S-a intamplat in 20 mai 1990: Au avut loc primele alegeri libere si democratice in Romania de dupa al II-lea Razboi Mondial; electoratul s-a pronuntat asupra presedintelui tarii (prin vot direct) si a celor doua Camere ale Parlamentului, Camera Deputatilor si Senatul (vot proportional). Chiar in seara zilei de 22 Decembrie 1989, Consiliul Frontului Salvarii []The post S-a intamplat in 20 mai 1990 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 20 mai 1990 was first posted on mai 20, 2021 at 7:24 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 20 mai 1990: Au avut loc primele alegeri libere si democratice in Romania de dupa al II-lea Razboi Mondial; electoratul s-a pronuntat asupra presedintelui tarii (prin vot direct) si a celor doua Camere ale Parlamentului, Camera Deputatilor si Senatul (vot proportional). Chiar in seara zilei de 22 Decembrie 1989, Consiliul Frontului Salvarii Nationale, structura eteroclita care a preluat conducerea Romaniei, a anuntat, pe primul loc, abandonarea rolului conducator al unui singur partid si statornicirea unui sistem democratic pluralist de guvernamant , urmat imediat de organizarea de alegeri libere . Romania iesea, prin jertfa suprema a cetatenilor sai, din 45 de ani de dictatura comunista, sistem autoritar cu un singur partid politic, desigur cel comunist, care domina intreaga viata a societatii.

Primele alegeri libere pluripartiste din Romania post-comunista au avut loc la 20 mai 1990. Timp de cinci luni, societatea romaneasca a cunoscut o evolutie accelerata, descoperind si aplicand normele si principiile sistemului democratic cu mai multe partide politice, fiecare cu un program politic propriu si, desigur, cu o oferta electorala personalizata.

Datorita timpului scurt si a conditiilor complicate in care se desfasura procesul de democratizare, liderii momentului au decis ca mandatele castigate la alegerile din 20 mai 1990 sa fie nu de patru ani ci de doi ani, jumatate din mandatul normal care era avut in vedere pentru politica romaneasca. In acest interval, romanii isi propuneau sa perfectioneze sistemul democratic, sa consolideze sistemul de partide politice si dezbaterea politica libera, sa adopte o Constitutie democratica si toate legile de baza pentru o viata sociala si politica libera,...