Diavolul nu se bucura atata cand pacatuim, cat se bucura cand deznadajduim. Asculta! Pavel s-a temut mai mult de caderea in deznadejde a desfranatului din Corint decat de pacatul lui. Scriindu-le corintenilor, le graia asa: indeobste se aude ca la voi este desfranare, si asa desfranare cum nici la pagani nu se pomeneste .(I Corinteni 5, 1.) N-a spus: cum []Diavolul nu se bucura atata cand pacatuim, cat se bucura cand deznadajduim.

Asculta! Pavel s-a temut mai mult de caderea in deznadejde a desfranatului din Corint decat de pacatul lui. Scriindu-le corintenilor, le graia asa: indeobste se aude ca la voi este desfranare, si asa desfranare cum nici la pagani nu se pomeneste .(I Corinteni 5, 1.) N-a spus: cum nici la pagani nu se savarseste , ci: nu se pomeneste : fapta pe care paganii n-o pot suferi nici cu numele, pe aceea voi indrazniti sa o savarsiti . i v-ati semetit . (l Corinteni 5, 2.)Pavel n-a spus: Acela s-a semetit , ci, lasand la o parte pe cel ce a pacatuit, vorbeste cu cei sanatosi. Asa cum fac si doctorii: lasa la o parte pe cei bolnavi si vorbesc mai mult cu rudele bolnavilor. Corintenii erau vinovati de semetie pentru ca nu l-au mustrat pe cel ce pacatuise, nici nu l-au pedepsit.

Pavel a facut partasi si pe corinteni la pacat, pentru ca sa vindece mai repede rana. Cumplit lucru este sa pacatuiesti dar cu mult mai cumplit, sa te lauzi cu pacatele. Daca laudandu-te cu dreptatea, pierzi dreptatea, apoi cu mult mai multa paguba ai daca te lauzi cu pacatele; pacatul acesta e mai mare decat pacatele cu care te lauzi. De aceea spune Domnul: Cand veti face totul spuneti: Slugi netrebnice suntem . (Luca 17, 10).

Deci, daca trebuie sa se smereasca cei care indeplinesc toate poruncile, apoi cu mult mai mult cel ce pacatuieste trebuie sa planga si sa se numere printre cei din urma. Aceasta, aratand-o Pavel, spunea: N-ar fi trebuit, oare, mai degraba sa plangeti? . (l Corinteni 5, 2) Ce spui, Pavele? A pacatuit altul si sa plang eu? Da, raspunde Pavel. Suntem legati unii de altii ca madularele de trup. La trup, daca e ranit piciorul, simte durerea si capul. i ce este mai de pret decat capul? i totusi capul uita de vrednicia sa in timp de nenorocire. Fa si tu tot asa!De asta si Pavel ne indeamna sa ne bucuram cu cei ce se bucura si sa plangem cu cei ce plang ( Romani 12, 15); de asta le si spune corintenilor: N-ar fi trebuit, oare, mai degraba sa plangeti, ca sa fie scos din mijlocul vostru cel ce a facut fapta aceasta? . (I Corinteni 5, 2) N-a spus: N-ar fi trebuit, oare, mai degraba sa va straduiti? . Dar ce? N-ar fi trebuit oare, mai degraba sa plangeti? ca si cum o boala obsteasca, ciuma, ar fi cuprins tot orasul. Aproape ca le-a spus: E nevoie de rugaciune si marturisire ca sa piara boala din tot orasul . Ai vazut cata frica a atarnat Pavel deasupra capetelor lor? Deoarece corintenii socoteau ca raul se margineste numai la cel ce savarseste pacatul, de aceea Pavel ii face atenti, spunandu-le: Oare, nu stiti ca putin aluat dospeste toata framantatura? .( I Corinteni 5, 6)Cuvintele lui Pavel au acest inteles: Daca raul inainteaza, va cuprinde si celelalte madulare; trebuie deci sa va ingrijiti asa de pacatul acesta, ca si cum ati avea de luat hotarari cu privire la niste rele obstesti. Sa nu-mi spui mie ca numai acela a pacatuit, ci gandeste-te la aceea ca raul e un puroi, care ameninta sa se intinda in tot trupul . i dupa cum cand arde o casa, sar in ajutor si se grabesc si cei care n-au suferit nici un rau, nu mai putin decat cei cu casa aprinsa, ca nu cumva focul sa se intinda si sa ajunga si la usile lor, tot asa si Pavel ii trezeste pe corinteni, spunandu-le: Pacatul savarsit intre voi e un foc; sa iesim intru intampinarea raului; sa stingem focul, inainte de a cuprinde Biserica. Daca nu-ti pasa de pacat, pentru ca este in trupul altuia, afla ca si tu esti bolnav, caci acela este madular al intregului trup .

Dar gandeste-te si la aceea ca, daca trandavesti, daca treci cu vederea raul, raul te va cuprinde si pe tine. Deci daca nu pentru fratele tau, fii treaz macar pentru tine!Opreste ciuma, pune stavila puroiului, zagazuieste intinderea lui! Acestea si mai multe ca acestea spunandu-le Pavel si poruncindu-le sa-l dea satanei (I Corinteni 5, 5), mai tarziu,pentru ca s-a schimbat si a...