de []Prin post zice parintele Ieronim ne putem intoarce din nou in raiul din care am fost scosi pentru placerea mancarii. Cea dintai porunca, pe care Dumnezeu a dat-o omului a fost postul. Cat timp el a pazit-o, a fost fericit; cand a nesocotit-o, a ajuns un nenorocit.

Deci, zice Sfantul Ioan Gura de Aur, de-a fost postul de treaba in rai, cu cat este mai de treaba afara din rai! De a fost de treaba iarba (leacul) mai inainte de rana, cu atat mai vartos dupa ce s-a facut rana! i de-a fost buna arma aceasta a postului mai inainte de razboiul poftelor, cu cat mai buna este dupa atata razboi ce avem de la poftele trupesti si de la diavolul.

Iata, dar, ca ajutorul postului foarte de treaba este. Ca de-ar fi ascultat Adam acest glas dintai, n-ar fi auzit al doilea glas, ca pamant esti si in pamant vei merge. Pentru ca nu asculta, dobandi moarte, scarbe si griji si viata mai rea decat toata moartea; pentru aceasta maracini si ciulini, osteneli, dureri si alte multe rele dobandi.

Sa nu ne temem de postAsadar, sa nu ne temem de post, care ne izbaveste de atatea rele; ca nu va invat in desert spre aceasta, ci fiindca vad pe multi oameni care, ca si cand ar avea sa se dea pe mainile unei femei salbatice si rele, asa se lenevesc si se scutura (de post) si se dau astazi in betii si in mancaruri multe. Pentru aceasta va invat sa nu pierdeti folosinta ce veti putea lua de la viitorul post, cu lacomiile si cu betiile.

Ioan Marini, din vol. Ganduri crestine (vol. 1)