S-a întâmplat în 28 mai 1970
S-a intamplat in 28 mai 1970 was first posted on mai 28, 2021 at 3:24 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 28 mai 1970: A murit episcopul greco-catolic Iuliu Hossu; a facut parte din delegatia care a prezentat regelui Ferdinand hotararea Adunarii Nationale de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 de unire a Transilvaniei cu Romania; a desfasurat o intensa activitate culturala in cadrul Asociatiunii Transilvane pentru Limba Romana si Cultura Poporului Roman; membru de onoare al Academiei Romane din 1945; la 28.
X.1948 a fost arestat si dus la Dragoslavele; transferat apoi la Caldarusani, iar in 1950 la penitenciarul din Sighetu Marmatiei; in 1955 ajunge la Curtea de Arges, in 1956 la manastirea Ciorogarla, apoi din nou la Caldarusani, unde a stat izolat pana la sfarsitul vietii. Iuliu Hossu s-a nascut la 30 ianuarie 1885, la Milasul Mare, comitatul Cluj (in prezent in judetul Bistrita-Nasaud), parintii sai fiind Ioan, preot-paroh greco-catolic, si Victoria, nascuta Mariutiu. A urmat clasele primare la coala poporala confesionala greco-catolica din sat, apoi a parcurs primele trei clase gimnaziale la Gimnaziul luteran german din Reghin, iar clasa a IV-a, la Gimnaziul Romano Catolic maghiar din Targu-Mures. A urmat, apoi, studiile liceale la Gimnaziul Superior Roman Unit din Blaj, unde l-a avut coleg de clasa pe eminentul profesor universitar clujean de mai tarziu, medicul Iuliu Hatieganu, de care avea sa il lege intreaga viata o remarcabila prietenie. In anul 1904 a promovat examenul de maturitate, apoi a fost primit in randul clerului Episcopiei Lugojului, care, in toamna aceluiasi an, l-a trimis la studii teologice la Roma, unde in anul 1906 a obtinut doctoratul in Filosofie, iar in martie 1910, a fost hirotonit preot si numit Primo Prefetto, adica prim-doctorand al doctoranzilor in Teologie de la Colegiul De Propaganda Fide din Roma.
Iuliu Hossu a revenit apoi in tara, fiind, in perioada 1910-1912, protocolist, arhivar, bibliotecar si director de cancelarie. In anul 1913, devine profesor la Catedra de Studii Biblice a Academiei de Teologie Romana Unita din Lugoj, iar un an mai tarziu realizeaza o calatorie de studii in Germania si Franta (aici participa ca delegat la Congresul Euharistic International de la Lourdes). Dupa izbucnirea Primului Razboi Mondial, in 1914, se inroleaza voluntar, ca preot militar, in grad de sublocotenent, la Serviciul Spiritual al Corpului VII de Armata-Timisoara, fiind trimis pe front in spitale militare ale Imperiului, in Austria, Boemia si Moravia. La 3 martie 1917 este numit, prin Decret Imperial, Episcop al Diecezei Gherla, calitate care i-a oferit oportunitatea istorica de a citi, pe Platoul Romanilor din Alba-Iulia, Declaratia Unirii de la 1 decembrie 1918.
Fapt demn de subliniat, in octombrie 1918, episcopul Iuliu Hossu trimisese o directiva catre credinciosi si clerici, in care le cerea sa recunoasca doar autoritatea Sfatului National Roman de la Arad, fara sa mai tina seama de guvernul de la Budapesta. La Marea Adunare de la Alba Iulia, discursul episcopului Iuliu Hossu a ramas memorabil:Astazi, prin hotararea noastra se infaptuieste Romania Mare, una si nedespartita, rostind fericiti toti romanii de pe aceste plaiuri: Ne unim pe veci cu ara Mama, Romania! Va amintiti cand prin sutele de spitale, in zilele de intuneric, va vesteam ca va invinge dreptatea , va aratam ca vine ceasul cand toti factorii nedreptatii vor plange lacrimi de sange in ziua bucuriei noastre. A biruit dreptatea! Acesta-i ceasul dreptatii lui Dumnezeu si al rasplatirii Lui. Acesta-i ceasul bucuriei noastre, bucuria unui neam intreg pentru suferintele veacurilor, purtate de un neam cu credinta in Dumnezeu si cu nadejdea in dreptatea Lui. (). Cuvintele Domnului se implinesc si aici, intru implinirea dreptatii dumnezeiesti. Multi au dorit sa vada ce vedeti voi si n-au vazut, si sa auda ce auziti voi si n-au auzit. Ochii vostri sunt fericiti ca vad, si urechile voastre fericite ca aud! Vad ziua intregirii neamului si aud buna vestire a dreptatii lui Dumnezeu. Ascultati, romani fericiti, buna vestirea unirii noastre pe veci cu ara-Mama, Romania. In ziua urmatoare, Marele Sfat National, recent ales, cu Gheorghe Pop de Basesti presedinte, i-a numit pe cei care aveau sa-i aduca la cunostinta regelui Ferdinand I deciziile de la Adunarea Nationala.
Delegatia a fost formata din Vasile Goldis, Alexandru Vaida-Voevod si episcopii Iuliu Hossu si Miron Cristea, propusi de Maniu si aprobati de Marele Sfat. Dupa Marea Unire, are o activitate intensa, viziteaza peste sute de comunitati religioase, tine discursuri, participa la pelerinaje si celebreaza servicii divine, pentru activitatea sa de atunci fiind supranumit episcopul vizitatiilor canonice . In anul 1925 devine senator de drept, in aceasta calitate participand la marea majoritate a dezbaterilor cu privire la rolul bisericii in activitatea tarii. In anul 1930, Eparhia de Gherla devine Eparhia de Cluj-Gherla, cu sediul la Cluj, iar Iuliu Hossu devine Episcop de Cluj-Gherla. In anul 1932, se pronunta impotriva revizuirii frontierelor de stat, in cadrul unei adunari populare din Piata Centrala a Clujului, la care au participat...