S-a intamplat in 31 mai 1883: S-a nascut Onisifor Ghibu, pedagog (considerat unul dintre fondatorii pedagogiei romanesti) si om politic transilvanean (intensa activitate pentru infaptuirea statului unitar roman); membru corespondent al Academiei Romane. Nascut la Saliste, Sibiu, in 1883 si mort la Cluj, in 1972, Onisifor Ghibu este una dintre cele mai mari personalitati ale []The post S-a intamplat in 31 mai 1883 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 31 mai 1883 was first posted on mai 31, 2021 at 3:39 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 31 mai 1883: S-a nascut Onisifor Ghibu, pedagog (considerat unul dintre fondatorii pedagogiei romanesti) si om politic transilvanean (intensa activitate pentru infaptuirea statului unitar roman); membru corespondent al Academiei Romane. Nascut la Saliste, Sibiu, in 1883 si mort la Cluj, in 1972, Onisifor Ghibu este una dintre cele mai mari personalitati ale universitatii din Cluj, la a carei infiintare a fost unul dintre principalii contributori, in 1919. Scoala primara a facut-o in satul natal, apoi a urmat liceul la Sibiu si Brasov. A continuat cu studiile universitare la Institutul teologic andreian din Sibiu, pe care le-a desavarsit, apoi, la Universitatea din Bucuresti, Budapesta, Strasbourg si Jena, in acest din urma oras universitar trecandu-si si doctoratul in filosofie, pedagogie si in istorie universala in anul 1909.

Dupa absolvire, a ocupat diferite posturi, precum cea de inspector scolar primar ortodox pentru scolile din Transilvania (1910-1914) si cel de profesor de pedagogie la Institutul teologic din Sibiu (1910-1912). Pe perioada neutralitatii Romaniei, a fost refugiat in Bucuresti unde a colaborat cu Octavian Goga, Vasile Lucaciu si cu alti refugiati ardeleni la o campanie intensa pentru intrarea Romaniei in razboi alaturi de Antanta impotriva Austro-Ungariei.

Pentru aceasta activitate, Onisifor Ghibu a fost condamnat la moarte, in 1915, in contumacie, de Curtea Militara Maghiara din Cluj. Refugiat la Iasi in 1916, apoi la Chisinau, din martie 1917, Onisifor Ghibu s-a numarat printre cei care au sprijinit actiunile revolutionare basarabene din 1917-1918, organizand invatamantul in limba romana, prin deschiderea de scoli romanesti in toata Basarabia, incepand cu toamna anului 1917. A tiparit apoi Ardealul , prima foaie cu tipar latin din intreg Imperiul Rus, transformat mai apoi in cotidianul Romania Noua organ de lupta pentru unirea politica a tuturor romanilor .

In primul numar a publicat marea Declaratie intocmita si cu prima semnatura a lui Onisifor Ghibu de unire cu Romania a tuturor romanilor aflatori in teritorii ocupate vremelnic de puteri straine . Anul 1918 a inseamnat si inceputul unei implicari de suflet in problemele noi ale Transilvaniei unite cu Romania, fiind numit secretar general al resortului de instructie din Consiliul Dirigent, fiind ales si deputat in Marele Sfat al Transilvaniei. Din aceasta pozitie, Onisifor Ghibu s-a implicat direct si hotarator in infiintarea si deschiderea la Cluj a Universitatii Daciei Superioare, in 1919, fiind ajutat de alte nume mari ale culturii romanesti, precum Sextil Puscariu, Nicolae Iorga si Emil Racovita, caruia i-a promis si i-a facilitat infiintarea primului Institut de Speologie din lume. El insusi profesor al universitatii din Cluj, din 1919 si pana...