S-a intamplat in 30 mai 1960: A murit Boris L. Pasternak, poet, prozator si traducator rus; capodopera sa, Doctor Jivago 1957, nu a fost admisa spre publicare in URSS decit dupa moartea sa. Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1958. Publicarea romanului Doctor Jivago in strainatate in 1957 si decernarea Premiului Nobel []The post S-a intamplat in 30 mai 1960 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 30 mai 1960 was first posted on mai 30, 2021 at 6:41 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 30 mai 1960: A murit Boris L. Pasternak, poet, prozator si traducator rus; capodopera sa, Doctor Jivago 1957, nu a fost admisa spre publicare in URSS decit dupa moartea sa. Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1958. Publicarea romanului Doctor Jivago in strainatate in 1957 si decernarea Premiului Nobel pentru Literatura in 1958 a generat ascutite critici in presa sovietica, soldate cu excluderea sa din Uniunea scriitorilor si constrangerea sa sa renunte de buna voie la Premiul Nobel. Boris Pasternak se naste si creste intr-o familie de artisti profesionisti, in familia pictorului Leonid Pasternak si a pianistei Rosa Kaufmande de unde provin si preocuparile sale timpurii pentru diverse arte: deseneaza bine din copilarie; se ocupa de compozitia muzicala, influentat fiind de A. N. Skriabin, prieten al tatalui sau; studiaza cu pasiune filosofia. In 1909 se inscrie la Facultatea de istorie-filosofie a Universitatii din Moscova, renuntand la profesia de muzician. In 1912 pleaca in Germania, unde se ocupa cu studierea operei scolii neokantiane de la Marburg. Renunta si la specializarea in filosofie, problematica filosofica ramanand totusi in centrul atentiei creatiei sale literare, pana la romanul si scrisorile ultimilor ani.

Pasternak opteaza, in final, definitiv pentru literatura.

In 1911 debuteaza cu poezii in almanahul gruparii Lirika , iar in 1914 tipareste placheta de versuri Geamanul din nori . Dupa examenele de la Universitatea din Moscova isi definitiveaza primul sau volum de versuri (1914). Din dorinta de a fi alaturi de generatia sa, Pasternak se inregimenteaza literar in gruparea moderat futurista Centrifuga , fara a-si renega insa radacinile, care coboara pana in veacul de argint al poeziei ruse (perioada Simbolismului si a Akmeismului). Volumul Pe deasupra barierelor (1917) este, in mare masura,...