S-a întâmplat în 28 mai 1977
S-a intamplat in 28 mai 1977 was first posted on mai 28, 2021 at 4:35 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 28 mai 1977: Inaugurarea Muzeului Tropaeum Traiani si a replicii Monumentului triumfal ridicat de imparatul Traian la Adamclisi (restaurat de un grup de specialisti romani). La 28 mai 1977 a avut loc inaugurarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani reconstituit, precum si a Muzeului Tropaeum Traiani de la Adamclisi. In prezent, Complexul muzeal Tropaeum Traiani de la Adamclisi include Monumentul Triumfal, muzeul si cetatea Tropaeum Traiani.
Pe teritoriul comunei Adamclisi din judetul Constanta se afla unele dintre cele mai importante vestigii antice romane de pe teritoriul tarii noastre: Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani si ruinele cetatii Tropaeum Traiani. Monumentul Triumfal, inalt de 42 m, a fost inaugurat in anul 109 d.
Hr. pe un platou de la Adamclisi, in memoria victoriei obtinute aici de legiunile romane ale imparatului Traian in timpul primului razboi dacic (101-102 d.
Hr.). Acesta este cel mai insemnat monument ridicat de romani in regiunea Dunarii de Jos.
De forma circulara, cu un diametru de cca. 38,3 metri, Monumentul Triumfal (construit intre anii 106-109 d.
Hr.) este alcatuit dintr-un nucleu cilindric inconjurat la baza de o platforma circulara cu sapte trepte de piatra. Pe nucleul cilindric se aflau, de jur imprejur, 54 de metope din piatra din care s-au mai pastrat doar 49, sculptate in basorelief cu scene din timpul luptelor dintre daci si romani. Deasupra nucleului se inalta un acoperis tronconic imbracat in solzi din piatra si un soclu hexagonal, inalt de sase metri, pe care se afla Trofeul propriu-zis. Acesta infatiseaza o armura clasica romana, cu armele de lupta, si are la baza arme si prizonieri sculptati tot in piatra. Pe una dintre fetele soclului hexagonal a fost descifrata o inscriptie conform careia monumentul a fost inchinat Zeului Marte, razbunatorul (Mars Ultor).
Aproximativ in aceeasi vreme cu monumentul, la o distanta de aproximativ 1,5 km, a fost construita cetatea Tropaeum Traiani, locuita de romanii care, dupa luptele cu geto-dacii, s-au stabilit pe aceste meleaguri. Cetatea, situata ca intr-un amfiteatru, avea impozante edificii publice si constructii civile, turnuri si ziduri de aparare din blocuri mari de piatra, strazi pavate cu dale de piatra si un sistem de canalizare.
Tropaeum Traiani, fortareata intemeiata de imparatul Traian pe platoul situat in valea Urluii, spre vest de satul de azi Adamclisi, judetul Constanta, la o importanta rascruce de drumuri romane militare si comerciale, unde se afla o asezare geto-dacica mai veche si in apropierea maretului monument triumfal inaltat de acelasi imparat in anul 109 d.
Hr., a ajuns curand la mare inflorire economica si culturala, fiind ridicata catre anul 170 la rangul de municipium. Refacuta din temelii sub Constantin si Liciniu (316 d.
Hr.), cetatea tropeenilor a cunoscut ultima sa perioada de mare inflorire in secolul al VI-lea, sub imparatii Anastasius I si Iustinian si a dainuit pana la inceputul secolului al VII-lea.
Atentia cercetatorilor romani asupra monumentului Tropaeum Traiani si a asezarii cu acelasi nume a fost atrasa curand dupa reintrarea Dobrogei in granitele Romaniei...