S-a intamplat in 2 aprilie 2008: In perioada 2 4 aprilie s-a desfasurat, la Bucuresti, Summit-ul la nivel inalt al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, reprezentand cel mai mare eveniment de politica externa organizat de Romania, dar si Summit-ul de cele mai mari dimensiuni din istoria NATO. Reuniunea a impresionat atat prin intreaga []The post S-a intamplat in 2 aprilie 2008 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 2 aprilie 2008 was first posted on aprilie 2, 2021 at 7:30 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 2 aprilie 2008: In perioada 2 4 aprilie s-a desfasurat, la Bucuresti, Summit-ul la nivel inalt al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, reprezentand cel mai mare eveniment de politica externa organizat de Romania, dar si Summit-ul de cele mai mari dimensiuni din istoria NATO. Reuniunea a impresionat atat prin intreaga logistica desfasurata pentru organizarea sa cat mai ales prin numarul mare de inalti demnitari care au fost prezenti la Bucuresti cu acest prilej. In cifre este vorba de peste 6.500 de participanti, 26 de state membre, 23 de state partenere, reprezentanti de rang inalt ai organizatiilor internationale, 23 de presedinti de state, 22 de prim-ministri si 7 ministrii de externe. A fost organizata cu acest prilej o reuniune a statelor contributoare la misiunea NATO in Afganistan, la care au luat parte si secretarul general al ONU, presedintele Comisiei Europene, directorul Bancii Mondiale si oficiali din statele de contact, respectiv Australia, Japonia, Noua Zeelanda si Iordania.

Reuniunea la nivel inalt a NATO de la Bucuresti a fost prima la care presedintele in exercitiu al Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a luat parte la sesiunea Consiliului NATO-Rusia, de la momentul crearii acestui format de cooperare in anul 2002. In cadrul summitului au fost adoptate patru documente publice: Declaratia de la Bucuresti; Declaratia comuna NATO-Ucraina; Viziunea strategica a Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF) si Declaratia presedintelui Consiliului NATO-Rusia. Totodata, sefii de state si de guverne au luat nota in ceea ce priveste un numar de 13 documente clasificate care au fost elaborate la nivelul comitetelor specializate ale NATO. In contextul summitului au fost organizate mai multe evenimente de diplomatie publica care au abordat tematica reuniunii: Conferinta de la Bucuresti (1-3 aprilie 2008), organizata de Ministerul roman al Afacerilor Externe, German Marshall Fund si Chatham House si Summitul Tinerilor Atlantisti (1-4 aprilie 2008), organizate de Comitetul Atlantic al SUA si Consiliul Euro-Atlantic Romania. Extinderea Aliantei Nord-Atlantice a fost tema cea mai sensibila a summitului NATO de la Bucuresti. A fost vorba de diferendul dintre Grecia si Macedonia privind numele oficial al statului macedonean, drept pentru care reprezentantii greci s-au opus categoric privind o invitatie adresata autoritatile de la Skopje in Alianta, ramanand totusi ca invitatia sa fie adresata numai dupa ce ambele state se pun de acord asupra numelui Macedoniei. Negocierile cele mai ample au vizat eventuala invitare a Georgiei si Ucrainei la NATO, fiind inregistrat un blocaj, neexistand consens intre aliati pe aceasta chestiune. efii de stat si de guverne au stabilit insa ca aceasta decizie in ce priveste candidaturile celor doua state poate reveni in autoritatea ministrilor de externe.

Bosnia-Hertegovina si Muntenegru au primit un nivel sporit de cooperare cu NATO, respectiv la nivelul unui Dialog Intensificat cu privire la intreaga paleta de teme politice, militare si de securitate.

Croatia si Albania au primit invitatii de aderare si au fost invitate sa demareze negocierile pentru semnarea protocoalelor de aderare. In ce priveste reuniunea Consiliului NATO-Rusia (NRC) sefii de stat si de guvern au hotarat sa-si intensifice colaborarea ca 27 de parteneri egali, pentru a combate amenintarile comune la adresa securitatii, potrivit Declaratiei adoptata la finalul intalnirii. In plus, au reafirmat angajamentul fata de obiectivele si principiile stabilite in Actul Fondator si in Declaratia de la Roma, reamintind ca NRC a fost conceput ca un element strategic de consolidare a securitatii...