PREDICĂ LA SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI
Crucea plina de razele Invierii induhovniceste inca o data si inca o data, de-acum cu maxima tarie, stravezimea lumii. Lumea zace de atata har. Dar transfigurarea cosmosului intreg prin harul Duhului Sfant nu se realizeaza printr-o stralucire fatisa, ci sub voal de smerenie. Iata ce zice cantarea: Ca un mielusel de un an, cununa cea binecu-vantata de noi, Hristos, de voie pentru toti S-a jertfit. Pastile cele curatitoare si iarasi din mormant a stralucit noua frumos Soarele dreptatii . i aceasta in vreme ce la suprafata, netrecuta prin momentul Invierii, in stralucirea vazuta domnesc toate fap-tele pacatelor. Prin acestea diavolul confera poleiala tuturor gesturilor. Niciodata el nu va putea face ni-mic din ceea ce Hristos a daruit prin Inviere. i atunci preia lumea si o transforma in poleiala neputincioasa. Noi suntem insa chemati ca sa discernem aceasta. Chipul acestei lumi se razbuna cu gelozie pe cel ce nu traieste dupa voia ei. Iar cine voieste sa traiasca aici fara de pacat trebuie sa sufere. Inevitabil trebuie sa-si asume Crucea Domnului. Cuiele sunt dulci, desi sunt foarte dureroase. Sa urcam pe cruce cu ravna. Nu orice moarte aduce invierea, dar orice Inviere se cere dupa moarte, dar moarte dupa taina Crucii celei transfigurate de Domnul. Ieri m am ingropat cu Tine, Hristoase; astazi ma ridic impreuna cu Tine, Cel ce ai Inviat. Rastignitu-m-am impreuna cu Tine, Insuti impreuna ma preamareste, Mantuitorule, in Imparatia Ta! Invierea dintr-o moarte de jertfa, urmand unei vieti de jertfa in Hristos, e singura care ne inalta la Ierusalimul cel ceresc, unde vom bea cu Insusi Cu-vantul lui Dumnezeu rodul cel nou al vitei si unde ni se vor descoperi in intregime lucrurile aratate acum numai in parte.
Inviat-a Hristos si viata stapaneste. Masa este plina. Ospatati-va toti! Astfel spus, o data cu Sfan-tul Grigorie de Nazianz: Daca Hristos Se urca la ceruri, urca si tu impreuna cu el. Fii cu ingerii care L insotesc si care-L primesc. Porunceste portilor sa se ridice si sa fie mai inalte, ca sa primeasca pe Cel ce S-a facut mai inalt prin Patima Sa. Celor ce sunt nedumeriti cu privire la trupul lui Iisus si la sem-nele Patimilor, pe care nu le avea la coborare, dar le avea la urcare si care pentru aceasta intrebau: Cine este Acesta Imparatul maririi? , raspunde-le ca El este Domnul cel tare si puternic, atat in cele pe care le-a facut si le face, cat si in razboiul si in trofeul de acum castigat pentru omenire .
La intrebarea indoita da indoit raspuns. Daca potrivit dramaturgiei lui Isaia se vor mira si vor zice: Cine este acesta care vine din Edom si din cele pamantesti? Sau: De ce sunt rosii vesmintele Celui care n-are sange si n-are trup, asemeni vesmintelor celui ce calca teascul? , tu arata-le frumusetea hainei trupului care a patimit impodobit de suferinta si stralucind de Dumnezeu decat Care nimic nu e mai vrednic de iubit, nici mai frumos. Hristos...