S-a întâmplat în 11 iunie…
Hr.: Razboiul troian Potrivit calculelor lui Eratostene, Troia este arsa.
Razboiul troian a fost un conflict militar din Antichitate, intre ahei si orasul Troia din Asia Minor (Turcia de astazi). Conform mitologiei grecesti, acest razboi a izbucnit dupa ce Paris, printul Troiei a rapit-o pe Elena, sotia lui []The post S-a intamplat in 11 iunie appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 11 iunie was first posted on iunie 11, 2021 at 12:45 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 11 iunie 1184 i.
Hr.: Razboiul troian Potrivit calculelor lui Eratostene, Troia este arsa.
Razboiul troian a fost un conflict militar din Antichitate, intre ahei si orasul Troia din Asia Minor (Turcia de astazi). Conform mitologiei grecesti, acest razboi a izbucnit dupa ce Paris, printul Troiei a rapit-o pe Elena, sotia lui Menelaus, regele Spartei. Acest conflict este unul din cele mai importante evenimente din ciclul de mituri elene si a fost narat in multe lucrari apartinand literaturii grecesti, printre acestea numarandu-se marile epopei antice, Iliada si Odiseea, ambele scrise, conform traditiei, de Homer. Iliada relateaza o parte din ultimul an al asediului Troiei, iar Odiseea descrie peregrinarile pe drumul de intoarcere acasa al lui Ulise (Odiseu), regele Itaca si unul din principalii lideri ai aheilor. 1572: S-a nascut Ben Jonson, autor dramatic si poet englez (m. 1637) 440 de ani 1644: Torricelli inventeaza barometrul 1770: Exploratorul englez James Cook a descoperit Marea Bariera de Corali din largul coastei australiene.
Marea Bariera de Corali este cel mai mare sistem de recif coraligen din lume cuprinzand aproximativ 3000 de recifuri si 300 de insule ce se intind de-a lungul a 2600 kilometri si acopera o suprafata de 344,400 km . Reciful este situat in Marea Coralilor in apropiere de coasta Queensland-ului din nord-estul Australiei. 1776: S-a nascut pictorul englez John Constable. John Constable (n. East Bergholt/Suffolk d. 31 martie 1837, London-Hampstead) a fost un remarcabil pictor peisagist englez de factura romantica. Opera sa se caracterizeaza printr-o permanenta tensiune intre observarea minutioasa a naturii si neglijarea desenului in favoarea culorii. Cunoscut si apreciat in Franta prin expozitiile la Salonul din Paris, a exercitat o influenta evidenta asupra pictorilor peisagisti francezi, in special asupra artistilor grupati in coala de la Barbizon si mai tarziu asupra impresionistilor. In Catedrala din Salisbury, vedere dinspre gradina resedintei episcopale (1823), atentia este concentrata asupra catedralei, pe care o infatiseaza fidel si in cele mai mici detalii.
Planul apropiat, cu arbori dispusi in forma unui arc, incadreaza perfect cladirea aflata in centru. Compozitia acestui tablou a exercitat o puternica influenta asupra pictorului francez Th odore Rousseau din coala de la Barbizon in realizarea tabloului sau Luminis in padurea Fontainebleau, amurg.
In 1824, Constable trimite cateva lucrari la Salonul din Paris. Pentru tabloul intitulat Car de transportat fanul (Haywain) este distins impreuna cu Eug ne Delacroix cu medalia de aur, critica franceza si pictorii parizieni primindu-l cu unanima apreciere. 1847: A murit (a disparut in timpul cautarii Pasajului de Nord-Vest) Sir John Franklin, navigator britanic care a explorat coastele arctice ale Canadei (1819-1822; 1825-1827); a scris memorii despre aceste calatorii, care i-au sporit celebritatea (n. 1786). 1848, 11/23: Declansarea Revolutiei pasoptiste la Bucuresti; domnitorul Gheorghe Bibescu este silit sa semneze Constitutia si sa recunoasca noul guvern format din: Nicolae Balcescu, Nicolae si tefan Golescu, Gheorghe Magheru, Ion Heliade Radulescu, Constantin Kretzulescu, C. A. Rosetti si colonelul Ioan Odobescu 1864: S-a nascut Richard Strauss, compozitor si dirijor german.
Richard Strauss (n., M nchen d. 8 septembrie 1949, Garmisch-Partenkirchen) a fost un compozitor si dirijor german.
A realizat o sinteza moderna a unui romantism aflat in prelungirea idealului clasic.
I-a urmat ca dirijor lui Hans von B llow la conducerea orchestrei din Meiningen. A dirijat la operele din Berlin, M nchen, Viena. 1910: S-a nascut oceanologul francez Jacques-Yves Cousteau; a condus numeroase expeditii oceanografice la bordul navei Calypso (din 1952), realizand si numeroase filmari subacvatice (Lumea tacerii , Aventurile navei Calypso ); in 1943, impreuna cu mile Gagnan, a inventat scafandrul autonom; membru de onoare din strainatate al Academiei Romane (1990) (m. 1997). 1919, 11-13: Delegatiei romane la Conferinta de Pace de la Paris (condusa de premierul I. I. C. Bratianu) i se comunica hotararea Consiliului Suprem Aliat privind frontierele dintre Romania si Ungaria si dintre Romania si Iugoslavia, prin care se recunoaste de drept unirea cu Romania a Transilvaniei, Crisanei, Maramuresului si Banatului. 1922: S-a nascut regizorul grec de film Michael Cacoyannis (m. 2011). 1925: In sedinta Academiei Romane, scriitoarele Elena Vacarescu si Anna de Noailles sunt alese membre de onoare ale acestui for; sunt primele doua femei ajunse sub cupola Academiei Romane 1925: S-a nascut Jean Pierre Chabrol, scriitor si actor francez (m. 2001) 1925: S-a nascut scriitorul american William Styron, autorul romanului Alegerea Sofiei (m. 2006) 1926: S-a nascut, la Zlatna, actorul Victor Moldovan (m. 2007) 1930: S-a nascut biochimistul Mihail erban; a realizat studii de biochimie comparata si enzimologie; a realizat sinteze de noi compusi macromoleculari cu aplicatie in biochimia analitica si preparativa; membru corespondent al Academiei Romane (m. 2004) 1932: A murit Nicolae...