S-a intamplat in 29 mai 1901: S-a nascut Ionel Fernic; compozitor si autor de texte si de cuplete de muzica usoara. Ionel Fernic (n. Targoviste d. 22 iulie 1938, Bucovina) a fost un compozitor roman de muzica usoara, aviator (pilot civil) si unul dintre primii parasutisti romani. Intre alte preocupari ale sale au intrat []The post S-a intamplat in 29 mai 1901 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 29 mai 1901 was first posted on mai 29, 2021 at 4:30 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 29 mai 1901: S-a nascut Ionel Fernic; compozitor si autor de texte si de cuplete de muzica usoara. Ionel Fernic (n. Targoviste d. 22 iulie 1938, Bucovina) a fost un compozitor roman de muzica usoara, aviator (pilot civil) si unul dintre primii parasutisti romani. Intre alte preocupari ale sale au intrat scrisul (proze de mici dimensiuni, textier pentru multe dintre romantele sale) si munca de gazetar.

Ionel Fernic- un nume care, in mod normal, pentru orice iubitor de muzica aleasa fie ea numita romanta, tango, vals sau chiar populara n-ar mai avea nevoie de nici o prezentare. Cati dintre noi n-au ascultat si fredonat celebrele romante Balada crucii de mesteacan , Barcarola , Iti mai aduci aminte, doamna? ori La umbra nucului batran ? Cati dintre noi nu si-au lasat pasii in voia languroaselor tangouri Iubesc femeia , Adio doamna , Nunuta , Pe bolta cand apare luna , Pentru tine am facut nebunii ori ale valsurilor Margaritta si Plans de tigan ? Cati dintre noi nu si-au lasat gandurile sa se bucure pe acordurile melodiilor numite Ma dusei la Maglavit, sa ma vindec de iubit , Bea nasu cu fina-sa ori Suflecata pan la brau ? Cu siguranta, destuiCum la fel de adevarat e si faptul ca, in ziua de azi, putini, tot mai putini sunt si aceia care-si mai amintesc ca numele parintelui acestor perle ale muzicii usoare romanesti dintotdeauna este Ionel Fernic. Cum la fel de putini mai sunt si aceia care mai cunosc faptul ca Ionel Fernic a fost un talentat actor si poet, un aprig jurnalist si un temut pamfletar, un pianist frenetic, un vajnic cupletist, un subtil prozator, regizor si director de teatru de amatori, un abil organizator de spectacole, parasutist si aviator sportiv etcNascut la cumpana dintre doua secole la Targoviste intr-o familie de conditie medie, isi va petrece copilaria si adolescenta la Galati. () eram spaima mahalalei ca bataus fara pereche, si aveam mare pasiune pentru pasarele: scatii si sticleti , e tot ce avea sa-si aminteasca, mult mai tirziu, despre anii primilor sai pasi in viata. Absolva cursul primar (la coala Evanghelica Lutherana , unde ajunsese dintr-un capriciu al mamei sale) in Bucuresti, apoi cu foarte mare constiinciozitate, liceul Vasile Alecsandri din Galati, perioada in care devine elevul profesorului de pian Theodor Fuchs**. Acest profesor invitat in tara de maestrul George Enescu si stabilit la Galati a fost acela care a descoperit talentul pentru muzica in general si pentru compozitie, in special, al lui Fernic. A urmat, asadar, lectii de pian, chitara, armonie si compozitie in casa profesorului Fuchs. Aici se pare ca a cantat si prima sa piesa (in 1919), romanta Cruce alba de mesteacan (Balada crucii de mesteacan , pe versuri de Arthur Enasescu). Tot din aceasta perioada a inceput sa se manifeste si dragostea sa pentru aviatie, stimulata de varul sau George Fernic, cel care avea sa dispara in mod tragic, in timpul unui miting aviatic desfasurat la Chicago (in anul 1930). De mic copil avea sa-si aminteasca mai tirziu Fernic visul meu a fost sa zbor si, impreuna cu regretatul meu var George Gh. Fernic cazut eroic la marele Miting International de aviatie de la Chicago, la 22 octombrie 1930 construiam din cutii goale de portocale, avioane. Moartea varului meu nu a facut decat sa atate si mai rau flacara ce imi ardea sufletul si nu asteptam decat ziua sa purced pe glorioasele urme lasate de el .

Cu toate ca parintii l-au indrumat catre muzica desi, tatal si l-ar fi dorit inginer Fernic se inscrie la sectia de arta dramatica a Conservatorului din Bucuresti (clasa de actorie a maestrilor Ion Soreanu si Aristide Demetriad). Nu-l atrag prea tare aceste cursuri (pe care le absolva in 1924), cu toate ca intrase primul si devenise, doar dupa trei luni, bursier al Teatrului National, avand parteneri nume mari ale scenei: Ion Manolescu, Misu Fotino, Nicolae Baltateanu, Aristide Demetriad etc. () mi-am dat seama ca n-am talent nici de doi bani.

Aplauze furtunoase? Succesul? Rezultatul mascaltoneriilor la care ma pretam . Compusese doar doua romante (Cruce alba de mesteacan si iganca ) pentru care primise modesta suma de 150 de lei drepturi de autor.

Era anul 1925 cand si-a inceput stagiul militar la coala de ofiteri de rezerva de infanterie din Ploiesti, unde va ramane un an si jumatate, ca ofiter T.

T.

R.-ist, perioada in care, ca pasager insa, avea sa zboare pentru prima oara. La putin timp dupa terminarea stagiului militar revine la Ploiesti fara nici un sfant in buzunar. Isi face veacul la placintaria-bodega a grecului Kalderimis, nu pentru calitatile vocale ale stapanului, ci pentru ca putea manca si bea pe veresie. Statea cu chirie la coana Mita Treimustati, o femeie apartinand sexului gras, de profesiune ghicitoare in palma, carti, cafea, ghioc si alte obiecte , pe strada Ulierului, la numarul 5.

Este angajat dirijor de orchestra peste cativa lautari mai de duzina la Modern , singurul cinematograf din oras.

Scoate Sa nu te superi ca te-njur , un periodic satiric, a carui redactie se afla in singura camera in care locuia. Dupa doi ani in care revista s-a bucurat de succes banii curgeau si crasmarii se...