S-a intamplat in 30 mai 1640: A murit Peter Paul Rubens, pictor si desenator (n. 1577). Peter Paul Rubens (n. 28 iunie 1577, Siegen/Westfalia d. 30 mai 1640, Antwerpen), a fost cel mai renumit pictor flamand. Viata lui Rubens pare sa fi fost guvernata de o inepuizabila energie. In decurs de patruzeci de ani, []The post S-a intamplat in 30 mai 1640 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 30 mai 1640 was first posted on mai 30, 2021 at 3:45 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 30 mai 1640: A murit Peter Paul Rubens, pictor si desenator (n. 1577). Peter Paul Rubens (n. 28 iunie 1577, Siegen/Westfalia d. 30 mai 1640, Antwerpen), a fost cel mai renumit pictor flamand. Viata lui Rubens pare sa fi fost guvernata de o inepuizabila energie. In decurs de patruzeci de ani, artistul picteaza cca. 1.400 tablouri si executa sute de desene. Este primit cu caldura atat in cercurile celor mai de seama artisti din Europa, cat si la curtile princiare. Peter Paul Rubens a fost numit astfel deoarece s-a nascut in ajunul sarbatorii Sf. Petru si Pavel.

Este cunoscut ca unul dintre cei mai mari pictori flamanzi. Desi s-a nascut in Germania, si-a perfectionat talentul artistic in Italia. De fapt, el a vazut prima data Flandra la varsta de 10 ani. S-a nascut la Siegen, in Westfalia, fiu al lui Jan Rubens. Cu cativa ani mai inainte, tatal artistului asesor la tribunalul din Antwerpen se refugiase cu familia la K ln, pentru a scapa de persecutiile guvernatorului spaniol al Olandei, Ducele de Alba. In 1577 se naste Peter Paul, a carui copilarie va fi umbrita de moartea tatalui sau in 1587. Doi ani mai tarziu, mama artistului se intoarce cu copiii la Antwerpen.

In anul 1589, tanarul Rubens este inscris la cea mai buna scoala din Antwerpen, condusa de eruditul Rumboldus Verdonck, unde, copiind ilustratii biblice, descopera maiestria desenului. In anul 1591, incepe sa studieze pictura in atelierul peisagistului Tobiasz Verhaecht din Antwerpen. Dupa un scurt stagiu in atelierul lui Adam van Noort, Rubens devine in 1596 elevul lui Otton van Veen (numit si Vaenius), un pictor al carui stil este influentat de maestrii italieni din vremea respectiva. La varsta de 21 de ani, fiind deja pictor independent, Rubens este primit in breasla de pictori a orasului Antwerpen, dar la sfatul maestrului sau se hotaraste sa plece in Italia.

Rubens calatoreste mai intai la Venetia, unde descopera pictura lui Tiziano, pentru care are o deosebita admiratie. La Mantua este fascinat de decoratiile din Camera degli Sposi realizate de Andrea Mantegna si de frescele executate de Giulio Romano. In Florenta executa schite dupa Batalia de la Anghiari a lui Leonardo da Vinci si studiaza sculpturile de la mormintele familiei de Medici ale lui Michelangelo. La Roma are posibilitatea sa studieze operele...