S-a intamplat in 29 aprilie 1975: A murit Radu Demetrescu-Gyr, poet, dramaturg si eseist; pentru apropierea sa de miscarea legionara a facut aproape 20 de ani de detentie politica. Radu Gyr (n. 2 martie 1905 la Campulung Muscel d. Bucuresti, pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu) a fost un poet, dramaturg, eseist si gazetar []The post S-a intamplat in 29 aprilie 1975 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 29 aprilie 1975 was first posted on aprilie 29, 2021 at 8:27 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 29 aprilie 1975: A murit Radu Demetrescu-Gyr, poet, dramaturg si eseist; pentru apropierea sa de miscarea legionara a facut aproape 20 de ani de detentie politica. Radu Gyr (n. 2 martie 1905 la Campulung Muscel d. Bucuresti, pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu) a fost un poet, dramaturg, eseist si gazetar roman.

O buna perioada a fost asistent universitar la catedra de estetica a profesorului Mihail Dragomirescu. S-a nascut la poalele Gruiului din Campulung, de unde si pseudonimul literar Gyr, prin derivatie. A fost fiul actorului craiovean Coco Demetrescu. A fost membru de seama al Miscarii Legionare, comandant legionar si sef al regiunii Oltenia. Conferentiar la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti. Radu Gyr a fost autorul textului Sfanta tinerete legionara, imnul neoficial al Miscarii Legionare, al Imnului Mota si Marin (dedicat lui Ion Mota si Vasile Marin, legionari cazuti in lupta la Majadahonda in 1937 in timpul razboiului civil din Spania impotriva fortelor republicane), al Imnului muncitorilor legionari si al altor lucrari dedicate miscarii. A fost de mai multe ori laureat in (1926, 1927, 1928 si 1939) al Societatii Scriitorilor Romani, Institutului pentru Literatura si Academiei Romane. A sustinut un numar insemnat de conferinte cea mai cunoscuta fiind Studentimea si Idealul Spiritual din 1935. A fost un colaborator statornic in perioada de dupa debut la revista Universul literar si apoi la alte reviste literare: Gandirea; Gandul romanesc; Sfarma-Piatra; Decembrie; Vremea; Revista mea; Revista dobrogeana, Ramuri, Adevarul literar si artistic, Axa, Iconar etc. precum si la ziarele Cuvantul; Buna Vestire; Cuvantul studentesc. Laureat al Premiului Adamachi al Academiei Romane. A scris povesti pentru copii semnand cu pseudonimul Nenea Raducu (Vezi biografia completa a poetului din cartea Poezia orala, Timisoara, Editura Vremea, 1994). In timpul scurtei coguvernari legionare in cadrul regimului antonescian, septembrie 1940-ianuarie 1941, Radu Gyr a fost comandant legionar si director general al teatrelor. In aceasta perioada, o trupa de actori evrei a infiintat in Bucuresti teatrul evreiesc Baraseum, singurul teatru evreiesc din tarile Europei din acea perioada tulbure in care puterea o detineau regimuri autoritare si fasciste). Teatrul Baraseum si-a inceput activitatea la 1 martie 1941 cu revista Ce faci asta seara? Ulterior, fosti demnitari sau sustinatori ai regimului au subliniat ca teatrul a putut sa fiinteze in toata perioada guvernarii antonesciene si ca aceasta s-ar fi datorat tolerantei regimului antonescian fata de cultura evreiasca. Existenta unui teatru evreiesc in capitala unui stat fascizat a fost scoasa in evidenta, pe plan international, si de terti...