S-a intamplat in 26 aprilie 1963: A murit Vasile Voiculescu, medic si scriitor (poet, prozator, dramaturg); din 1930 a initiat la Radiodifuziunea Romana o rubrica permanenta pentru sateni, Programul pentru sate , care va deveni Ora satului (in care a fost prezent atat ca medic, cu sfaturi de specialitate, cat si ca []The post S-a intamplat in 26 aprilie 1963 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 26 aprilie 1963 was first posted on aprilie 26, 2021 at 5:50 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com S-a intamplat in 26 aprilie 1963: A murit Vasile Voiculescu, medic si scriitor (poet, prozator, dramaturg); din 1930 a initiat la Radiodifuziunea Romana o rubrica permanenta pentru sateni, Programul pentru sate , care va deveni Ora satului (in care a fost prezent atat ca medic, cu sfaturi de specialitate, cat si ca reporter de actualitati rurale); a colaborat, de asemenea, constant la emisiunea Universitatea Radio ; dupa 1944 a participat la reuniunile literare ale grupului Rugul aprins de la Manastirea Antim din Bucuresti; in august 1958 a fost arestat, fiind eliberat in mai 1962, cu mai putin de un an inainte de moarte; membru post-mortem al Academiei Romane din 1993. Inceputurile poetice ale lui Vasile Voiculescu au stat sub influenta poeziei lui Vasile Alecsandri, Alexandru Vlahuta, George Cosbuc. Lirica sa din perioada interbelica se distinge prin puternice accente religioase, generate de convingerea ca exista Dumnezeu. Ea se inscrie in curentul traditionalismului interbelic, care se va transforma in poezia gandirista. Inclinatia spre teluric si elementar, spre sentimentul religios, este transpusa in simboluri si alegorii. Apar treptat semnele expresionismului: tumultul vietii pulsand in vegetatia din jur, sufletul devine spatiul unor framantari ca in pragul apocalipsului. Temele religioase preferate sunt Nasterea, venirea Magilor, moartea Mantuitorului. In volumul Poeme cu ingeri sunt foarte multe prezente angelice, intreg universul poetic e cuprins de aceasta hierofanie. Devine medic si doctor in medicina la Bucuresti, tine la radio o serie de conferinte de medicina pentru tarani (emisiuni renumite), dar pasiunea pentru scris se amplifica. A scris si povestiri fantastice.

In proza ii apar postum Capul de zimbru, Ultimul Berevoi, ambele volume de povestiri; romanul Zahei orbul si Teatru, unele dintre povestiri au fost scrise in perioada cand a fost exclus din viata literara, iar din dramaturgie intre altele: Duhul pamantului, Demiurgul, Gimnastica sentimentala, Pribeaga. In 1941 i-a fost conferit Premiul National de Poezie. Dupa instalarea regimiului comunist in 1945, viata lui Vasile Voiculescu intra in declin. Daca intre 1927-1945 fusese unul...