Grija prisositoare pentru nevoile vietii este semnul omului necredincios si mic la suflet. i trecem prin suferinta atunci cand ne ingrijim noi insine pentru noi, si nu ne punem nadejdea in Dumnezeu, Care se ingrijeste de toate. Este mai bine sa dispretuim toate cate nu sunt ale noastre, adica cele vremelnice si trecatoare, si sa le cautam []Grija prisositoare pentru nevoile vietii este semnul omului necredincios si mic la suflet. i trecem prin suferinta atunci cand ne ingrijim noi insine pentru noi, si nu ne punem nadejdea in Dumnezeu, Care se ingrijeste de toate.

Este mai bine sa dispretuim toate cate nu sunt ale noastre, adica cele vremelnice si trecatoare, si sa le cautam pe ale noastre, adica cele nestricacioase si vesnice.

Mahnirea este viermele inimii care o devoreaza pe mama care l-a nascut.

Cel care a biruit patimile a biruit si durerea. Cel care este invins de patimi nu va scapa de legaturile durerii. Asa cum cel bolnav se cunoaste dupa culoarea fetei, la fel si cel patimas dupa deznadejde.

Domnul se ingrijeste de mantuirea noastra. Diavolul ucigator de oameni insa se straduieste sa ne duca la deznadejde.

Nu trebuie sa ne infricosam in viata duhovniceasca de nici o putere potrivnica. Dimpotriva, sa ne punem nadejdea in cuvintele lui Dumnezeu: Nu numiti uneltire tot ceea ce poporul acesta socoteste uneltire, si nu va temeti, nici nu va infricosati de ceea ce se tem ei. Numai pe Domnul Savaot socotiti-L Sfant, de El sa va temeti si sa va infricosati (Isaia 8, 12, 13). (Sfantul Serafim de Sarov)Glasul Sfintilor Parinti, traducere de Parintele Victor Mihalache, EdituraEgumenita, 2008, p. 35