S-a intamplat in 9 iunie 1856: Vasile Alecsandri a publicat, in revista Steaua Dunarii , poezia Hora Unirii ; in scurt timp a devenit imnul de lupta pentru Unirea Principatelor, imnul unitatii nationale romanesti. Hai sa dam mana cu mana / Cei cu inima romana / Sa-nvartim hora fratiei / Pe pamantul Romaniei! sunt versuri pe []The post S-a intamplat in 9 iunie 1856 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 9 iunie 1856 was first posted on iunie 9, 2021 at 3:55 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 9 iunie 1856: Vasile Alecsandri a publicat, in revista Steaua Dunarii , poezia Hora Unirii ; in scurt timp a devenit imnul de lupta pentru Unirea Principatelor, imnul unitatii nationale romanesti. Hai sa dam mana cu mana / Cei cu inima romana / Sa-nvartim hora fratiei / Pe pamantul Romaniei! sunt versuri pe care le-am auzit si poate chiar fredonat cu totii. Publicata pe 9 iunie 1856, in gazeta Steaua Dunarii , poezia lui Vasile Alecsandri, ale carei versuri au fost puse pe muzica de catre Alexandru Flechtenmacher, s-a transformat intr-un veritabil simbol al infratirii romanilor de pretutindeni. An de an, la 24 ianuarie, romanii aniverseaza Unirea Principatelor, iar Hora Unirii asigura, inca din 1859, coloana sonora pentru aceste sarbatori. Cantata si jucata de ambele parti ale Milcovului cu ocazia dublei alegeri a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Hora Unirii a fost descrisa de Mihai Eminescu drept cea mai frumoasa hora a neamului romanesc .

Asta pentru ca a fost scrisa cu multa dragoste si convingere, autorul ei fiind unul dintre cei mai insufletiti luptatori pentru Unire. Dupa perioada caracterizata de avantul pasoptist, atentia bardului din Mircesti s-a indreptat catre un obiectiv asemanat de Mihail Kolgalniceanu cu o cheie de bolta , si anume, Unirea Principatelor. Miscarea unionista, din randul careia facea parte, a dobandit treptat un caracter de masa. Se simtea insa nevoia de propaganda, iar revistele, foile, gazetele au reprezentat cele mai potrivite mijloace.

Astfel, la 1 ianuarie 1855, sub directia lui Vasile Alecsandri a aparut la Iasi Romania literara. Revista a fost suprimata in acelasi an, pe 3 decembrie, nu inainte insa de a publica un supliment de 48 de pagini, cuprinzand cantece populare ale romanilor culese din Moldova, Transilvania, Banat si Valahia.

Mesajul era unul...