S-a intamplat in 12 mai 1848: Revolutionarii moldoveni refugiati in Transilvania elaboreaza, la Brasov, programul legamant Printipiile noastre pentru reformarea patriei . Este documentul care sintetizeaza dezideratele romanesti: Unirea Moldovei si arii Romanesti intr un singur stat neatarnat romanesc . Dupa evenimentele din martie 1848 din Moldova, o parte dintre revolutionari de aici au reusit sa treaca muntii, []The post S-a intamplat in 12 mai 1848 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 12 mai 1848 was first posted on mai 12, 2021 at 3:01 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 12 mai 1848: Revolutionarii moldoveni refugiati in Transilvania elaboreaza, la Brasov, programul legamant Printipiile noastre pentru reformarea patriei . Este documentul care sintetizeaza dezideratele romanesti: Unirea Moldovei si arii Romanesti intr un singur stat neatarnat romanesc . Dupa evenimentele din martie 1848 din Moldova, o parte dintre revolutionari de aici au reusit sa treaca muntii, ajungand unii in Banat, la Lugoj, iar altii in Bucovina, unde se constituise deja o organizatie care tinea legatura cu opozitia de la Iasi. In decursul lunii aprilie, Transilvania constituia centrul spre care se indreptau cei mai de seama fruntasi politici din Moldova, obligati sa ia calea pribegiei. Stabiliti un timp la Brasov, revolutionarii moldoveni au folosit ocazia pentru aprofundarea legaturilor cu Transilvania. i in aceasta situatie, pribegii isi indreptau privirile spre George Baritiu, unii dintre ei fiindu-i colaboratori la foile periodice. Pusi sub urmarire de catre politia lui Mihail Sturdza, domnul prea devotat Rusiei si Turciei, si siliti sa paraseasca Moldova, o buna parte din revolutionari aveau sa se regaseasca in curand la Brasov, unde timp de cateva saptamani urmau sa traiasca in ambianta patriotica a redactiei publicatiilor lui Baritiu, si totodata a Casinei romane de aici. Tovarasii lor de discutii au fost George Baritiu, Andrei Muresianu, Iacob Muresianu, protopopul Ioan Popasu, avocatul Ioan Bran Lemeny. Relatia directa a luptatorilor moldoveni cu George Baritiu, ca si discutiile avute cu acesta, vor strange si mai mult legaturile dintre exponentii romanilor de pe cele doua versante ale Carpatilor.

Climatul si subiectele discutiilor de aici au fost evocate mai tarziu si de catre George Baritiu, care a tinut sa releve indeosebi perfecta identitate de vederi intre moldoveni si transilvaneni, mai mentioneaza istoricul Vasile Netea. Unii dintre revolutionarii moldoveni, dornici sa...