S-a intamplat in 10 mai 1894: S-a nascut actrita Elvira Popescu (Popesco). Elvira Popescu (Popesco, nascuta la Bucuresti decedata la 11 decembrie 1993, Paris) a fost o actrita romana de teatru si film, directoare de scena, care a facut cariera in Franta. Elvira Popescu, devenita prin casatorie contesa De Foy, a dat dovada inca []The post S-a intamplat in 10 mai 1894 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 10 mai 1894 was first posted on mai 10, 2021 at 4:48 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 10 mai 1894: S-a nascut actrita Elvira Popescu (Popesco). Elvira Popescu (Popesco, nascuta la Bucuresti decedata la 11 decembrie 1993, Paris) a fost o actrita romana de teatru si film, directoare de scena, care a facut cariera in Franta. Elvira Popescu, devenita prin casatorie contesa De Foy, a dat dovada inca din copilarie de talente scenice: gratie in miscari, prestanta la mers, vioiciune si limpezime in grai, un dar de imitatie ascutit si plin de haz. A absolvit cu brio Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti si a fost angajata la Teatrul National, unde i s-au dat inca de la inceputul carierei sale roluri principale. Intemeiaza Teatrele Mic si Excelsior, impreuna cu actorii Ion Manolescu si respectiv Ion Iancovescu. Autorii francezi au ocupat un loc de predilectie in repertoriul ei, dintre care Louis Verneuil, la vremea aceea unul din cei mai spirituali si in voga autori de vodeviluri, a fost favoritul ei. Acelasi Verneuil, care va scrie mai tarziu special pentru Elvira Popescu numeroase piese de teatru, va juca de fapt un rol decisiv in viata si cariera talentatei actrite. Tot el a angajat-o pentru prima data in 1923 la Teatrul De la Michodi re din Paris printr-o intamplare, protagonista titulara fiind bolnava in rolul principal din piesa Ma Cousine de Varsovie, in care a debutat cu un succes extraordinar, desi nu stapanea perfect limba franceza. Aproape instantaneu, L accent d Elvira Popescu a devenit proverbial. Critica a elogiat-o in corpore, fapt care este foarte rar intalnit in Franta, supranumindu-o Reine du Boulevard , Notre Dame du Th atre , Monstre Sacr etc. Cariera teatrala a Elvirei Popescu a durat neintrerupt timp de 65 de ani. Pentru o atat de lunga perioada de timp, repertoriul pieselor interpretate de ea a fost totusi relativ restrans.

In afara de piesele lui Louis Verneuil, a mai jucat in creatiile lui Henry Bernstein, Andr Roussin, Sacha Guitry. Explicatia repertoriului relativ redus este simpla, toate piesele in care Elvira Popescu era protagonista tineau afisele cu anii, fiind extrem de solicitata de public. Unele dintre...